STIRI Liga I Evoluţia stemei Oţelul Galaţi

Steme Otelul Galati - diverse varianteSteme Otelul Galati - diverse varianteAnul 1958 reprezintă momentul ZERO al lanţului de evenimente care au contribuit efectiv sau doar şi-au adus influenţe foarte mici la crearea campioanei de fotbal din 2011.

Spun asta deoarece în acel an se discută pentru prima dată despre înfiinţarea pe meleaguri româneşti a unui mare combinat siderurgic. Ideea aparţine Partidului Muncitoresc Romîn (aşa cum se ortografia la acel moment), iar deciziile de demarare a proiectului şi de finanţare vin în 1960.
Investiţia este însă departe de a fi pe un drum drept, dat fiind că Uniunea Sovietică se opune construirii mastodontului. Logica sovietică este una oarecum justă având în vedere că România are un potenţial agricol mare. Finanţarea proiectului va veni din Occident, însă canalele publice nu vorbesc foarte amănunţit despre sursele precise.
În ceea ce priveşte localizarea exactă pe teritoriul românesc, din câte se pare, s-a dorit dispunerea viitorului mastodont în Dobrogea, mai cu seamă la Constanţa, Năvodari sau Mangalia. O astfel de dispunere ar fi avut explicaţia în faptul că distanţa, şi în consecinţă şi costul, transporturilor de oţel către şantierele navale ale vremii, ar fi fost reduse. În plus, poluarea provocată de un astfel de combinat nu ar fi afectat agricultura locală, superioară din punct de vedere al performanţelor, celei dobrogene.
Însă Gheorghe Gheorgiu-Dej are descendenţă moldovenească şi decide construirea în Galaţi. În consecinţă apar şi studiile ştiinţifice care atestă capacitatea lui Gheorghiu-Dej de a alege locul potrivit pentru investiţie. În 1960, ICMRS Galaţi începe contrucţia combinatului, iar în 1963 apare prima unitate de producţie. În 1966 Ceauşescu taie panglica inaugurală.
Ar fi putut fi astfel, azi, Oţelul Mangalia sau Oţelul Năvodari sau ar fi putut să nu existe deloc. Însă, pentru prima dată în istorie, mai cu seamă în septembrie 1965, cu exact un an înainte de finalizarea combinatului, apare OŢELUL GALAŢI. Şi începe legenda...

Fig. 1 – Prezentarea principiului de funcţionare a unui furnalFig. 1 – Prezentarea principiului de funcţionare a unui furnal

Logo-ul vremii este împrumutat de la Combinatul Siderurgic Galaţi. În acele momente, marketing-ul nu exista pe la noi. Pentru că nu era nevoie de el. Sigla unui gigant la nivel mondial devine astfel o banală reprezentare a unui furnal. Grafica secţiunii longitudinale a acestuia este utilizată, probabil, destul de des în explicarea proceselor ce au loc la producerea oţelului.

Fig. 2 – Probabil prima stemă a echipei Oţelul GalaţiFig. 2 – Probabil prima stemă a echipei Oţelul Galaţi

Drept urmare şi stema echipei de fotbal va avea ca element central furnalul. Restul elementelor sunt pur estetice (chiar şi spicele de grâu, acestea neavând vreun înţeles în industrie sau sport). Însă ce este de observat este cromatica folosită. Culorile echipei sunt roşu-negru (mai târziu chiar portocaliu-negru), roşul trăgându-se din culoarea fierului topit, iar negrul din cenuşa rezultată.
Cu această stemă şi variaţiunile ei, minore, va activa echipa vreme de 41 de ani. Cu acest element central, echipa va promova, va retrograda, se va califica în UEFA şi va juca cu „Marele” Juventus din Torino.
În sezonul 1978-1979, în Divizia C, Tudorel Călugăru, Emanoil Savin şi restul jucătorilor vor fi primii purtători ai unei embleme pe tricourile de joc.
În acelaşi trend de simplitate şi eficienţă, grafica seacă, dar destul de deşteaptă, ne oferă un joc de litere şi forme. Culorile iniţiale nu le-am putut identifica în cartea lui Cristian Socianu - „Străjerii Moldovei” -, însă bănuiesc că este vorba de roşu şi alb. Broderia prescurtează denumirea echipei în OGL şi plasează grupul „GL” (semn că reprezintă întreaga comunitate gălăţeană din judeţ) pe un scut circular, ce ţine loc şi de litera „O”. Am găsit ultima utilizare a sa pe un tricou de joc în sezonul 1981/1982, în Divizia C.

