STIRI Liga I GSP despre Adamescu

Dan Grigore AdamescuDan Grigore AdamescuAşa cum vă anunţam ieri, Gazeta Sporturilor a publicat un material în ediţia tipărită, dar şi pe site, legat de “finanţatorul” Oţelul, Dan Grigore Adamescu. Editorialul semnat de Cătălin Tolontan prezintă ascensiunea omului de afaceri, prezentându-i cariera, de la începuturile de “bişniţar”, până la patron de hoteluri, trusturi de presă şi firme de construcţii.

Articolul capătă nuanţe comice pe final, prezentând o realitate puţin distorsionată, prin inversarea rolurilor, dar din păcate nu ne ajută prea mult pe noi, cei care speram să vedem un material legat de felul în care a fost posibil să dispară peste 20 de milioane de euro într-un an, de genul anchetelor de succes realizate de jurnalistul Tolontan cu alte ocazii. Iată mai jos întregul editorial:    

“Clubul de fotbal din Galați i-a golit patronului său conturile cu munca de-o viață, iar acum îl bagă și în faliment pe Dan Adamescu, ruinîndu-i prestigiul în afaceri
Nimic n-a venit de-a gata pentru Dan Adamescu. “Am început să muncesc la nici 25 de ani, imediat după ce terminasem ASE-ul”, povestește omul de business care, de curînd, a intrat și în fotbal. Este modest cînd spune că s-a angajat la ieșirea din facultate, pentru că, de fapt, muncise mult și pînă atunci. Învăța, se stresa, studia. Muncea.
Panoramăm România începuturilor anilor ’70 și “puștiul Dănuț”, așa cum singur se descrie într-un interviu pentru Forbes, se angajează la Consignația, rețeaua restrînsă a magazinelor pe valută. E abandonat de destin în raiul produselor interzise, pentru cine își amintește vremurile de dinainte de ’89. Pentru cine nu le-a trăit, felicitări și o explicație!
Consignația e ca și cum azi, în 2013, telefoanele mobile și converșii ar fi toate puse într-un loc, iar în magazin ar avea voie să intre doar cei care dețin plutoniu îmbogățit. N-ai metalul radioactiv să-l dai la schimb, nu ai ce căuta în magazin. Ai plutoniul, adică valuta de atunci, te saltă poliția și-ți cad și boașele.
Proaspăt angajat, e momentul în care Dan Adamescu joacă pe post de junior în echipa de seniori. Începe urcușul perseverent.
În urma unor controale, din care puștiul e singurul care iese bine, promovează din liga a treia în a doua ligă valorică a comerțului, undeva în centrală.
Aici încep, evident, alte tentații. Meciuri mai multe, mize mai mari. Divizia B e mult mai grea. Dar omul aleargă, dă pase, coordonează jocul și marchează cînd e nevoie.
La nici 30 de ani, se transferă, neașteptat, din RSR în RFG. Și continuă să joace pentru ambele echipe, făcînd comerț cu produse capitaliste în lagărul socialist – Dan Adamescu e unul dintre puținele cazuri de dublă legitimare din Liga 1 a businessului!
Reprezintă cîteva firme japoneze de top, JVC, Seiko și Panasonic, în relația cu țările socialiste, mai puțin România. Evoluează bine, e remarcat, face profituri uriașe muncind ca un cîine. Nu e ușor să fii și în apărare și în atac.
Neagă că ar avea orice legătură cu “Cooperativa” Securității, refuză blaturile și merge înainte “singuratic, după cum mi-a plăcut mereu”. Nu-i așa că regăsiți în epopeea sa ceva din destinul Oțelului Galați, și el un club mic, care s-a chinuit mult, a rămas izolat între marile blocuri ale fotbalului nostru și a continuat să spere că va face performanță?
Să revenim la Dan Adamescu. După revoluție, libertatea îl invită în Liga Campionilor Afacerilor. Pe propriile forțe, Adamescu se extinde spectaculos în asigurări, energie, construcții, imobiliare, hoteluri, shopping, finanțe și media. Averea lui, muncită în atîția zeci de ani, crește la nivelul topului Forbes.
Piața, libertatea și propriul talent, dar mai ales efortul consecvent, din generație în generație, i-au oferit șansa de a ajunge în Champions League. Așa îi răsplătește uneori destinul pe cei merituoși – cum premiază UEFA cluburile de fotbal. Banii nu sînt însă oferiți aiurea de zei, ci merg către aceia care pot să radieze prosperitate mai departe. E o investiție divină în ceva ce e bun și poate deveni și mai bun.
Și, chiar cînd se trezește cu toate conturile pline, cînd visul de o viață, “acela de a-mi exprima decența puterii” după cum emoționant spune Dan Adamescu pentru Ziarul Financiar, cînd, așadar, cerurile s-au deschis, businessmanul are nefericita idee de a intra în fotbal.
La nici cîteva luni, din senin, fără vreun anunț prealabil, Oțelul Galați îi golește conturile! Cum? Potrivit lui Marius Stan, primarul de Galați, clubul a obligat o firmă a lui Adamescu, Astra Asigurări, să cumpere bilete de 4 milioane de euro pentru meciurile amicale!
O făcătură! Un transfer de bani mascat într-un contract cu aparențe legale.
Îngrozitor, desigur! Un exces de putere împotriva companiei Astra Asigurări, care nu se poate apăra. Și, omenește vorbind, ce poate face Adamescu în fața unui club atît de mare ca Oțelul?!
Mai mult decît atît, după ce Astra a rămas fără bani, Oțelul Galați a demarat procedurile de insolvență pentru compania de asigurări. “E singura posibilitate ca să salvăm compania Astra și pe Dan Adamescu pentru că au datorii la stat!”, a declarat fundașul central al echipei, înainte să închidă telefonul.
Adamescu nu mai are forță nici să protesteze, nici să spună că el nu a cerut să fie salvat și că era, de fapt, un om la apogeul prosperității sale.
Golirea de bani a Astrei și falimentul demarat sînt atît de aiurea și au venit atît de repede că Dan Adamescu privește totul ca pe o lovitură a destinului indecent cu oamenii și cu faptele lor de muncă. Antreprenorul de 65 de ani și-a văzut risipite nu doar companiile sau banii, ci și mîndria și povestea demnă de-o viață, începută umil de “puștiul Dănuț”.
Ieri, în bătaie de joc, antrenorul de la Oțelul i-a comunicat pe fax lui Adamescu că toți angajații Astrei Asigurări care nu se înființează băț mîine dimineață, din București sau pe unde or mai lucra ei, să alerge ture de teren la Galați vor fi concediați.
Nu-i așa că e oribil? Dacă nu cumva o fi invers.”

