STIRI Liga I VICTORIA GRUPULUI

FOTO Ionut BadalutaFOTO Ionut BadalutaOțelul Galați – ACS Poli Timișoara 1-0(0-0)
15 mai 2011 – 8 mai 2014. O paralelă care se cere făcută inevitabil. Cu 3 ani în urmă un stadion plin până la refuz ducea Oțelul spre victoria ce-i asigura matematic titlul de campioană. Trei ani (fără o săptămână) mai târziu, adversar din același oraș, afluenţă de public, meci decisiv…
Însă datele problemei au fost cu totul diferite. Lupta pentru titlu a fost înlocuită cu cea pentru supraviețuirea în prima ligă. Din fericire, toate elementele, cu exceptia adversarilor și a arbitrilor, au părut așezate exact cum ne doream. Meciul a fost programat la o oră numai bună, vremea a fost perfectă, gazonul impecabil, iar suporterii au umplut tribunele (cele deschise) ca urmare a apelului către unitate lansat de oţelari, dar și pentru că intrarea a fost liberă, iar partida a fost transmisă de un post TV la care au acces destul de puțini gălățeni.
Mobilizarea întregii suflări oţelare, cu suporteri, jucători și tehnicieni trăgând la aceeași căruță, și-a făcut efectul încă din secunda 1. Cei 9000 de oțelari au transformat stadionul într-un vulcan, care a erupt într-o singură scandare care s-a auzit în toate colțurile orașului: O-ȚE-LUL! Nici jucătorii nu s-au lăsat mai prejos. Cu o așezare mult mai bine gândită și fără improvizații inutile, 11-le de bază i-a sufocat pe oaspeți. Nu exagerăm cu nimic atunci când spunem că pe teren a existat o singură echipă, Oțelul.
Posesie 62%, dominare totală la aproape capitolele (mai puțin intervențiile portarului și tragerile de timp), un fotbal frumos și o victorie al cărei scor este mult prea mincionos pentru realitatea din teren.
Startul fulminant s-a concretizat prin două ocazii mari, la șuturile lui Tritz(8’) și Giurgiu(11’), ambele respinse cu greu de Nuno Claro(cel mai bun jucător al oaspeților). Deși oaspeții nu au depășit linia de mijloc a terenului de prea multe ori, oțelarii au mai temperat elanul de debut, doar pentru a se lansa într-o nouă șarjă de atacuri, pe final de repriză. Din păcate, Astafei a ratat de puțin o centrare a lui Cooper(41’), jucătorul panamez încercând apoi să înscrie cu un șut de la marginea careului, respins în față de Claro, însă Henrique nu a reușit să reia spre poartă(44’).
Partea secundă a început la fel, cu timișorenii masați în treimea proprie, bubuind toate mingile la întâmplare. Prima ocazie i-a aparținut lui Astafei, însă lovitura sa de cap, dintr-o poziție bună, după o cursă excelentă a lui Cooper, a fost reținută de Nuno Claro(54’). A urmat o fază în urma căreia jucătorii noștri au solicitat penalty, însă reluările au demonstrat că mingea nu a atins mâna, iar decizia centralului a fost corectă.
Tocmai când ne pregăteam să ne facem griji că intrăm în criză de timp, a avut loc și deschiderea scorului. Giurgiu a obținut o lovitură liberă de la 20 de metri, Lovin a mișcat mingea spre Popescu, acesta a oprit-o iar același Lovin, a trimis plasat, aproape de pe loc, mingea a ocolit zidul, cu ajutorul unui paravan excellent făcut de Prestia, și a intrat în plasă aproape de rădăcina barei(62’). A fost de altfel prima reușită a lui Lovin în tricoul Oțelului!
Din nefericire, oțelarii au făcut imediat pasul înapoi după gol, iar oaspeții au reușit să pună presiune pe defensiva noastră. Cu greu pot fi descrise momentele de bucurie și extaz ale oaspeților, atunci când au trimis un prim șut pe poartă, ce-i drept cam fâsâit, în minutul 73. De altfel, cu o echipă venită doar să se apere, nici nu puteau spera la mai mult.
Dacă adversarii nu le-au pus probleme în plan sportiv, nu același lucru se poate spune despre brigada de arbitri, care, în afara faptului ca i-a iritat pe jucătorii lui Ewald Lienen cu unele decizii, a reușit și performanța incredibilă de a închide ochii la un fault evident asupra lui Cooper(cel mai bun jucător al Oțelului), petrecut în suprafața de pedeapsă(68’), chiar sub ochii arbitrului adițional(bani aruncați pe geam). Inutil să mai spunem că se impunea și un cartonaș galben, care ar fi fost al doilea pentru jucătorul timișorean Şeroni.
Chiar și așa, gălățenii și-au văzut de treabă pe teren, încurajați frenetic din tribune, singurele emoții fiind pe final. Atunci a intrat în scenă bine cunoscutul fair-play bănățean. Numai că acum nu a mai avut cine rupe cablurile de la tabelă, oaspeții nefiind însoțiți de niciun fan. Prin urmare, Șeroni a crezut de cuviință, sfătuit de marele tactician Alexa, că ar fi bine să uite de respectul între jucători și să marcheze, la o fază la care un coleg  se chinuia să ne înapoieze mingea după ce jocul fusese întrerupt. Din fericire, nu i-a ieșit, însă spiritele s-au încins, iar jucătorii au fost la un pas de bătaie.
Fluierul de final i-a găsit pe oaspeți în jurul centralului, nemulțumiți că acesta nu a prelungit prelungirile, reproşându-i, probabil, faptul că ei s-au chinuit din minutul 2 până-n minutul 62 să tragă de timp cu nesimțire, iar el nici nu i-a băgat în seamă.
În schimb, oțelarii s-au bucurat alături de publicul care i-a împins spre victorie, partida putând fi considerată, de acum încolo, una de referință pentru ceea ce înseamnă să lupți cu adevărat, atât în tribune, cât și pe teren.
Însă nu trebuie să ne îmbătăm cu apă rece. E doar un pas mic. Urmează alți trei, iar pe noi, față de contracandidate, nu ne așteaptă nimeni cu sare, pâine și puncte! Urmează un meci cel puțin la fel de important, la Vaslui, acolo unde trebuie să dăm dovadă de capacitatea de a ne mobiliza la fel de bine.

