STIRI Liga I UEFA nu acceptă suspendarea licenţei!

UEFA logoUEFA logoOţelul şi-a depus dosarul de licenţiere pe 31 martie şi, ca majoritatea cluburilor din Liga I, are emoţii până la aflarea verdictului, mai ales că anul trecut au fost ceva probleme, echipa noastră păstrându-şi statutul de club profesionist abia la Comisia de Apel. Patronatul a achitat salariul restant pe decembrie 2013, cel care trebuia plătit obligatoriu dacă se dorea primirea licenţei şi aşteaptă acum verdictul.


Având în vedere situaţia disperată a cluburilor din Liga I, Federaţia Română de Fotbal a cerut la UEFA suspendarea pentru un an a procesului de licenţiere, pentru a da şansa echipelor din primul eşalon să se redreseze financiar, deoarece sunt probleme imense şi se zvoneşte că foarte multe cluburi nu vor primi licenţa. Aşa cum era de aşteptat forul continental a refuzat din capul locului să dea undă verde unuia astfel de demers!
Cu toate acestea, mai marii fotbalului european au propus FRF şi LPF ca echipele care nu primesc licenţa să fie penalizate în alt mod decât cu retrogradarea, în cazul în care prea multe formaţii din România ar urma să ia drumul Ligii a II-a din cauza criteriilor de licenţiere. Iată ce a avut de spus UEFA, referitor la acest subiect:  

”Stimate domnule Burleanu,
Ca răspuns la adresa dvs. din 21 martie 2014 și ca urmare a propunerii Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF) din România de a suspenda procesul de licențiere a cluburilor pentru înscrierea în prima divizie, vă rog să țineți cont de faptul că UEFA se opune cu fermitate acestei propuneri și nu susține suspendarea condițiilor ce trebuie îndeplinite de către cluburi pentru a putea participa în prima divizie în sezonul 2014-2015.
 
O asemenea decizie ar pune în mare pericol credibilitatea procesului de licențiere a cluburilor în România și ar însemna un mare pas înapoi în ceea ce privește obiectivele fundamentale ale sistemului de licențiere care a fost creat pentru a promova și a îmbunătăți fotbalul din România sub toate aspectele sale. Mai mult, acest fapt ar fi în contradicție cu recomandările recente ale Consiliului de Strategie al Fotbalului Profesionist de a consolida sistemul de licențiere pentru participarea în competițiile interne.
 
Este cunoscut faptul că actualele dificultăți financiare cu care se confruntă cluburile din România transfomă într-o provocare încercarea cluburilor de a îndeplini cerințele de ordin financiar necesare procesului de licențiere. Acestea fiind spuse, cum aceste cerințe de ordin financiar au rolul de a îmbunătăți capacitățile economice și financiare ale cluburilor, este fundamental ca aceste cluburi să continue să fie evaluate conform acestor cerințe și să fie încurajate să le îndeplinească.
 
Totuși, pentru a nu risca prejudicierea fotbalului din România din cauza excluderii a numeroase cluburi ce nu îndeplinesc cerințele de ordin financiar, este recomandat ca, în loc ca procesul de licențiere să fie suspendat, alte sancțiuni alternative (în afara excluderii) să fie impuse acestora pentru a putea participa la Campionatul național al primei divizii.
 
O asemenea abordare a fost adoptată de numeroase asociații afiliate UEFA și permite aplicarea strictă a regulilor la nivelul intern tocmai pentru că sunt stabilite sancțiuni pentru nerespectarea criteriilor financiare, dar într-o asemenea manieră în care cluburile pot continua participarea în competițiile interne atât timp cât încearcă să își îmbunătățească situația financiară.”
 
Andrea Traverso
Directorul Departamentului de Licențiere și Far Play Financiar

Cu toate acestea, conducerea Oţelului este destul de optimistă că echipa noastră va lua licenţa, dar asta rămâne de văzut deoarece aceste lucruri le-am auzit şi anul trecut, iar apoi am fost la un pas să retrogradăm pe criterii ce nu ţineu de forma sportivă.

Lucian Ciofoaia: “Bineînţeles că vom obţine licenţa. Nu se pune problema de aşa ceva. Nu avem probleme de acest gen. Vom lua licenţa fără niciun fel de problemă. Am încercat încă de la început să rezolvăm problemele clubului.”

Narcis Răducan: „Am depus dosarul de licențiere, iar la prima vedere lucrurile sunt OK, mai ales că în acest an este un pic mai lejer. Salariile de anul trecut sunt plătite în totalitate.”

Comentarii   
  •  
  •  

#1 granata » 09-04-2014 12:55

Nu stiu daca raman 5,6 echipe in Liga1

granata

  •  
  •  

#2 Leviathan » 09-04-2014 13:54

F bn, decat probleme cu plati catre jucatori, terti, etc.. si bataie de joc, sa ramana care merita, iar fotbalul nostru.. este vai de capu lui, avem la ce sa privim (campionatele mari).

Leviathan

  •  
  •  

#3 pedro » 09-04-2014 15:18

ho , ho si ce campionate ! a plecat mitica de la liga ptr ca facea ce facea cu drepturile da televizare , in schimb a venit altul care ii da dreptul de transmisie a meciurilor lui paskany care e la fundul sacului,cu televiziunile lui de rahat (LOOK TV si transilvania live).halal de ei !

pedro

Login sau crează cont pentru a comenta              |