STIRI Liga I “Am luat clubul pe minus […] Echipa nu poate fi vândută până în 2016”

Lucian Ciofoaia a dat pentru prima oara un interviu adevarat legat de OtelulLucian Ciofoaia a dat pentru prima oara un interviu adevarat legat de OtelulMonitorul de Galaţi a publicat astăzi un interviu extrem de interesant, cu administratorul special Lucian Ciofoaia care vorbeşte în sfârşit despre situaţia Oţelului din acest moment.
Mâna dreaptă a lui Adamescu afirmă că TNG a preluat clubul cu datorii şi nu cu 7 milioane de euro cum spunea primarul Stan, precizează că echipa nu poate fi vândută până în 2016 din cauza insolvenţei şi confirmă că s-a negociat chiar cu Marius Stan, aşa cum vă anunţase şi Dunărea Bătrână, pentru o asociere, dar că acesta din urmă a fost reticent, iar afacerea nu s-a mai realizat.

Chiar dacă recunoaşte că nu are treabă cu fotbalul, Lucian Ciofoaia a explicat strategia de marketing pe care vrea să o impună la club, spune că luăm licenţa fără probleme şi că nu se pune problema falimentului.
Pe de altă parte administratorul special afirmă şi lucruri deranjante cum ar fi că doreşte să “crească” suporteri, de parcă actualii suporterii nu ar conta şi trece foarte repede peste faptul că mai toate legendele clubului au fost îndepărtate. Iată întregul interviu realizat de Gabi Chifu:

Reporter: Să începem cu momentul preluării clubului de către TNG. Cum s-au petrecut lucrurile?
Lucian Ciofoaia: În august 2012 s-au purtat primele discuţii cu cei de la ArcelorMittal pentru preluarea clubului. Conducerea Combinatului nu mai putea susţine echipa şi noi am intrat în ecuaţie la solicitarea anumitor oameni de fotbal din Galaţi. Încetul cu încetul am fost de acord să preluăm clubul aşa cum se prezenta el la momentul respectiv, cu pasiv şi activ.

Rep.: Ce sumă se afla în conturile clubului la momentul respectiv? S-a vorbit despre 7 milioane de euro...
L.C.: Pot să vă spun că la momentul 14 septembrie 2012 clubul avea o datorie de 3,8 milioane euro. Era pe minus. Realizaţi că Mittal nu ar fi renunţat la 7 milioane de euro dacă aceşti bani ar fi existat în club.

Rep.: Ce clauze au existat în contractul făcut cu ArcelorMittal? TNG avea dreptul să vândă clubul? Şi dacă da, după cât timp ?
L.C.: Singura condiţie pe care au pus-o cei de la Mittal a fost continuarea activităţii şi susţinerea echipei de fotbal pe o perioadă de cel puţin 5 ani. Noi am plătit o mare parte din datorii şi chiar dacă au mai apărut sincope, cred că situaţia a fost sub control. A apărut apoi şi acea datorie către ANAF. Cele 5 milioane de euro sunt acumulate în perioada 2005-2008, când grupul nostru de firme nu avea nicio legătură cu Oţelul. Când am preluat clubul nu se ştia nimic despre această datorie, pentru că finalizarea controlului a fost realizată în primăvara anului 2013.

Rep.: După aceea a urmat intrarea în insolvenţă…
L.C.: Din păcate, cei de la ANAF nu au înţeles că acest club este o entitate vie, care trebuie să funcţioneze zilnic, şi ne-au blocat conturile, au pus sechestru pe bunurile clubului şi atunci singura soluţie era să intrăm în insolvenţă sub protecţia legii ca să putem funcţiona.

Rep.: Ce înseamnă de fapt intrarea în insolvenţă?
L.C.: Conform legii, legea insolvenţei permite funcţionarea acelei societăţi fără a acumula datorii şi să încerce să plătească datoriile vechi. De aceea există un plan de reorganizare care stabileşte ce se plăteşte, de unde se achită... Se face o curăţenie a activităţii. Există un prag maxim de cheltuieli care nu trebuie depăşit.

