STIRI File de poveste REMEMBER – 7 septembrie 1988: Oţelul Galaţi – Juventus Torino 1-0

Coregrafie aniversara, Otelul - Juve, a galeriei galateneCoregrafie aniversara, Otelul - Juve, a galeriei galateneLa 25 de ani de la cea mai mare victorie a clubului nostru în cupele europene, Dunărea Bătrănă vă prezintă pasaje din cartea antrenorului secund din acea vreme, Ioan Sdrobiş, acesta povestind cu lux de amănunte magica zi de 7 septembrie 1988.

Am repus în drepturile ei cinstea şi respectul: Meciul OŢELUL GALAŢI - JUVENTUS TORINO
De unde eram anul trecut în elita echipelor autohtone, acum, eram serios scufundaţi în subsolul clasamentului. Şi Cupa U.E.F.A. bătea la uşă ! N-aveam vreme să ne jeluim, fiecare parcă se întrecea pe el însuşi şi pe lângă noi tot oraşul, toate întreprinderile au participat direct la reamenajarea stadionului Dunărea. Stadionul a căpătat în scurt timp o faţă continentală. Şi ne-au venit şi oaspeţii! Juventus Torino are în vitrinele clubului toate trofeele puse în joc: Cupa Campionilor, Cupa Cupelor, Cupa U.E.F.A., Supercupa Europei şi cea Intercontinentală. Ei bine, tocmai cu ei aveam să ne înfruntăm şi să-i mulţumim Cerului că ne-a oferit o asemenea şansă. Juventus — echipă a cărei recomandare   este   de   prisos. Sponsorul ei este firma  FIAT.
S-a discutat să plec în Italia să văd cum se mişcă această mare echipă. S-a renunţat. A vrut să plece Cornel Dinu. Nu s-a împlinit nici acest lucru. A rămas să ne bizuim pe echipă. De regulă, formaţiile mici, în astfel de împrejurări se mobilizează în mod cu totul deosebit. Şi aşa s-a şi întâmplat. Antrenamente, discuţii şi iar antrenamente. Cei de la Juventus, chiar dacă urmau să întâlnească o ilustră necunoscută, au făcut totuşi, înainte de meci un drum la Galaţi. S-au interesat de toate şi nu în ultimul rând de potenţele echipei Oţelul şi, în fine, Altobelli şi ai lui au sosit la Galaţi. Au trecut şi pe la teren, au făcut un antrenament tehnico-tactic cu intensitate medie. Spectatorii cei mai avizi eram noi,   jucătorii şi antrenorii echipei siderurgiştilor. Şi a venit şi ziua jocului. Sărbătoare ce mai ! Suntem întâmpinaţi cu urale, iar adversarii cu aplauze şi deosebit respect. Cei de la Juventus îşi fac şi ei intrarea eu câteva minute înainte de începerea partidei. Mişcări specifice, de încălzire, de intrare în efort în mod individual. Par liniştiţi, figurile lor nu trădau nici un fel de emoţii. Altobelli — toţi ochii erau pe el — a apărut la încălzire într-un maieu. Apoi s-a schimbat şi a apărut cu întreaga echipă, cu tradiţionalul echipament alb-negru în dungi. În rândul nostru, speranţe, temeri, speranţe. Ce-o fi o fi ! Au apărut  şi arbitrii. La centru era Namoglu din Turcia.

REZUMATUL MECIULUI AICI !

30 000 de spectatori, poate şi mai mulţi au început să strige într-un singur glas: „Hai Oţelul !" Noi am început jocul mai reţinut; ne confruntam doar cu Juventus Torino.  Italienii manevrau cu dezinvoltură balonul. Pe rând, Laudrup şi Altobelli au încercat vigilenţa lui Călugăru. Portarul nostru, în zi mare! Micuţul Barros a şutat fulgerător, dar peste poartă. Ne găsim şi noi, în sfârşit, în poziţie de şut, dar Profir a trimis balonul în Tacconi, iar Mario Agiu a reluat balonul peste poartă cu capul. Italienii au apelat  la  viteza  a patra. Au venit tot  mai des şi mai periculos la poarta lui Călugăru. Am scăpat cu faţa curată în prima repriză. La cabine linişte, se auzea doar răsuflarea sacadată a  jucătorilor; efortul a fost mare şi mai era de jucat o repriză şi adversarul nu se numea F.C.M. Braşov. Şi începe repriza a doua. Pe  tunel, Nae Burcea îmi spune sigur pe  el:   „Nea Nelule, eu o să joc repriza asta. O  să jucăm cum ştim noi. Aşa am vorbit şi cu băieţii." „Cine vă opreşte? Daţi-i bătăi!" Şi într-adevăr, am „arestat" mai mult mingea şi am valorificat destul de bine pasa scurtă. Jocul s-a mai echilibrat; oaspeţii nu păreau surprinşi, erau convinşi că nu pot pierde. În min. 56 a intrat Drăgoi care-l înlocuia pe Ralea. Nu au trecut nici trei minute şi Nae Burcea i-a trimis balonul în adâncime,  printre, lui Drăgoi. „Aripioară" s-a lansat, a intrat în careu pe lângă De Agostini; acesta 1-a faultat şi... 11  metri. Tribunele erau în delir, dacă marcam... Atunci, pe loc, n-am vrut, să mă mai gândesc la ce va urma. Profir, „ţăranul" nostru cum îl alintam noi, nu s-a sinchisit de forţa adversarului. Şi-a aşezat  calm mingea, s-a  uitat atent la Tacconi spunându-i parcă: „acum să te văd, băiete". Si-a luat elanul de la marginea careului, a venit în viteză, a şutat puternic şi…  goooool: Oţelul — Juventus 1—0. În tribune, speranţa unei victorii începuse să încolţească, poate prea devreme, mai erau mai bine de 30 de minute de joc. Şi aşa a fost. Italienii au accelerat şi mai mult, au forţat în atac. Dar noi nu cedam, şi şansa ne ajuta. Laudrup a executat o lovitură de la 16 metri care ne-a cutremurat pe toţi, cei din stadion;  Altobelli a reluat din voleu  peste  poartă. În final, s-a creat o fază confuză în care Călugăru a fost faultat puternic căzând în poartă. Italienii au pretins gol. Minute de prelungiri. Barros a încercat şi el cu un ultim efort măcar egalul, dar fără succes. Şi, fluier final.

