Otelul va avea tot mai putini fotbalisti strainiOtelul va avea tot mai putini fotbalisti strainiOţelul a început sezonul 2012-2013 cu 10 străini în lot (Grahovac, Simaitis, Perendija, Sipovic, Ljubinkovic, Stromajer, Viglianti, Inkango, Didi şi Punosevac. În iarnă, Milan Perendija a fost vândut la Mordovia Saransk, Gabriel Viglianti s-a retras, devenind director sportiv, Bratislav Punosevac a fost trimis ca împrumut la FCM Târgu Mureş, iar Bruce Inkango a fost pus pe liber, datorită accidentărilor prea dese.

Tot în pauza dintre tur şi retur au fost aduşi brazilienii Joao Felipe Antunes şi Marquinhos, plus chiliano-palestinianul Daud Gazale, aşa că echipa noastră a încheiat campionatul cu 9 fotbalişti din afara României şi un total de 13 pentru întreg sezonul.
Odată cu încheierea campionatului, conducerea clubului pare că adoptă o nouă strategie, deja renunţându-se şi la alţi străini: lui Ljubinkovic nu i-a fost prelungit contractul, Stromajer nu a prins cantonamentul din Poiană, în timp ce Punosevac nu a mai fost chemat la reunire, iar Gazale nu dă semne de viaţă, fiind absent nemotivat din cantonament şi fiind destul de posibil să nu se mai întoarcă. Astfel, în acest moment, Oţelul mai are doar 6 străini în lot: Grahovac şi Sipovic (ambii Bosnia Herzegovina), Simaitis (Lituania), Antunes, Marquinhos şi Didi (toţi din Brazilia). Astfel, după mult timp, polul de putere s-a mutat din spaţiul ex-iugoslav, Oţelul renunţând la 4 jucători din aceste ţări şi desfiinţând “bisericuţa” formată.
Motivele pentru care Oţelul şi-a rărit străinii sunt mai multe, dar cel mai important este acela că din 2014-2015 FRF doreşte să impună o regulă prin care echipele din Liga I să poată folosi doar 3 fotbalişti extracomunitari concomitent într-un meci. Mai mult, din 2015, numărul acestora va scădea la doi. CFR Cluj a atacat deja această decizie la TAS şi se judecă momentan cu Federaţia Română de Fotbal, asupra acestei legi.
În acest moment, în campionatul românesc pot fi folosiţi cinci fotbalişti extracomunitari în acelaşi timp pe teren. Din cei 6 străini ai Oţelului, 5 nu fac parte din Uniunea Europeană, aşa că Oţelul nu are nicio problemă cel puţin pentru sezonul următor, putând să-i introducă pe toţi în acelaşi timp pe teren. În plus, având în vedere că ANAF a blocat conturile clubului este greu de crezut că la echipă vor mai fi aduşi jucători străini prea curând, formaţia noastră fiind nevoită să se bazeze pe propria peinieră deocamdată.