Comentarii   
 •  
 •  

#1 Arkan » 19-07-2013 09:52

Sa inteleg ca-i singurul articol din "editia speciala" anuntata de GSP? Nu-s in Galati, deci nu pot sti ce-a scris ziarul "special" pentru noi...
+1

Arkan

 •  
 •  

#2 L_acier » 19-07-2013 09:55

Asta e "caterinca"... ma asteptam la cu totul si totul altceva.
+1

L_acier

 •  
 •  

#3 Dregan » 19-07-2013 09:55

Citez pe Arkan:
Sa inteleg ca-i singurul articol din "editia speciala" anuntata de GSP? Nu-s in Galati, deci nu pot sti ce-a scris ziarul "special" pentru noi...

Da. In afara de prima pagina in care era o poza mare cu Adamescu insotita de titlul "Cine si de ce omoara Otelul", mai era articolul de mai sus pe o singura pagina. Doar atat...
Citez pe L_acier:
Asta e "caterinca"... ma asteptam la cu totul si totul altceva.

Aceeasi reactie am avut-o si eu...
+2

Dregan

 •  
 •  

#4 Leviathan » 19-07-2013 10:07

eu nici n-am citit, era de asteptat, nu stiu dc ne miram
+1

Leviathan

 •  
 •  

#5 L_acier » 19-07-2013 10:10

Si noi ar trebui sa cumparam acest supliment ca sa ce? Ca sa facem haz de necaz?
Nu, mersi! N-am chef de asa ceva.
Multumiri pentru rezumat!
+1

L_acier

 •  
 •  

#6 Leviathan » 19-07-2013 10:13

Oțelul, indecența puterii
Clubul de fotbal din Galați i-a golit patronului său conturile cu munca de-o viață, iar acum îl bagă și în faliment pe Dan Adamescu, ruinîndu-i prestigiul în afaceri
Îngrozitor, desigur! Un exces de putere împotriva companiei Astra Asigurări, care nu se poate apăra. Și, omenește vorbind, ce poate face Adamescu în fața unui club atît de mare ca Oțelul?!

Sa inteleg ca practice i se plange de mila lui adamescu nu?
Ce-i tampenia asta de articol? caterinca? ironii doar.. ce RAHAT marca T0L0

Leviathan

 •  
 •  

#7 Arkan » 19-07-2013 10:21

Ironia e muscatoare si frumos construita, dar ma asteptam si eu la o ancheta serioasa, asa cum au facut in alte randuri. Editorialul e bine scris, dar nu tine loc de analize pertinente sau dezvaluiri...trist.

Arkan

 •  
 •  

#8 Leviathan » 19-07-2013 10:23

Mistouri si ironii, nu a avut tupeu sa il atace macar asa putin pe adamescu.. spune multe.. a tratat cu dosu... ca e OTELUL doar... ar trebui pui la zid jigodia asta, care se da mare ziarist si investigator.. cu tupeu, se vede.

