STIRI Liga I “Îţi mulţumim căpitane”

sursa foto: digisport.rosursa foto: digisport.ro“Opt ani de luptă, ambiţie şi onoare / Pentru toate clipele frumoase îţi mulţumim căpitane” a fost mesajul afişat de Peluza Sud Galaţi cu câteva momente înainte ca meciul Oţelul – Steaua să înceapă. Bannerul îi era dedicat bineînţeles lui Gabriel Paraschiv, care a decis să-şi încheie conturile cu echipa roş-alb-albastră. Întreg stadionul a avut ocazia să-l ovaţioneze pe fotbalistul de 35 de ani, unul dintre simbolurile cele mai de preţ ale perioadei moderne a clubului de fotbal gălăţean.

De asemenea, “Para” a fost premiat de conducerea clubului primind o plachetă, un buchet de flori şi un tricou cu numărul 10, care a fost retras până la finalul sezonului actual. Momentul a fost unul emoţionant, dar parcă prea scurt, având în vedere ceea ce reprezintă Gabriel Paraschiv pentru Oţelul şi poate că în viitorul apropiat ar fi normal ca acestuia să i se organizeze şi un meci de retragere, alături de Alejandro Viglianti, pentru a celebra cum se cuvine retragerea celor două legende ale Oţelului.
Până una-alta, directorul general Narcis Răducan a anunţat că lui “Para” i-a fost propus un post în staff-ul administrativ al clubului, jucătorul anunţând că se va gândi serios la ofertă. De asemenea, fostul preşedinte Marius Stan, actualul primar al municipiului Galaţi şi cel care l-a adus pe fotbalist la Galaţi în 2005, l-a premiat în absenţă pe Paraschiv pentru aportul adus la ridicarea numelui Oţelul şi al oraşului nostru, numindu-l prieten adevărat.
Gabriel Paraschiv (35 de ani) şi-a anunţat recent retragerea de la Oţelul, declarând că se simte inutil echipei cu care a avut cele mai mari performanţe din carieră. Fotbalistul originar din Moreni (jud. Dâmboviţa) se afla la cel de-al 9-lea sezon în culorile roş-alb-albastre. Per total a strâns 216 meciuri (Liga I, Cupa României şi cupe europene) în tricoul echipei noastre, marcând 41 de goluri, în peste 14.000 de minute pe terenul de luptă, cifre incredibile care-l înscriu în galeria marilor jucători ai Galaţiului. “Para” se află pe locul 4 în clasamentul all-time al golgeterilor, el egalându-l pe Valentin Ştefan cu 41 de goluri. Sezonul acesta, "Para" a evoluat în 8 partide, strângând doar 175 minute jucate şi nereuşind niciun gol. Cu toate acestea numele său este sinonim cu performanţa la Oţelul, cu el în teren echipa noastră câştigând primele trofee din istorie: Cupa UEFA Intertoto în 2007, campionatul naţional şi Supercupa în 2011.
Vorbim de un jucător care în mod normal ar fi ajuns mai greu în inimile oţelare, nefiind gălăţean. Venise la echipă în iarna lui 2005, într-un moment extrem de greu, când după un tur întreg, echipa noastră agonisise doar 9 puncte. Cu el în teren formaţia noastră a defilat în retur salvându-se fără probleme şi înregistrând câteva rezultate demne de notat.
În 2007 îl înlocuia în postura de căpitan pe legendarul Viorel Tănase şi marca un gol senzaţional, cu capul de la 16 metri, în poarta Trabzonsporului în finala Cupei UEFA Intertoto. În 2008 avea un start de sezon fulminant şi era convocat la naţională, unde avea să joace pentru prima şi ultima oară sub tricolor, într-un amical cu Letonia. În 2009 cerea din proprie iniţiativă scăderea salariului pentru a ajuta clubul care-l făcuse cunoscut în Liga 1 să iasă din impasul financiar în care intrase. În 2011 era campion şi apoi supercampion cu Oţelul, cele 6 goluri ale sale contribuind decisiv la această reuşită unică, iar numele său avea să rămână pe vecie în “cartea de aur” a fotbalului gălăţean.
Toate cele mai de sus, chiar dacă fabuloase, sunt doar cifre, iar ele nu pot caracteriza în totalitate un jucător fabulos, un muncitor, un lider pe teren, un exemplu pentru colegi, un idol pentru suporteri, un "PARAnormal" cum l-a numit un banner de la Tribuna a II-a.

Gabriel Paraschiv: „Am renunţat pentru că mă simţeam inutil. Au fost opt ani extraordinari petrecuţi împreună cu ai mei colegi şi prieteni. Singurele momente neplăcute au fost când am fost trimis la echipa a doua şi regret faptul că nu am jucat mai mult în Champions League.”

Narcis Răducan: „Gabi Paraschiv este un simbol pentru Oţelul. El a fost unul dintre principalii artizani ai cuceririi titlului. Nu-i putem mulţumi suficient pentru tot ceea ce a făcut pentru echipă. Gestul nostru simbolic este să retragem tricoul cu numărul 10 până la finalul sezonului.”

Marius Stan: “Am citit zilele acestea în ziare că Gabriel Paraschiv şi-a încheiat activitatea sportivă la Oţelul. Mărturisesc că gândul mi-a zburat imediat în urmă cu mai bine de 8 ani, atunci când l-am adus la Galaţi. Am crezut în el şi nu mi-a înşelat aşteptările. A fost un jucător serios, profesionist, onest, un lider adevărat pentru generaţia lui. Mi-a fost alături şi la bine, şi, mai ales, la rău. A venit la mine, când eram director la Oţelul, şi mi-a spus că renunţă la o parte din salariu, atunci când clubul avea dificultăţi financiare mari, lucru care nu se poate uita. Gabriel Paraschiv face cinste Galaţiului, în opinia mea. A avut o contribuţie importantă la performanţele obţinute de Oţelul: câştigarea în premieră pentru oraşul nostru a titlului de campioană a României şi a Supercupei României. Pentru performanţele fotbalistice, pentru calităţile umane şi pentru întreaga sa activitate sportivă, Primăria şi Consiliul Local au decis să îi acorde lui Gabriel Paraschiv "Premiul municipiului Galaţi 2013". Îţi mulţumesc, prietene!”

Comentarii   
  •  
  •  

#1 Tudor » 12-12-2013 17:43

Iti multumim capitane ! Felicitari pentru articol Vlad !
+1

Tudor

  •  
  •  

#2 FRISKY » 12-12-2013 19:07

a mai fost un banner,,Respect PARA normal" afisat la tribuna a 2 a
+1

FRISKY

  •  
  •  

#3 Dregan » 12-12-2013 20:14

Citez pe FRISKY:
a mai fost un banner,,Respect PARA normal" afisat la tribuna a 2 a

Ai dreptate, uitasem de acel banner. Am adaugat in articol :-)
+1

Dregan

  •  
  •  

#4 geo007ro » 12-12-2013 22:06

Unul din marele caractere care au jucat la clubul nostru. Poate ne poate ajuta si l nivelul echipei administrative sau ca antrenor. Respect.

geo007ro

Login sau crează cont pentru a comenta              |