„Despre vânzarea clubului nu putem vorbi, pentru că Oţelul este în insolvenţă”

Rep.: Doreşte TNG să vândă clubul?
L.C.: Eu am declarat că TNG îşi doreşte un partener. Noi nu avem istorie în fotbal şi nu ne pricepem la acest fenomen şi de aceea am dorit să ne ocupăm numai de partea administrativă. De aceea ne dorim un partener care să facă parte din fenomen şi să înţeleagă mai bine decât noi fotbalul. Acest lucru ne-ar ajuta foarte mult. Prima opţiune a fost să discutăm cu fosta conducere a clubului, pentru că aceşti oameni cunosc bine fenomenul. Din păcate, nu au fost foarte receptivi la solicitarea noastră. Am discutat, le-am expus situaţia, dar nu s-a ajuns la niciun rezultat. Despre vânzarea clubului nu putem vorbi, pentru că Oţelul este în insolvenţă şi ar fi foarte dificilă trecerea clubului în posesia unei alte firme. După ieşirea din insolvenţă, care ar urma să aibă loc la finalul lui 2016, clubul ar putea fi cumpărat de altcineva. Condiţia este ca până atunci să fie plătite toate datoriile.

Rep.: Oţelul a fost supusă unui rebranding în iarnă. S-a discutat mult despre faptul că în noua siglă nu apărea numele oraşului Galaţi.
L.C.: Ne pricepem să facem marketing. TNG are posibilităţi foarte mari pe piaţa de marketing. La Oţelul practic nu a existat marketing până la venirea noastră. Am verificat în conturile clubului şi am găsit foarte puţini bani atraşi din publicitate. Noi am apelat la specialişti din străinătate şi am demarat campania de marketing încă din decembrie 2013. Am dorit să marcăm 50 de ani de la înfiinţare clubului prin numeroase activităţi de marketing. Avem şi un imn nou cântat de suporteri, am făcut un fan shop... Când a apărut în presă sigla fără Galaţi nu era de la noi. Era vorba doar despre un draft, adică despre o schiţă a siglei. Echipa aparţine Galaţiului  şi nu poate fi smulsă de acolo. Nu poate exista Oţelul Piteşti sau Oţelul Craiova. Acele materiale în care nu apărea Galaţi în siglă au fost dezinformări.

Rep.: În ceea ce priveşte organigrama clubului... Aveţi un director general, Narcis Răducan şi un director executiv, Remus Pascu. Cine este numărul 1?
L.C.: Ideea este foarte clară. Conducerea este asigurată de către un grup. Noi suntem un colectiv, nu există o persoană atotştiutoare. Activităţile sunt separate. Partea sportivă îi aparţine domnului Narcis Răducan, în timp ce de partea administrativă se ocupă domnul Remus Pascu. Iar cel care ia decizia finală peste cei doi sunt chiar eu. Pe toate documentele există semnătura celor 3 pe care i-am amintit.

Rep.: I s-a reproşat TNG-ului că îndepărtează fostele glorii din club. Ultimul pe listă este Gelu Popescu.
L.C.: Nu pleacă nimeni fără motiv. Toţi aceia de care am fost nevoiţi să ne despărţim nu au dorit să lucreze cu adevărat cu noi. Nu se mai poate lucra ca în 1970. Principalele criterii după care funcţionăm sunt performanţa şi competenţa.

Rep.: Aţi vorbit despre performanţă. Oţelul este singura echipă din Liga 1 care are antrenor străin. Cum aţi reuşit să-l aduceţi pe Ewald Lienen la Galaţi?
L.C.: A fost o muncă în echipă, dar Narcis Răducan a fost cel care l-a propus. Domnul Lienen este o persoană excepţională. Ştie foarte mult fotbal şi jucătorii mi-au mărturisit că nu au făcut niciodată antrenamente cum sunt cele realizate cu Ewald Lienen. Este uimitoare atitudinea lui Ewald Lienen. Echipa şi-a schimbat în bine jocul şi sunt convins că în sezonul următor vom arăta mult mai bine.