Leviathan

 •  
 •  

#9 DanielT » 19-07-2013 10:37

In anul 2013, la doar doi ani de la castigarea titlului de campioana Otelul are imaginea unei echipe de amatori. Singurele lucruri care ne fac sa mai simtim ceva pentru Otelul sunt amintirile minunate din istoria acestui club si prezenta in lotul actual a catorva jucatori care au facut minuni odata pentru noi. Pentru viitor nimeni nu se asteapta la nimic bun. Vinovati sunt multi de aceasta decadere a Otelului dar acum probabil este mult prea tarziu sa cauti vinovatii. Acum ar trebui sa se caute o solutie. E ciudat cum toti stau si asteapta sfarsitul resemnati. Chiar Adamescu asta e asa de prost sa nu vanda clubul cuiva care vrea sa vina sa investeasca si sa ia totul de la zero? Chiar primarul Marius Stan nu e in stare sa ia taurul de coarne si sa aduca pe cineva capabil sa cumpere clubul asta? Cat poate sa ceara Adamescu pe un club la doi pasi de faliment?
Ar trebui sa uitam vinovatii si sa incercam sa gasim solutii pentru ca echipa asta sa aiba un viitor. Solutii au gasit si cei de la Rapid si U Cluj. Noi de ce nu am gasi?
De ce nu suntem in stare sa venim toti suporterii la o masa si sa incercam sa gasim solutii? De ce nu discutam noi suporterii cu primarul si impreuna sa cautam o solutie? Unde sunt suporterii aia potenti care umpleau tribuna oficiala si tribuna zero in timpurile bune?
Astea sunt intrebarile la care trebuie sa gasim raspunsuri dar probabil e mai simplu sa ne plangem ca nu ne lasa Raducan sa asistam la un meci de antrenament.
Probabil asta este diferenta intre Otelul si celelate doua echipe intrate in insolventa, Rapid si U Cluj: SUPORTERII. La ei suporterii au scos bani din buzunar pentru a salva echipa, la noi totul se trateaza cu indiferenta. Din cauza asta e posibil ca in viitor Rapid si U Cluj sa lupte impreuna cu suporterii prin cupele europene iar noi sa mergem sa vedem unicul derby Dunarea Galati - CF Braila.
+3

DanielT

 •  
 •  

#10 cameleon » 19-07-2013 10:49

Misto-uri de doi bani. La asa ceva nu ne intrece nici draq.... La astea si la lucruri facute fara rost....
Pare un atac la Adamescu, probabil vreo comanda venita de pe undeva la care Tolontan s-a conformat....
Poate se supara asta si incepe sa bage bani :))))))))))))

cameleon

 •  
 •  

#11 pepeman » 19-07-2013 11:26

Unele probleme se rezolvă prin reducere la absurd. Tolontan a aplicat metoda în ecuaţia doar aparent complicată pe care trebuie să o rezolve administratorul judiciar, dacă Oţelul se află în insolvenţă, sau Curtea de Conturi şi Parchetul, dacă se află în faliment (poate că sunt eu mai tăntălău, dar încă nu mi-e clar). Nu e un mişto de doi bani, cameleon, ziaristul în cauză e mai profund de atât.
În orice caz, atât prestaţia, cât şi lipsa de anvergură a rudimentarilor domni Pascu şi Ciofoaia mă face să cred că ei sunt cei care vor plăti oalele sparte. Adamescu va cădea din nou în picioare, dar va pierde mai mulţi bani decât a FURAT. Eu îmi permit să spun lucrurilor pe şleau, fiindcă nu sunt persoană publică iar acesta nu este un articol într-un ziar naţional.
Cică să mai investeşti în fotbal... (ăsta mişto ieftin).
+1

pepeman

 •  
 •  

#12 nicki55 » 19-07-2013 13:43

Daca adamescu si restul inteleg , si sigur inteleg ceva din acest pamflet ar trebui sa le dea serios de gandit.. Indiferent cum si-a cladit imperiul lui financiar , tot un HOT ramane . Se bucura la cele cateva mil. ale acestor minunati baieti , castigate prin transpiratie si multe, multe ore de munca si chin .. Pentru el insolventa si implicit falimentul sunt chestii de baza .. Pacat de acest oras , de acest public minunat si de acesti baieti extraordinari .. Sa dee bunul D-zeu sa nu disparem de pe harta fotbalistica.. FORTZA OTELUL ..!!
+1

nicki55

 •  
 •  

#13 Tudor » 19-07-2013 15:22

Doar ca ati asteptat altceva nu trebuie sa-l injurati pe Tolontan...
@FaustinoDan ai vreo avere si vreo s-o donezi jucatorilor?
−1

Tudor

 •  
 •  

#14 Florin22 » 19-07-2013 17:24

Pai Tolontan are dreptate si nu va mai prostiti, citi totul pana la final si inlocuiti Adamescu cu Otelul si povestea va avea o cu totul alta turnura, in poveste Adamescu=Otelul si invers deci spre final se spune tot adevarul doar ca in alte cuvinte chiar daca este o perdea in fata.