Fig. 3 – Prima stemă de pe tricoul de joc (reprezentare aproximativă)Fig. 3 – Prima stemă de pe tricoul de joc (reprezentare aproximativă)

Utilizarea elementului siderurgic central apare de-a lungul timpului pe programele de meci, pe afişe, pe fanioane şi cam oriunde s-a considerat necesar. Utilizarea sa alternează însă cu articole similare în care era prevăzut doar numele echipei, „Oţelul Galaţi” însoţit, sau nu, de elemente grafice în dungi verticale.
Imaginile suprinse de aparate foto nu ne dezvăluie o stemă exactă sau evoluţia variaţiilor de-a lungul timpului fiindcă panourile existente fac reclama dorită de partidul comunist Daciadei sau altor competiţii sau organisme.
În 1990, după căderea regimului comunist, apare prima reprezentare, pe panourile stadionului, a unei steme. Este vorba de prima emblemă, cea originală. Pe al doilea panou apare, aproape identică, stema redenumitului SIDEX Galaţi.
În sezonul 1993/1994 vedem pe unul din panouri şi prima mascotă din istoria clubului. Cei din generaţia mea încep să şi-o aducă aminte probabil acum. Între timp, diverşii manageri de marketing au propus steme, uitând, din păcate, ca şi o mare parte din suporteri, faptul că avem de mult timp una.

Fig. 4 – Mascota echipei în anii ‘90Fig. 4 – Mascota echipei în anii ‘90

Tot pe undeva prin anii ’90, probabil 1995, are loc prima variaţie majoră a stemei. Astfel, ea devine mult stilizată şi va însoţi echipa în două variante vreme de 10 ani. Sub această emblemă echipa Oţelul va deveni Campioana Provinciei, „Bestia Nera”, stadionul va deveni Cimitirul Granzilor, iar galeria va deveni Sidexplozia Ultra. Este şi perioada de trecere de la „clasicul” roşu(portocaliu)-negru la mult iubitul roş-alb-albastru.

Fig. 5 – Steme ale a anilor 1995-2005Fig. 5 – Steme ale a anilor 1995-2005

Anul 2005 reprezintă anul schimbării majore de imagine. Oţelul intră într-o nouă eră odată cu revenirea lui Marius Stan la conducere. Vor urma schimbări majore de lot, de organizare, de mentalitate.
Vechiul şi frumosul imn cântat de Aurel Moldoveanu, unul din cele mai reprezentative din România, este schimbat cu „agitaţia” lui Adrian Enache. Încercarea de reprezentare energică pică un pic în penibil, deoarece versurile nu prea bat cu spiritul echipei şi istoria ei. De exemplu zmeii şi „puii de lei” îşi fac loc forţat acolo.
Cam la fel se întâmplă şi cu stema de joc. Originalitatea, subtilitatea şi apartenenţa la „ceva”, existente în varianta anilor trecuţi dispare total. Surogatul, ceva pe scutul Barcelonei, cu o cetate deasupra şi un soare indian este mai mult un plagiat şi, în plus, îi lipsesc total inteligenţa, ideea fermă şi ancorarea în istorie.
Această stemă realizată pe fugă de un necunoscut şi-a dorit probabil să sensibilizeze persoane pe care le considera stupide, dat fiind că mesajele pe care le transmite sunt brute şi directe.
Zidul de cetate doreşte crearea unei apartenenţe la Galaţi. Heraldica se rupe de „patronul” ultimilor 41 de ani care a născut şi crescut echipa.
Soarele indian, mascat de o minge de fotbal, probabil vrea să arate o altă apartenenţă, şi anume cea faţă de patronii vremii: indienii lui Lakshmi Mittal. Ne ducem în penibil astfel mutându-ne la Bombay în loc de Galaţi şi scăldându-ne în Gange în loc de Dunăre.

Fig. 6 – Stema actuală a echipeiFig. 6 – Stema actuală a echipei

De asemenea, scutul catalanilor apare total inexplicabil. Logica nu există. Orice argument se pierde atunci când revedem tragerea la sorţi din Champions League. Asemănarea e evidentă. E ca un Eurovision în care românul cântă piesa spaniolului, tradusă pe aceeaşi linie melodică.

Fig.7 – Suprapunere a stemelor FC Oţelul şi FC BarcelonaFig.7 – Suprapunere a stemelor FC Oţelul şi FC Barcelona

Iar atunci când vine vorba de stema aniversară (pe care din păcate nu v-o putem prezenta decât într-o imagine de dimensiuni foarte reduse), pierdem orice pretenţie la frumos şi istorie. Stema e identică, însă în locul anului de naştere ni se prezintă numărul 50, încadrat de ceva ce pare a fi o minge de fotbal. Numele echipei este scris parcă sfidător, pentru prima dată în istorie, fără numele oraşului nostru! Soarele indian dispare (în mod plăcut chiar) doar pentru a face loc unei seci descriei cronologice: 1964-2014. Cu deosebită părere de rău ce mai lipseşte acestei steme e oare un „născut” înainte de 1964 şi un „decedat” înainte de 2014? Să sperăm că nu…

