STIRI Liga I “E mai complicat cu fetele”

Echipa de fotbal femininEchipa de fotbal femininIon Morohai, antrenorul desemnat să se ocupe de nou-înfinţata secţie de fotbal feminin a FC Oţelul Galaţi, a vorbit într-un interviu acordat Vieţii Libere despre problemele pe care le implică fotbalul practicat de fete spre deosebire de cel masculin. Tehnicianul a recunoscut că ideea construirii unei astfel de echipe a venit la iniţiativa FRF, dar crede că fenomenul va lua amploare cât de curând. Nea “Moro” a vorbit şi despre şansele ca echipa să se bată la promovare în anii ce vor urma, dar şi despre faptul că are deja la dispoziţie câteva jucătoare de senzaţie, unele aflate chiar în vederile echipei naţionale de fotbal feminin, cum este cazul Loredanei Nica!
Oţelul, varianta feminină, a terminat prima parte a campionatului eşalonului secund pe locul doi. Echipa noastră are 9 puncte, 14 goluri marcate şi 28 primite, dar trebuie precizat faptul că golaverajul a fost afectat serios de retragerea celor de la Sporting Craiova pe care gălăţencele le învinseseră cu 9-3. Campionatul va fi reluat în primăvară.
De asemenea, la prima participare din istorie în Cupa României, fetele de la Oţelul au reuşit performanţa de a se califica în Faza a II-a a competiţiei, acolo unde vor întâlni o echipă de prim eşalon, mai exact pe AFC Fair-Play Bucureşti. Meciul se va disputa în primăvară la Galaţi.
În plus, echipa de fotbal feminin a Oţelului are motive de mândrie. Golgetera formaţiei, Loredana Claudia Nica, a fost convocată în două rânduri la naţionala României, chiar dacă evoluează doar în eşalonul al doilea al fetelor. Ea nu este singura “oţelară” aflată în atenţia unei naţionale: Carmen Ciobanu (14 ani) a fost convocată recent în naţionala U15 a României.

Ion Morohai: “Federaţia Română de Fotbal a solicitat clubului să înfiinţeze o echipă de fete. În România va lua amploare acest fenomen în scurtă vreme. Deja avem public destul de numeros la meciurile noastre şi va creşte din anul următor. E mult mai complicat cu fetele pentru că încep cu adevărat antrenamentele abia pe la 14-15 ani, fără experienţă, sunt ca şi cum ar fi nou-născute. La băieţi se începe mult mai devreme, de pe la 7-8 ani, iar astfel îşi conturează mai bine calităţile. E clar că-i mai dificil la fete, dar un antrenor trebuie să treacă peste orice greutăţi întâmpină. Acum şapte luni am fost anunţat de conducerea clubului că-s desemnat pentru a mă ocupa de echipa de fete. Cu maşina personală am căutat în judeţ, pe la antrenorii şi profesorii de sport din fiecare localitate, fete care vor să facă performanţă la Oţelul. Am găsit la Tecuci, Lieşti, Corod, am avut şansa să găsesc şi patru surori din Smârdan. Astfel, am încropit o echipă cu majoritatea fetelor din mediul rural, dar cu capacitatea de a creşte în exprimare de la un antrenament la altul. Este muncă multă, fetele au început să se aşeze bine în teren, să lovească mingea cum trebuie, să mai capete puţină experienţă. Avem în lot şi jucătoare cu calităţi extraordinare, cum sunt Loredana Nica, Carmen Ciobanu, Monica Benţoiu, Georgiana Stratu. Sigur că putem ataca promovarea din sezonul viitor, dar cu multă muncă şi cu o pregătire bine pusă la punct.”

Login sau crează cont pentru a comenta              |