Rep.: Cum veţi reuşi să păstraţi jucătorii de valoare şi din vară? Mă refer la Goicoechea, Prestia, Marquinhos...
L.C.: Narcis şi cu Ewald Lienen au reuşit să aducă fotbalişti foarte valoroşi. Încercăm să-i păstrăm, dar chiar dacă aceştia vor pleca vom aduce jucători cel puţin la fel de valoroşi în locul lor. Totul este coordonat de domnul Lienen, care în iarnă a vizionat mii de DVD-uri pentru a găsi jucătorii potriviţi. Vedeţi ce bine l-a angrenat în primul 11 pe Tudorie, un jucător de mare perspectivă. Nu există jucători favorizaţi.

Rep.: Care este fondul de salarii pe lună?
L.C.: Nu vreau să ofer detalii financiare, dar vă pot spune că suma pe care trebuie să o achităm lunar este impresionantă. Vreau să vă spun că nu s-a umblat la salariile jucătorilor. Fotbaliştii au rămas cu salariile din 2012, pentru că am considerat că plafonul salarial este normal pentru Liga 1. Noi ne dorim performanţă, dar din păcate nu am reuşit să ocupăm locul pe care ni l-am propus la începutul sezonului. Banii din drepturile TV şi de la sponsori vin în funcţie de locul ocupat la finalul campionatului. Noi ne străduim mult, dovadă că salariile jucătorilor sunt la nivelul primelor 5 clasate în liga 1. În ceea ce priveşte restanţele salariale, acestea sunt pe 3 luni, pentru că am intrat în luna aprilie, dar ele vor fi rezolvate.

„Echipa noastră va primi licenţa fără niciun fel de problemă”

Rep.: Va avea Oţelul probleme cu licenţierea?
L.C.: Sunt probleme financiare la momentul actual, dar le vom rezolva. Echipa noastră va primi licenţa fără niciun fel de problemă.

Rep.: Sunt doi jucători care şi-au depus memorii. Ce veţi face dacă Astafei şi Sârghi, căci despre ei este vorba, vor deveni liberi de contract?
L.C.: Domnii jucători sunt liberi să facă ceea ce vor. Ei sunt impresariaţi de o anumită persoană, dar noi nu am luat nicio măsură împotriva lor. Noi le vom achita salariile la toţi. Nu am fost deranjaţi de faptul că fotbaliştii nu au dorit să intre în cantonament înaintea partidei cu Concordia. Ei au demonstrat pe teren că sunt profesionişti şi au câştigat meciul.

Rep.: Oţelul nu a avut o prestaţie reuşită în acest sezon, dar ce se va întâmpla în campionatul următor?
L.C.: În sezonul viitor echipa trebuie să se claseze între primele 7 formaţii din campionat. Vrem ca suporterii să se întoarcă lângă echipă iar Oţelul să redevină o adevarată familie. Dacă vom juca fotbal, vom atinge şi obiectivele. Vrem să investim mai mult şi în copii şi juniori, care reprezintă baza în fotbal. Sportul-rege nu poate face profit, astfel că TNG este motorul care trebuie să ajute clubul.

Rep.: În acest proiect un punct important este antrenorul Ewald Lienen. Va continua el cu echipa gălăţeană?     
L.C.: Domnul antrenor se simte bine la Galaţi şi oricum a semnat, când a venit, un contract pe 2 ani şi jumătate. El va rămâne la noi pentru că este un element indispensabil în planurile pe care le avem.

Rep.: Ce părere aveţi despre ceea ce se întâmplă în fotbalul românesc? Multe echipe sunt în faliment, în insolvenţă sau în pragul desfiintării.
L.C.: Din punctul meu de vedere, ca persoană care a intrat în fotbal în 2012, pot să vă spun că, din ceea ce am citit, procesul care se desfăşoară acum în România s-a petrecut şi în Anglia. Este o perioadă de curăţare, de schimbare a modului cum trebuie condus un club. Marketingul trebuie să fie un element foarte important. Costurile produselor promoţionale nu sunt mari şi fanii adevăraţi trebuie să fie lângă echipă. Fanii trebuie să fie crescuţi. Există în planul nostru că stadionul să fie refăcut, am discutat şi cu cei de la Mittal, dar priorităţile sunt altele în acest moment.

