STIRI File de poveste 50 de ani/ 50 de legende: Liviu Antal, “Omul foarfecă”

Liviu AntalLiviu AntalClubul nostru a împlinit 50 de ani de istorie, iar Dunărea Bătrână sărbătoreşte acest număr jubiliar printr-o serie de articole dedicate celor 50 de legende ale Oțelului, alese de noi şi prezentate într-o ordine aleatorie. Cum nu există o dată exactă de fondare a clubului, iar sigla şi actele oficiale ale FC Oţelul indică doar anul 1964, suporterii au privilegiul de a se bucura pe tot parcursul anului 2014, aşa că în fiecare săptămână vom prezenta un nou om care a ridicat numele formaţiei noastre la rang de mare echipă. Astăzi continuăm cu Liviu Antal, un fotbalist decisiv la cele mai mari performanţe obţinute de Oţelul.


Liviu Antal s-a născut pe 2 iunie 1989, la Şimleul Silvaniei, iar de la vârsta de 11 ani s-a mutat la Oradea, unde şi-a făcut junioratul, timp de şapte ani, la LPS „Bihorul” Oradea. După terminarea junioratului a jucat la nivelul ligii secunde, la Concordia Chiajna şi FCM Tg. Mureş, câte un sezon. Deşi era foarte tânăr, Antal capta deja atenţia prin stilul său deosebit de joc şi apetitul pentru goluri. În vara lui 2009, Antal s-a alăturat proiectului de la Oţelul, odată cu numirea lui Dorinel Munteanu pe banca tehnică.
„Mi-a fost greu departe de ai mei, mai ales la început. Am făcut sacrificii mari, dar cum de mic mi-am dorit să ajung fotbalist adevărat, am trecut peste toate. Ştiam că este un club unde chiar se poate face performanţă, unde celor tineri li se oferă şanse imediat. Am avut numai referinţe bune despre Oţelul, de aici s-au lansat cu adevărat Giurgiu, Jula şi Szekely", a spus Antal.
Poate că nici el nu se gândea la început la ceea ce avea să urmeze pentru cariera sa şi pentru un oraş întreg. În primul său sezon la Oţelul a jucat cel mai puţin dintre cele trei ediţii petrecute de Antal la Galaţi. În 25 de prezenţe a reuşit să marcheze de cinci ori, dar cel mai important aspect e faptul că a reuşit să-şi câştige respectul publicului şi un loc de titular.

Factorul decisiv
În al doilea său sezon petrecut la Oţelul, Antal devenea deja un jucător important pentru toată România, nu doar pentru gruparea roş-alb-albastră. Se poate spune, fără niciun pic de exagerare, că a fost factorul decisiv pentru Oţelul în multe momente importante. La meciul cu Bistriţa, câştigat de gălăţeni cu un om în minus, Antal a părut că se multiplică, nu doar pentru a suplini absenţa unui jucător, ci pentru a realiza superioritate. Efortul i-a fost răsplătit pe deplin, cu un gol la care bucuria a fost înzecită, date fiind condiţiile de disputare. „La mulţi ani, mama!” a afişat imediat după gol, dovedind că, pe lângă valoare fotbalistică şi determinare în joc, Liviu Antal e şi un om aparte.
Chiar şi pe final de sezon, când mulţi dintre jucătorii Oţelului păreau că se sperie de ce puteau realiza, Antal era cel mai bătăios, ca un războinic îndoctrinat la luptă. Cu bentiţa pe frunte şi cu viteza ca armă principală de partea sa, Antal a tras echipa după el în multe momente, deşi vârsta nu-l recomanda pentru o asemenea virtute.
Goluri pe bandă rulantă marcate în final de sezon, fiecare mai important ca celălalt. O execuţie de mare fotbalist la Cluj a adus trei puncte muncite Oţelului în meciul cu CFR. O apariţie surprinzătoare într-un careu aglomerat de uriaşi au dat startul unui joc memorabil pentru gălăţeni la partida cu Timişoara. Mai mult, faza golului decisiv a plecat din gheata chinuită de sprinturi a lui Antal.  
„Am avut o echipă unită, am tras toţi laolaltă pentru a obţine acele rezultate deosebite, câştigarea campionatului şi a Supercupei. Am ştiut ce ne dorim şi am fost foarte bine organizaţi de Dorinel Munteanu. De fapt, totul a pornit de la gândul câştigării fiecărui meci în parte. La meciul cu Timişoara a fost o presiune enormă pentru toată lumea, jucători, staff, public. A fost bucuria şi mai mare pentru că am câştigat în faţa gălăţenilor”, ne-a declarat Liviu Antal.