Victorie... victorie... victorie. Am câştigat învingând una dintre cele mai mari echipe din lume. Un succes fără precedent în viaţa fotbalistică a Galaţiului. Telexurile din Europa anunţau  marea  surpriză  de la  Galaţi.  Juventus Torino învinsa în  prima  manşă   a  Cupei  U.E.F.A.! Acum, când  scriu aceste  rânduri, mă gândesc că victoria noastră împotriva Juventus-ului a început să fie pregătită încă din anul 1984 şi a continuat până în acea zi memorabilă   care   a  intrat   în  istoria  fotbalului  gălăţean  — 7 septembrie 1988 — ziua meciului Oţelul — Juventus Torino.A fost cea mai frumoasă încoronare pentru cei patru ani de muncă titanică şi serioasă. Victoria împotriva echipei italiene nu putea fi doar rezultatul a câtorva zile şi ore. Iată acum şi echipele care s-au confruntat în acel  început de toamnă a anului 1988:   

Juventus Torino: TACCONI — NAPOLI, BRIO, BRUNO, DE   AGOSTINI   —   CABRINI, MAROCCHI, BARROS, LAUDRUP  —  MAURO  şi  ALTOBELLI, toţi erau internaţionali A, olimpici sau componenţi ai echipelorde tineret. O  formaţie  care  cuprindea  numai  vedete ale fotbalului european.

Otelul Galaţi: CĂLUGARU — BORALI (min. 72 OPREA), ANGHELINEI, AGIU, GELU POPESCU — MARIUS STAN, BURCEA, PROFIR, OCTAVIAN POPESCU — RALEA (min.56 DRĂGOI) şi ANTOHI.  Echipă omogenă, bine sudată sufleteşte, ambiţioasă, cu angajare totală în joc.

REZUMATUL MECIULUI AICI !

Comentarii   
 •  
 •  

#1 Bada » 07-09-2013 17:25

Articol pus de 6 ore, niciun comentariu. Dar sa fi fost vorba de un scandal...ploua acum cu parerei.
Ramane in continuare cel mai mare rezultat obtinut de Otelul la nivel european, chiar daca returul a fost pierdut la un scor rusinos.Lla ce a insemnat Juve in anii 80 si la ce nume au trimis pe teren la meciurile cu noi, echipa cu numai 2 sezoane in prima liga dintr-un campionat clar mai slab decat al Italiei, ar trebui promovat mai mult. Pacat ca noi nu stim sa promovam nimic bun...
+1

Bada

 •  
 •  

#2 Tudor » 07-09-2013 17:40

@Bada sa comenteze cei care au fost atunci la meci, ei isi pot exprima cel mai bine sentimentele, ei au simtit din plin bucuria victoriei. Multi care au cont nici nu erau nascuti atunci sau erau prea mici. Eu ce pot sa zic, decat ca in 1988 erau vremuri cand in fotbal si implicit la noi in echipa era multa seriozitate. Jucatorii aveau mult respect pentru fotbal, pentru public si pentru ei, cu toate ca nu aveau salariile pe care le au in ziua de azi mucosii astia.
+1

Tudor

 •  
 •  

#3 DanielT » 07-09-2013 20:26

Totul era diferit atunci. Jucatorii jucau din pasiune pentru fotbal si nu doar pentru bani iar galatenii umpleau stadioanele indiferent de echipa adversa. Pentru mine a fost primul meci de care imi aduc aminte ca suporter otelar. Am stat chiar in spatele portii in care a marcat Profir si la varsta pe care o aveam atunci eram impresionat in principal de suporterii galateni care umpleau arena cu ore bune inaintea meciului.
+1

DanielT

 •  
 •  

#4 saD » 08-09-2013 03:54

www.youtube.com/.../
meciul integral, pentru nostalgici.
+1

saD

 •  
 •  

#5 pinky44 » 08-09-2013 12:44

da !a fost superb! mi-am luat si fanion se dadea cu biletul !a fost un vis!respect total
+1

pinky44

 •  
 •  

#6 geo007ro » 08-09-2013 23:12

Istoria nu ne-o ia nimeni.
+1

geo007ro

Login sau crează cont pentru a comenta              |