Rep.: În concluzie, putem spune că Oţelul merge înainte fără emoţii?
L.C.: Oţelul merge doar înainte şi ceea ce s-a petrecut până acum a fost doar spre binele clubului, pentru că am curăţat multe situaţii care nu erau în regulă la club. Oţelul va evolua fără probleme şi în sezonul viitor în prima ligă.

Comentarii   
 •  
 •  

#1 Jonathan Archer » 04-04-2014 11:52

Foarte interesant interviu. Presupun ca TNG are documente care dovedesc ca a luat clubul cu datorii de 3,8 milioane euro. In acest caz, lipsesc cele 7 milioane reclamate de domn' primar plus datoria de 3,8 milioane euro. Adica 10,8 milioane euro care au disparut. Oare unde, stie cumva domn primar sau ArcelorMittal ?
+4

Jonathan Archer

 •  
 •  

#2 Krebss1964 » 04-04-2014 12:18

Bun, am vazut "mingi" pasate la nivel declarativ intre Marius Stan si reprezentanti ai TNG, insa nu am vazut pozitia oficiala a combinatului. Tare imi e ca dupa vanzarea clubului, el sa fie singura parte care a avut de castigat, iar acum tace cu banii in conturi. :-*

Krebss1964

 •  
 •  

#3 vitzamina » 04-04-2014 12:24

Daca as sti ca e adevarat tot ceea ce a declarat, as fi cea mai derutata persoana.
Si desi pot parea naiv fiindca vreau sa cred ca Otelul va fi mai puternica, oamenii astia au mai mintit pana acum.
Asa ca ... nu am inteles nimic clar din interviu.

vitzamina

 •  
 •  

#4 bigsorin » 04-04-2014 12:28

in cazul asta clubul a incasat peste 22 mil euro din castigarea campionatului si drepuri tv plus o datorie de 3,8 mil asta inseamna aproape 26mil euro sa vedem ce spune stanel doar DNA poate lamuri situatia sa se faca odata dreptate otelului
+2

bigsorin

 •  
 •  

#5 LaUr3nTiU » 04-04-2014 13:32

Nu suna rau ceea ce spune Ciofoaia... si ma gandesc ca nu mai erau investitii in jucatorii din iarna si in magazinul de la club daca se dorea falimentarea echipei - prin aceste cheltuieli apareau datorii noi care tot de TNG ar fi trebuit platite.
+1

LaUr3nTiU

 •  
 •  

#6 romeo » 04-04-2014 14:01

A fost un intreg joc(cumva similar) si in 2012 intre Stan si Bors , elementul comun este actualul primar , deci inclin sa il cred pe Ciofoaia ,pe de alta parte si Ciofoaia spune ceva cel putin curios , au cumparat cublul cu datorii si au aflat dupa ..mare tepar Arcelor &Stan ?!sper sa se rezolve cumva aceste emotii negative , oricum daca Lienen ramane inseamna ce este o luminita la capatul tunelului , altfel ce rost ar avea sa-si treaca in palmares o noua "desfiintare" gen AEK Atena?!!
+1

romeo

 •  
 •  

#7 granata » 04-04-2014 14:06

Acum stau si ma gandesc ca unul care da asemenea declaratii optimiste nu e asa nesimtit sa falimenteze clubul peste o luna,dar in Romania e totul posibil....A inceput sa ma bantuie un gand ca singurul care ar avea interesul ca, clubul sa de-a faliment e chiar Stan,asa s-ar pierde urma milioanelor disparute din conturi...Un lucru e sigur,multi bani s-au evaporat pe filiala Stan-Bors-Mittal.

granata

 •  
 •  

#8 schillaci » 04-04-2014 14:32

Eu am înţeles ca ar fi preluat o datorie de 3,8 milioane plus 5 milioane impozite neplatite...oricum cred ca adevărul e la mijloc, adică a furat si conducerea veche si cea nouă.

schillaci

 •  
 •  

#9 Aruon » 04-04-2014 16:56

In sfarsit un interviu TNG..

