FOTO Vali MunteanuFOTO Vali MunteanuN-are rost să-i pomenim numele, omul este în campanie electorală ca independent. Să-i spunem Tuzgureanu cu riscul de a plagia un personaj comic din emisiunea „Cronica Cârcotaşilor”, mai ales că şi eroul nostru a dovedit în prima sa ieşire publică accente anecdotice, unele chiar de umor negru.


După şapte ani de acţionariat la Oţelul Galaţi, Tuzgureanu a decis că este timpul să arate ce şcoală ştie el ca deţinător de acţiuni la un club de fotbal pe care nu l-a vizitat niciodată. O spune însuşi Tuzgureanu (accesaţi înregistrarea postată pe site de la conferinţa de presă desfăşurată astăzi!) într-un dialog antologic cu presa locală. Întrebat dacă a venit vreodată la jocurile Campioanei României, acţionarul desprins din filmele de comedie a răspuns că „privesc meciurile doar de la televizor”. Exact ca mama unui ziarist deştept, atent să-i taxeze gafa de gâgă. „Probabil, deoarece suntem de aceeaşi vârstă!”, a replicat Louis de Funès din fotbalul românesc, un prost-crescut care a avut grijă să se laude că încasa 4.500 de euro ca director în combinat.
Penibil, plat, neinformat, lipsit de argumente, incult, acestui nobody care vrea să ajungă consilier local i-a mirosit a agora, altfel nu înţeleg de ce a chemat mass-media la taclale. Cu excepţia unei caţe cu accent de Cahul, care-i tot lua apărarea (deşi nici el nu era în stare să iasă din încurcătură), reprezentanţii presei l-au tocat ca-n halele lui Matache Măcelaru’. Iar stimabilul acţionar, tras de limbă dacă tot se dedulcise la „conferinţe”, a avut un singur răspuns: „Nu ştiu, nu ştiu d-astea!”
Ascultând cu atenţie înregistrarea evenimentului, mă aşteptam ca Tuzgureanu să dea vina pe Marius Stan şi pentru că Oţelul a picat în aceeaşi grupă cu Manchester United, FC Basel şi Benfica Lisabona. Apropo, nici pe astea nu le poate enumera, doar el nu se pricepe la fotbal, aşa cum a tot repetat de şase-şapte ori.
Dar de ce această întâlnire cu presa? Au întrebat şi ziariştii şi au obţinut răspunsuri demne de „Trăistuţa fermecată”. Doar trăistuţa i-a înnebunit pe toţi după câştigarea campionatului, nu-i aşa?
Omul era nemulţumit că s-au cheltuit sume mai mari în anul 2011 decât se întâmpla de obicei, filozofie de femeie de serviciu, nu de acţionar la DITAMAI Campioana României. Păi, dragă Tuzgurene, pe lângă faptul că n-ai avut stadion propriu, mă gândesc că nu puteai primi vizita lui Sir Alex Ferguson aşa cum îţi permiţi să-l aştepţi pe Marian Pană de la CS Mioveni! Iar UEFA (nu uiefa, cum ai tot botezat-o astăzi, şi n-am jucat în Cupa Campionilor Europeni, afonule, ci în LIGA CAMPIONILOR!) te obligă să organizezi ireproşabil evenimentele de sub patronajul său. Entitatea europeană te premiază cu n-şpe milioane de euro, dar te şi obligă să vii la meci, nu să „priveşti de la televizor”. Ce exprimare de gospodină sinceră!
Din ce se aude pe înregistrare, acţionarul care ne face de râs în întregul fotbal autohton se mândreşte cu cei 18.000 de lei pe care i-ar fi adus de acasă drept capital social, un NIMIC într-o industrie în care Messi câştigă un euro pe secundă. Dacă ar fi după mine, aş scoate acest supliciu audio de pe site, ne facem de c***t pentru că vor asculta şi alţii peroraţiile necunoscutului pe care o echipă inegalabilă l-a făcut campion. Fleoşc, hodoronc-tronc, Tuzgureanu a ajuns în „UIEFA”, alături de alte caractere din Consiliul de Administraţie pentru care ofsaidul şi cornerul sunt precum SIDA. Adică incurabile.
Pe finalul înregistrării se aude cum Tuzgureanu lasă mopul de spălătoreasă care îi înlăcrimase întregul discurs şi îmbracă blugii de acţionar pârlit: „E posibil să-l dăm afară pe Marius Stan pentru că suntem pe pierderi.” Tot el a admis că de anul trecut este nevoie de o a treia semnătură pentru a cheltui bani din club, adică de pixul preşedintelui CA, un Tuzgureanu ceva mai mare. Păi, plecaţi cu toţii, Tuzgurenilor, dacă sunt pierderi şi dacă acesta este singurul criteriu în managementul unui conducător de club! Dar, oare, în anii precedenţi, n-au fost minusuri? De ce nu l-aţi ejectat pe Stan şi când fotbaliştii luau bani o dată la cinci luni? Atunci nu funcţiona „legea românească a societăţilor comerciale”, expresie folosită până la saturaţie de trimisul special al mult-pomenitului Board la întâlnirea cu reportofoanele?!   
În concluzie, OŢELUL nu este o societate comercială oarecare, OŢELUL nu este o societate care să urmărească profitul, ci PERFORMANŢA SPORTIVĂ, Tuzgurene! Aşa credem noi, suporterii ancoraţi bine în fenomen, noi, cei care vedem simplist lucrurile din tribună şi care plătim abonament ca să venim MEREU alături de echipă, nu să „privim de la televizor”! Barcelona şi Real Madrid, aşa cum ţi-au spus ziariştii la conferinţă, sunt tot pe roşu cu banii, dar acolo există acţionari pe bune, care nu „privesc de la televizor”!
OŢELUL, Tuzgurene, a câştigat CAMPIONATUL ROMÂNIEI cu doi lei în cont. De ce nu te-ai înghesuit atunci să-i numeri, de ce n-ai organizat o întâlnire cu mass-media ca să feliciţi performanţa „privită de la televizor”?
Tuzgurene, Tuzgurenilor din CA, propun să facem chetă, să vă dăm înapoi cei 18.000 de lei investiţi „de acasă” şi s-o tăiaţi!
OŢELUL SUNTEM NOI!