STIRI Editoriale UCL la GALAŢI: Episodul 2

FC Oţelul Galaţi şi-a adjudecat titlul de campioană a sezonului 2010-2011 de Liga I şi va participa DIRECT în grupele celei mai prestigioase competiţii europene: UEFA Champions League. Echipa fanion a oraşului nostru a reuşit să o ia cu ani lumină înaintea oraşului pe care-l reprezintă, Galaţiul fiind unul dintre puţinele municipii din România care parcă au involuat în ultimii 20 de ani, deşi paradoxal sportul a evoluat. Dunărea Bătrână, revista electronică a suporterilor gălăţeni, vă prezintă un “serial” despre şansele Oţelului de evolua la Galaţi în grupele Ligii Campionilor, în fiecare episod urmând să discutăm mai multe aspecte ce vor atinge subiecte ca infrastructura sportului gălăţean, criteriile ce trebuiesc îndeplinite, lupta politică la nivel de oraş, etc. Primul episod îl găsiţi AICI.  

Criterii Champions League şi arena “Dunărea”
Cu ceva mai mult de 3 luni înainte de începerea Ligii Campionilor, Oţelul îşi face calcule unde va evolua contra temutelor echipe din Spania, Anglia, Italia, Germania. La Piatra Neamţ sau la Bucureşti?, deoarece nivelul stadioanelor din Galaţi este mult sub ce se cere în Liga Campionilor.
Totuşi, imediat după câştigarea trofeului, directorul general Marius Stan declara că va încerca, împreună cu autorităţile locale, reabilitarea stadionului “Dunărea”, pentru ca pe arena în cauză să se poată disputa meciurile din grupele UCL. Numai că realitatea bate mereu “filmul”, iar o scurtă vizită la arena “Dunărea” te face să te laşi păgubaş. Stadionul în cauză nu beneficiază nici de condiţiile elementare pentru jocurile de Liga I, pe când Liga Campionilor pare din altă galaxie. Dacă mai adaugi următoarele ingrediente: stadion al Primăriei, parcarea din faţă a DJTS-ului, ura dintre autorităţi şi clubul Oţelul şi ruina care este stadionul Dunărea la acest moment, speranţele alea de doi bani, devin de minus doi bani…
Dar ca să nu mai batem apa în piuă, cum fac alţii, haideţi să vedem exact ce înseamnă stadion de Champions League şi ce se regăseşte în acest moment la “Dunărea”:

Stadion Champions League ****

“Dunărea” **

Sistem de încălzire sub terenul de joc, având în vedere că ultimul meci din grupe se dispută pe 6 decembrie. De asemenea, sistemul de drenaj este obligatoriu pentru a evita inundarea terenului, în caz de condiţii meteorologice nefavorabile.

Nu dispune de încălzire a gazonului sau drenaj. Oricum întreg terenul de joc trebuie decopertat şi regazonat, deoarece şi-a depăşit demult termenul de valabilitate. Iarba lipseşte în multe porţiuni, iar întreaga suprafaţă trebuie nivelată

Nocturnă: pentru grupele UCL este necesară o instalaţie de lumini care să aibă o putere de iluminat de cel puţin 1500 de lucşi pe întreaga suprafaţă a terenului de joc.

Nu există nocturnă.

Notă: instalaţia de lumini montată recent pe “Oţelul” are doar 1400 de lucşi. Având acest lucru în vedere este clar că nocturna pe “Dunărea” ar costa mai mult de 700.000 de euro.

Vestiare şi un spaţiu special amenajat pentru control antidoping.

Trebuie amenajată o cameră întreagă cu tot ce este necesar pentru controlul antidoping. De asemenea, vestiarele trebuiesc refăcute la standardele UCL.

Locuri parcare

- 150 de locuri pentru VIP într-o zonă sigură

- 1000 de metri pătraţi rezervaţi dubiţelor care asigură transmisiunea TV a meciurilor

Cu parcarea se poate rezolva foarte uşor prin amenajarea platourilor din faţa stadionului. Acestea au o suprafaţă de 24.000 de metri pătraţi! Din păcate, zonele respective fac obiectul de judecată dintre Primărie şi DJTS la ora actuală.

Turnicheţi la porţile stadionului, care să poată reda în timp real date despre numărul spectatorilor la un moment dat

Nu există. Este nevoie de un sistem de turnicheţi mult mai avansat decât cel de pe “Oţelul”

Capacitate stadion: cel puţin 8000 de locuri, toate pe scaune

Locuri VIP = 500, din care 100 pentru oaspeţi + “zonă de ospitalitate” de 400 metri pătraţi

Dacă s-ar monta scaune probabil ar exista aproximativ 20.000 de locuri.

Pentru zona VIP se poate amenaja actuala Tribună Zero

Camere video cu circuit închis + o cameră de monitorizare, care să cuprindă orice colţ din interiorul sau exteriorul apropiat stadionului

Nu deţine. La stadion nu există nici măcar un sistem audio pentru crainic.

Mass-media

- zonă de 200 metri pătraţi pentru jurnalişti, cu 100 de locuri acoperite şi 50 de pupitre

- zonă de 10 metri pătraţi pentru camerele de luat vederi

- cel puţin 2 studio-uri TV

- internet wireless la dispoziţie

Nu există asemenea utilităţi. Acest spaţiu ar putea fi amenajat cel mai probabil în clădirea dedicată ziariştilor, care înlocuieşte Tribuna a II-a a stadionului (Arena “Dunărea” are formă de potcoavă)

Aproximativ 100 de wc-uri + 100 pisoare la un stadion cu o capacitate de 20.000 de locuri

Toaletele sunt scoase din uz de foarte mult timp.

Bineînţeles că, acestea pe care le-am prezentat mai sus sunt doar criteriile ce par cele mai greu de realizat la momentul actual. Mai există foarte multe lucruri ce par minore la prima vedere, dar care trebuiesc puse de asemenea la punct. Este însă clar că lucrurile de mai sus ar însemna un efort financiar colosal pentru autorităţile locale, dar este imperios necesar ca lucrările să înceapă în cel mai scurt timp, iar Galaţiul să poată beneficia măcar de un stadion la norme europene, chiar şi în al doisprezecelea ceas.

Marius Stan: “Sper să avem ritmul chinezilor, să putem să facem un stadion competitiv pentru Champions League."

Ionel Borş (acţionar Oţelul): "Ne gândim să oferim gălăţenilor bucuria de a-şi vedea echipa jucând acasă în LigaCampionilor. Împreună cu autorităţile locale sperăm să găsim repede o soluţie.”

Nicuşor Ciumacenco (viceprimar Galaţi): „Ne dorim din tot sufletul ca echipa Oţelul să joace meciurile de Liga Campionilor la Galaţi şi vom face tot ce stă în puterea autorităţii locale ca acest lucru să se întâmple.”

Din păcate discuţiile care au avut loc ieri, între clubul de fotbal Oţelul, Consiliul Local şi Primărie au ajuns într-un punct mort, deoarece concluzia a fost că există şanse minime ca meciurile din Liga Campionilor să se dispute la Galaţi. Se pare că nişte condiţii ale UEFA, altele decât cele legate de stadion, cum ar fi un aeroport internaţional la maxim 120 de km de Galaţi, plus 4 hoteluri de 5 stele în municipiul nostru, sunt imposibil de realizat. Mai mult, din aceleaşi motive, şi varianta Piatra Neamţ este în pericol. Dar despre aeroporturi şi hoteluri vom discuta în episodul de mâine…

- va urma -

Login sau crează cont pentru a comenta              |