Totusi eu cred ca si Stan si Bors si Adamescu au furat tot ce au putut din Otelul..

Cum sa fie luat clubul cu datorii cand atunci veneau banii din CL?Inseamna ca cineva si-a sustras banii..De era pe -..

Sincer..nici nu mai stii pe cine sa mai crezi..Sunt lupte in declaratii si probleme de care noi suporterii suntem total depasiti.. :-|

Aruon

 •  
 •  

#10 somkereky » 04-04-2014 18:19

"Potrivit datelor de la Oficiul Registrului Comerţului, pe lângă Ionel Borş (gălăţean, 56 de ani), care l-a şi adus la Galaţi în august 2005 pe Marius Stan, pe lista asociaţilor deţinători de acţiuni mai figurează Nicu Radu (născut la Brăila, 60 de ani, a fost director în Combinat, în prezent pensionar), Ioan Ungureanu (băcăuan la origini, 60 de ani, pensionar), Mirela Gătin (născută în judeţul Iaşi, 52 de ani, jurist la ArcelorMittal), Aurelian Mocanu (din Mărăşeşti - Vrancea, 53 de ani, activează în continuare în colosul siderurgic) şi Asociaţia Clubul de Fotbal Oţelul Galaţi. Borş, Radu, Ungureanu, Gătin şi Mocanu deţin câte 19,2 la sută din acţiuni, iar Asociaţia 4 procente".E un articol din VIATA LIBERA 28.05.2012.Asa ca echipa nu era a celor de la ARCELOR MITTAL.Banii sunt la cei enumerati mai sus.Forzza Otelu!!!!

somkereky

 •  
 •  

#11 Paul P » 04-04-2014 22:03

De cine sunt reprezentati Astafei si Sarghi?

Paul P

 •  
 •  

#12 vitzamina » 04-04-2014 22:31

Citez pe Paul P:
De cine sunt reprezentati Astafei si Sarghi?

Pe transfermarkt.de scrie ca sunt reprezentati de doua firme diferite.
Cristi ar fi cu CS Sports, prin agentii Christian Stecher si Andrei Rusu.
Victoras ar fi cu TTMIB, prin agentii Dietmar Wendorff si Alwin Thirok.
Dar asta nu imi zice mie nimic.
−1

vitzamina

 •  
 •  

#13 bogdan64 » 05-04-2014 21:39

[quote name="somkereky"]"Potrivit datelor de la Oficiul Registrului Comerţului, pe lângă Ionel Borş (gălăţean, 56 de ani), care l-a şi adus la Galaţi în august 2005 pe Marius Stan, pe lista asociaţilor deţinători de acţiuni mai figurează Nicu Radu (născut la Brăila, 60 de ani, a fost director în Combinat, în prezent pensionar), Ioan Ungureanu (băcăuan la origini, 60 de ani, pensionar), Mirela Gătin (născută în judeţul Iaşi, 52 de ani, jurist la ArcelorMittal), Aurelian Mocanu (din Mărăşeşti - Vrancea, 53 de ani, activează în continuare în colosul siderurgic) şi Asociaţia Clubul de Fotbal Oţelul Galaţi. Borş, Radu, Ungureanu, Gătin şi Mocanu deţin câte 19,2 la sută din acţiuni, iar Asociaţia 4 procente".E un articol din VIATA LIBERA 28.05.2012.Asa ca echipa nu era a celor de la ARCELOR MITTAL.Banii sunt la cei enumerati mai sus.Forzza Otelu!!!![/quote
cred ca ai pus punctul pe i! Dar fara dovezi, degeaba! Numai daca te uiti la nesimtitul de Bors iti dai seama cine e! Eu am stat fata in fata cu acest specimen, la un interviu ptr angajare si m-am lamurit ce ordinar este!

bogdan64

Login sau crează cont pentru a comenta              |