Florin22

 •  
 •  

#15 Florin22 » 19-07-2013 17:25

PS: Daca vre-o unul dintre voi este nepotul sau fiul nelegitim al milionarul din galati donati si voi 1 milion de euro sau platiti salariile :)

Florin22

 •  
 •  

#16 tristanliviu » 19-07-2013 18:18

Articolul de ieri:
Ediţie specială a Gazetei Sporturilor, AZI, la Galaţi! Cum e împinsă Oţelul spre faliment
După ce a ajuns campion al României şi în momentul în care avea conturile pline cu milioane de euro de la UEFA, Oţelul Galaţi este împins în faliment de noul său acţionar, Dan Adamescu.

Dupa ce am citit articolul nu trag decat o singura concluzie: ca altul trebuia sa fie articolul care trebuia sa apara si ca s-au facut presiuni enorme sa nu se publice...
sau
mai e varianta in care Gsp l-a santajat pe Adamescu cu acest articol pe modelul (Alexandrescu-Antena group santajat pe cei de la RCS RDS)... dar asta e putin probabil.

tristanliviu

 •  
 •  

#17 tristanliviu » 19-07-2013 18:35

oricum ar fi numai Otelul nostru are de pierdut...
+1

tristanliviu

 •  
 •  

#18 VLAD » 19-07-2013 21:59

am auzit ca s-au platit salariile azi la jucatori ...
−1

VLAD

 •  
 •  

#19 schillaci » 19-07-2013 22:10

Oțelul, indecența puterii

19 July, 2013 | 79 comentarii
UPDATE. Dintre toate reacțiile care consideră că Oțelul a falimentat Astra Asigurări, cea mai amuzantă este cea a Geaninei Iovănel, șef PR Astra Asigurări, care azi dimineață i-a certat pe colegii mei că publicăm știri neverificate. Voi vă supărați numai cînd auziți cuvîntul faliment, o echipă de fotbal campioană a României chiar dă faliment! De două săptămîni încercăm să obținem de la Astra și de la Geanina Iovănel un răspuns oficial la întrebarea “e adevărat că Astra a scos bani din club folosind un contract de asigurări 4 milioane de euro, așa cum a acuzat Marius Stan?”. Pînă azi nu s-a sinchisit să răspundă. Așteptăm în continuare răspunsul.

GSP-ul si Tolontan nu sunt in topul preferintelor mele, dar au facut o treba extraordinara in cazul ''Dosarul transferurilor''....poate nu se lasa pagubasi pana nu scot adevarul la iveala si de aici cei vinovati, sa speram, vor raspunde in fata legii.
+1

schillaci

 •  
 •  

#20 serios » 19-07-2013 22:35

Da , e adevarat ,MARIUS STAN i-a scos din cont cu mana lui ADAMESCU . si acum striga lupu!lupu! Oaia de el ... Hai nu mai fiti copii ca nu tot ce zboara se mananca. Otelu intra in faliment ... urmeaza Galatiul cu totul ... din pacate voi urlati pe Raducan dar nu tot Marius Stan l-a adus cu surle si trambite? Da baiatu macar sta si lupta n front cand miselul celalalt a dat bir cu fugitii , nu ii e rusine ? Otelu l-a facut ceea ce este azi si el se pisa pe noi ? 2-3 zile plange Galatiu dupa Otelu , asa-i ? mentalitate de cocalar , nu , fcogalati ? Hai Otelu , curaj !!! acum se cern adevaratii suporteri si nu toti orbii cu mintile inguste
−1

serios

 •  
 •  

#21 VLAD » 20-07-2013 23:21

Citez pe serios:
Da , e adevarat ,MARIUS STAN i-a scos din cont cu mana lui ADAMESCU . si acum striga lupu!lupu! Oaia de el ... Hai nu mai fiti copii ca nu tot ce zboara se mananca. Otelu intra in faliment ... urmeaza Galatiul cu totul ... din pacate voi urlati pe Raducan dar nu tot Marius Stan l-a adus cu surle si trambite? Da baiatu macar sta si lupta n front cand miselul celalalt a dat bir cu fugitii , nu ii e rusine ? Otelu l-a facut ceea ce este azi si el se pisa pe noi ? 2-3 zile plange Galatiu dupa Otelu , asa-i ? mentalitate de cocalar , nu , fcogalati ? Hai Otelu , curaj !!! acum se cern adevaratii suporteri si nu toti orbii cu mintile inguste

AI MARE DREPTATE ... BRAVO !!!

VLAD

Login sau crează cont pentru a comenta              |