OŢELUL - ACS TIMIŞOARA 1-0 (0-0)
Liga I – Etapa 31
Stadion „Oţelul” - Spectatori 9.000
A marcat: Lovin 63’
Cartonaşe galbene: Marquinhos, Sipovic, D.Popescu, Astafei, Milea / Şeroni, Mera, Bălace, Nanu.
Oţelul: Goicoechea - Tritz, Sipovic (74’ Sîrghi), Prestia, D.Popescu - Lovin (71’ Milea) - Cooper, Giurgiu, Marquinhos, Astafei - Henrique (77’ Tudorie). Antrenor Ewald Lienen
ACS Poli Timişoara: Nuno Claro - Belu, Scutaru, Mera (69’ Nanu), Morariju - Gorobsov (57’ Trandu), Poparadu, Popovici, Boldea (48’ Bălace), Şeroni - Szekely. Antrenor Dan Alexa
Arbitri: Ovidiu Haţegan (Arad) - Eugen Sebastian Gheorghe (Suceava), Daniel Mitruţi (Craiova) - Florin Miron (Bucureşti), Dragoş Teodor (Constanţa).

Comentarii   
  •  
  •  

#1 Marinica » 09-05-2014 10:05

Credeam ca doar de la tv s-a vazut cum Prestia a "spart" excelent zidul la gol! :-D
+1

Marinica

  •  
  •  

#2 Steel Dany » 09-05-2014 11:31

doar 9.000? pareau vreo 11.000... erau foarte multi in piciare in spatele tribunei a 2-a

Steel Dany

  •  
  •  

#3 Bada » 09-05-2014 13:19

Tribunele deschise publicului galatean au capacitatea totala undeva la 10500 de locuri. Mai erau locuri goale. Cam 9000 au fost, incluzandu-i pe cei in picioare. Dar nu e important ca au fost 8000 sau 9000 sau ca puteau fi mai multi. Important e, asa cum s-a vazut, ca a fost sustinuta echipa! De multe ori chiar conteaza!

Bada

  •  
  •  

#4 viorel21 » 09-05-2014 14:49

Citez pe Marinica:
Credeam ca doar de la tv s-a vazut cum Prestia a "spart" excelent zidul la gol! :-D

Asa e.. Contributie imensa la gol !!!

viorel21

  •  
  •  

#5 Aruon » 09-05-2014 20:04

Bravo baieti!!!Ieri si suporterii au contat si si-au facut datoria.

Aruon

Login sau crează cont pentru a comenta              |