„Omul-foarfecă” al Galaţiului
Antal a reuşit să câştige campionatul şi Supercupa la Oţelul, performanţe care nu vor fi uitate nici peste 500 de ani. Fotbalistul născut în Şimleul Silvaniei a dovedit că îmbină perfect talentul cu munca. În sezonul următor câştigării trofeelor, Antal a continuat evoluţiile foarte bune. A reuşit să marcheze chiar şi în Liga Campionilor, la partida cu FC Basel, scor 2-3. Cel de-al treilea sezon la Oţelul a fost şi ultimul la Galaţi, dar nu înainte de a căpăta o nouă poreclă: „Omul-foarfecă”. Antal a reuşit să înscrie două goluri antologice în Cupa României, în două faze succesive ale competiţiei. Primul, o bijuterie de gol, din „foarfecă”, împotriva celor de la FCM Tg.Mureş, iar cel de-al doilea, chiar mai frumos ca primul (deşi nu părea că-i posibil aşa ceva), cu acelaşi procedeu, împotriva celor de la FC Vaslui. Antal a marcat atunci, aşa cum se vede doar în reclame sau filme.
Chiar şi după plecarea de la Oţelul, Antal a rămas recunoscut drept „Omul-foarfecă al Galaţiului”, iar golurile sale au făcut înconjurul lumii pe internet.
„Execuţiile mi-au venit pe moment, nu le-am pregătit dinainte. Mă bucur că am reuşit să dau acele goluri spectaculoase şi mă bucur şi mai tare pentru că le-am reuşit în tricoul Oţelului”, ne-a spus Antal.

Golgheterul României după perioada de la Oţelul
Oţelul a intrat într-o situaţie dificilă din punct de vedere financiar, iar Antal a fost vândut la FC Vaslui. La gruparea rivală Oţelului, Antal a reuşit să devină golgheter al României în al doilea său sezon petrecut acolo, dar şi să marcheze în preliminariile Ligii Campionilor contra lui Fenerbahce, chiar la Istanbul. Antal a înscris de trei ori şi în poarta Oţelului, dar de fiecare dată s-a abţinut de la bucurie, în semn de respect pentru perioada petrecută la Galaţi.
„Cele mai frumoase momente din cariera mea au fost petrecute la Oţelul. Sunt momente pe care nu le voi uita niciodată”.
Blondul cu părul lung din bandă a rămas în inima suporterilor gălăţeni pe vecie. Liviu Antal şi-a făcut treaba cu vârf şi îndesat la Oţelul, iar după plecarea sa de la Galaţi a ştiut să întreţină o relaţie excelentă cu cei de care s-a despărţit.

Comentarii   
  •  
  •  

#1 Lost » 17-06-2014 22:04

Un jucator care iti aduci aminte cu drag despre el.
+1

Lost

  •  
  •  

#2 cosmin-florin » 19-06-2014 02:25

AR FI FRUMOS s revina in noul proiect.

cosmin-florin

  •  
  •  

#3 Issos » 19-06-2014 09:08

Antal rebelul frumos al Otelului.

Issos

  •  
  •  

#4 Nileda » 21-06-2014 12:06

Multumim Liviu Antal pentru tot ce ai facut la Otelul. Multumim ca ai fost dedicat acestei echipe si pentru ca ai dat totul pentru ea. Multumim pentru golurile, meciurile si trofeele aduse acestui club si totodata noua, suporterilor.
Multumim Campionule !„Cele mai frumoase momente din cariera mea au fost petrecute la Oţelul. Sunt momente pe care nu le voi uita niciodată”.- ce mai poate fi spus......

Nileda

Login sau crează cont pentru a comenta              |