FOTO Marian BrailescuFOTO Marian BrailescuFostul jucătorul de legendă, Viorel Tănase, unul din cei mai iubiți fotbaliști de la Galați a fost demis din funcţia de antrenor. Din nefericire, timpul scurt sau alte motive pe care le-aş putea sugera, obiectiv, ne fac să nu putem trage foarte multe concluzii, după cele doar 5 luni în care a antrenat Oţelul.

Bilanţul său în campionat este unul echilibrat, dar mediocru, cu 4 victorii, 5 egaluri şi 4 înfrângeri, golaverajul fiind negativ: 15 goluri marcate, faţă de 17 primite. La capitolul plusuri putem trece cele 7 etape fără înfrângere în intervalul rundelor 8-14 şi victoriile de pe teren propriu în faţa unor echipe mai bine cotate, precum Astra Giurgiu sau FC Vaslui. La polul opus, avem înfrângerile ruşinoase cu Ceahlăul Piatra Neamţ (1-4) şi CSMS Iaşi (0-3, acasă), care ne-au făcut să ne întrebăm care este adevărata faţă a echipei.
Mult mai bun a fost parcursul Oţelului din Cupă, acolo unde cu Viorel Tănase pe bancă, echipa a ajuns în semifinalele competiţiei, după ce a trecut la zero de Sportul Studenţesc, CF Brăila şi Ceahlăul Piatra Neamţ. Din acest punct de vedere se poate spune că “Tase” a avut soarta unui alt gălăţean, Costel Orac, care aproape că reuşise calificarea cu Oţelul în semifinale, dar până la urmă echipa a prins finala, în 2004, cu Sorin Cârţu pe bancă.  
Revenind la Tănase şi lăsând cifrele deoparte se poate spune că fostul tehnician nu a reușit să imprime un stil concret echipei sale, iar obiectivul, deși îndeplinit, nu a fost unul imposibil, ba dimpotrivă dacă luăm în calcul lotul experimentat pe care l-a avut totuşi la dispoziție. Din acest motiv, antrenorul Tănase rămâne în continuare o enigmă pentru “oţelari”. Nimeni nu poate zice cu siguranță dacă el este un tehnician slab sau bun, dacă are potențial sau nu. Timpul și liniștea pe care le va găsi la următoarea echipă vor mai răspunde probabil la o parte din întrebări. Totuşi, trebuie precizat că venirea lui (pe cât de rău a fost văzută de unii) a fost una oportună. Într-un moment dificil, cu fostul campion Dorinel Munteanu pe picior de plecare, ”eternele” soluții de avarie ale echipelor din Liga I, gen Stoichiță, Cârțu sau Ţicleanu ar fi fost mai inoportune decât un “oțelar” get-beget, chiar și fără experiență, așa cum era Tănase.
Plecarea sa nu este una rușinoasă sau care să nască prea multe controverse A fost schimbat cu un Petre Grigoraş, iubit și apreciat la Galaţi, de toată lumea. Practic, Viorel Tănase avea nevoie de o minune ca să depășească capitalul de încredere câştigat de “Grig”. E greu să lupți cu un antrenor venit de pe locul 3 și care este genul ce poate aduna apa, pentru a o face agheasmă și mai are timp să și sfințească locul de unul singur. Cel puțin aparent, e mult prea mult pentru un ”biban” al antrenoratului de primă scenă.
Cu toate acestea vrem să-i adresăm mulțumiri lui “Tase”, pentru faptul că a dat ce a putut mai bun din el în această perioadă. Poate în viitor, când va deveni o certitudine, asemenea lui Grigoraş, fosta legendă a fotbalului gălăţean va reveni pentru trofeele pe care le-ar fi meritat ca jucător.
Mulţumim “Tase”! Bine ai venit Grig!