Logo aniversar prezentat pe fotbalclubotelul.roLogo aniversar prezentat pe fotbalclubotelul.ro

Comentarii   
 •  
 •  

#1 FCOG1991 » 14-10-2013 21:40

Articol frumos si educativ! :-)
+3

FCOG1991

 •  
 •  

#2 bgd90 » 14-10-2013 21:56

mai mult ca sigur pe urmatoarea stema dispare numele GALATI, cum si pe echipamentele de antrenament este FCO in loc de FCOG.

bgd90

 •  
 •  

#3 Steel Dany » 15-10-2013 12:24

sigla actuala e cea mai frumoasa si mai completa pe care o are vreo echipa in lumea asta, fara sa fiu subiectiv! analizam forma, si faptul ca are numele complet, anul infiintarii, culorile, mingea de fotbal si zidurile acelea care sunt si pe sigla orasului Galati! Sunt unele sigle VARZA, adica la Werder Bremen e un W intr-un cerc, la Marseille e un M.... si tot asa, ce e asta? dar infine.....
−1

Steel Dany

 •  
 •  

#4 FCOG1991 » 15-10-2013 12:57

Nu ne reprezinta sigla actuala,imi place mai mult cea din 2005,stilizata putin sa fie si cu motive specifice orasului nostru si iese stema perfecta...
+1

FCOG1991

 •  
 •  

#5 Tudor » 15-10-2013 15:45

Daca nu despica nimeni firul in patru nu avea nimeni nimic cu sigla actuala. Eu am luat-o ca atare, nu m-am gandit la nici un soare indian si alte chestii. Iar sigla din 2005 te duce cu gandul la comunism, nu inteleg de ce este asa frumoasa...
Oricum, nu cred ca sigla e problema noastra principala, dar daca cineva vrea s-o schimbe, sa fie pe placul tuturor.
Puneti pe acest site logo-ul aniversar ca e prea mic, iar pe noul site nu pot intra.
−1

Tudor

 •  
 •  

#6 Dregan » 15-10-2013 15:48

Citez pe Tudor:
Puneti pe acest site logo-ul aniversar ca e prea mic, iar pe noul site nu pot intra.

Noul site apare ca fiind "in constructie". Deocamdata nu mai poate intra nimeni.

Dregan

 •  
 •  

#7 vitzamina » 15-10-2013 17:26

Citez pe Tudor:
Daca nu despica nimeni firul in patru nu avea nimeni nimic cu sigla actuala. Eu am luat-o ca atare, nu m-am gandit la nici un soare indian si alte chestii. Iar sigla din 2005 te duce cu gandul la comunism, nu inteleg de ce este asa frumoasa...
Oricum, nu cred ca sigla e problema noastra principala, dar daca cineva vrea s-o schimbe, sa fie pe placul tuturor.
Puneti pe acest site logo-ul aniversar ca e prea mic, iar pe noul site nu pot intra.

De sigla actuala s-a mai plans lumea de-a lungul timpului. Nu e vorba de despicat firul in patru. E un articol despre istoria echipei. Daca echipa pe care o sustii s-a infiintat in 2005, nu e nici o problema, ai stema ca atare.
Articolul prezinta un punct de vedere. Nu e obligatoriu sa fie cineva de acord.

vitzamina

 •  
 •  

#8 Tudor » 15-10-2013 17:56

Citez pe vitzamina:
Citez pe Tudor:
Daca nu despica nimeni firul in patru nu avea nimeni nimic cu sigla actuala. Eu am luat-o ca atare, nu m-am gandit la nici un soare indian si alte chestii. Iar sigla din 2005 te duce cu gandul la comunism, nu inteleg de ce este asa frumoasa...
Oricum, nu cred ca sigla e problema noastra principala, dar daca cineva vrea s-o schimbe, sa fie pe placul tuturor.
Puneti pe acest site logo-ul aniversar ca e prea mic, iar pe noul site nu pot intra.

De sigla actuala s-a mai plans lumea de-a lungul timpului. Nu e vorba de despicat firul in patru. E un articol despre istoria echipei. Daca echipa pe care o sustii s-a infiintat in 2005, nu e nici o problema, ai stema ca atare.
Articolul prezinta un punct de vedere. Nu e obligatoriu sa fie cineva de acord.

Si ceea ce am scris reprezinta un punct de vedere, nu e nimeni obligat sa fie de acord cu el. Daca nu sunt fanul acelui logo din 2005 nu inseamna ca s-a infiintat echipa atunci...imi pare rau ca s-a inteles asta. Nu am zis ca sigla actuala e perfecta...daca vor fi toti de acord sa fie schimbata, foarte bine. Sunt sigur ca avem printre noi talente si profesionisti in programe de grafica.

Tudor

Login sau crează cont pentru a comenta              |