STIRI File de poveste 50 de ani/ 50 de legende: Costin Maleș

Costin MaleșCostin MaleșClubul nostru a împlinit 50 de ani de istorie, iar Dunărea Bătrână sărbătoreşte acest număr jubiliar printr-o serie de articole dedicate celor 50 de legende ale Oțelului, alese de noi şi prezentate într-o ordine aleatorie. Cum nu există o dată exactă de fondare a clubului, iar sigla şi actele oficiale ale FC Oţelul indică doar anul 1964, suporterii au privilegiul de a se bucura pe tot parcursul anului 2014, aşa că în fiecare săptămână vom prezenta un nou om care a ridicat numele formaţiei noastre la rang de mare echipă. Astăzi a venit rândul lui Costin Maleș, membru VIP al generației anilor ’90 care a încântat o țară întreagă.

Cariera de seniori dedicată Oțelului!

Costin Maleș reprezintă un punct de referință în istoria clubului. Și-a dedicat toată cariera de seniori muncii pentru culorile și spiritul Oțelului. Timp de 15 ani a reușit să-i încânte pe oamenii din tribune cu driblingurile, devierile, pasele și execuțiile sale de mare fotbalist.
Fără dubii, Maleș este unul dintre cei mai tehnici jucători pe care Oțelul i-a avut de-a lungul timpului.
Născut în Galați, pe 26 iulie 1969, Costin Maleș a început fotbalul la vârsta de șase ani, îndrumat de către tatăl său. Clubul la care și-a făcut junioratul a fost Dunărea, unde a luat startul la joc sub atenta coordonare a lui Dumitru Cernega. În anul 1987 a fost transferat la Oțelul, locul unde a rămas până ce s-a retras din activitatea fotbalistică.
“Tatăl meu a fost cel care m-a îndreptat către fotbal. Când am făcut pasul la Oțelul nu mă gândeam nicio clipă că aici voi rămâne pentru restul carierei, dar a fost bine că s-a întâmplat așa. Am trăit momente frumoase pe care le port cu mine toată viața. Au fost și oferte pe parcurs. La început n-am fost lăsat să plec, apoi n-am mai vrut eu”, ni s-a confesat Costin Maleș, unul dintre puținii jucători din istoria României care și-a dedicat cariera unui singur club.

De la promovare, la Cupa UEFA

Costin Maleș a strâns 291 de prezențe în tricoul Oțelului la nivelul primei divizii, perioadă în care a marcat de 42 de ori. Meciul său de debut în Divizia A a fost cu Victoria București, pe 14 mai 1988. Cele mai bune sezoane ale sale în prima ligă au fost în 1992-1993 și în 1999 – 2000, când a avut același bilanț: 27 de partide și 7 goluri înscrise.
Pe parcursul anilor petrecuți la Oțelul, Maleș a contribuit decisiv la ascensiunea formației din liga secundă până în Cupa Uefa. În ediția 1990-1991, în care Oțelul a promovat în prima ligă din nou, a fost unul dintre cei mai buni jucători. A marcat opt goluri în cele 33 de partide disputate și a căpătat un loc de titular pe termen lung. Și nu s-a oprit doar la a promova cu Oțelul, a fost om de bază în următoarele sezoane când s-au obținut și două calificări consecutive în Cupa Uefa. În comeptiția europeană a bifat cinci prezențe și a înscris un gol în succesul, scor 3-0, cu Sloga Jugomagnat Skopje.
“Participările din Cupa Uefa sunt cele mai frumoase amintiri pentru mine. A fost o experiență deosebită. Țin minte că la un moment dat aveam șanse și la titlu, chiar a fost un an când am terminat turul pe primul loc, dar atunci erau alte vremuri”, ne-a spus Maleș.

Maestru al loviturilor libere

„Pff, dacă era Maleș la asta…”, cam așa gândea fiecare suporter al Oțelului la lovituri libere din preajma careului, atunci când Maleș absenta și chiar mulți ani după retragerea sa. Maleș a fost un as al loviturilor libere. Era atât de bun, încât spre finalul carierei când era mai mult rezervă, intra pe teren fix când Oțelul beneficia de o lovitură liberă pentru a executa-o. A marcat multe goluri spectaculoase din asemenea faze. Probabil că și în zilele noastre ar da clasă multora la asemenea capitol.
“Îmi plăcea să execut loviturile libere. Secretul meu era că exersam multe ore la antrenamente. Rămâneam de multe ori la sfârșit și mă pregăteam”, ne-a spus Costin Maleș.
Pe lângă abilitatea de a executa lovituri libere, Costin Maleș avea și o paletă variată de driblinguri, le reușea pe cele mai grele de executat în fața oricărui adversar.
Ca post, a evoluat de cele mai multe ori ca mijlocaș dreapta, dar putea acoperi orice de la mijloc în sus.

Retragere fără fast, ignorat de club

Când l-am întrebat pe Costin Maleș de colegii săi de generație cu cine se înțelegea cel mai bine, a început să-i enumere pe toți. Asta dovedește cât de uniți au fost cei din echipa anilor 90 și ce caracter deosebit au jucătorii de atunci.
În sezonul 2002-2003, cel negru, cu Costel Orac pe bancă, în care Oțelul a retrogradat, Costin Maleș a prins doar șase prezențe. Apoi, a hotărât să se retragă la vârsta de 34 de ani, chiar dacă Oțelul a continuat să joace în prima ligă, beneficiind de conjunctura favorabilă a fuzionării Astrei cu Petrolul.
“La un moment dat în viața de fotbalist trebuie să faci și pasul acesta. Nu eram încă foarte bătrân pentru fotbal, dar așa am decis atunci. Nu era o relație foarte bună între mine și antrenorul de atunci, așa că am hotărât să nu încurc pe nimeni, să îmi văd de drum”, a spus Maleș.
La prezentarea lotului pentru sezonul 2003-2004, Costin Maleș și Cătălin Tofan, doi fotbaliști care au evoluat doar la Oțelul în carierile lor, au jucat în meciul de retragere, în cadrul unui eveniment slab organizat în comparație cu ceea ce au însemnat cei doi pentru culorile roș-alb-albastre.
După retragere, Maleș a fost antrenor la copii și juniori pentru puțin timp, apoi a ieșit definitiv din activitatea fotbalistică. Un simbol a fost ignorat prea mult de club de-a lungul timpului. În zilele noastre, Costin Maleș lucrează alături de fratele său în domeniul construcțiilor.
“M-am bucurat foarte mult când Oțelul a câștigat campionatul. Știu foarte bine cât e de greu pentru o echipă din Provincie să realizeze asemenea performanțe. Le transmit suporterilor tot ce se poate mai bine și să susțină echipa cum numai ei știu s-o facă. Multă baftă Oțelului în noul campionat”.
Capul ridicat, atitudine de campion. Curat pe echipament, dribla părțile murdare de pe teren și adversarii în același timp. Execuții senzaționale din lovituri libere, munca a ore în șir de antrenament. Cu o carieră frumoasă în spate, Maleș a fost idolul multor gălățeni care umpleau meci de meci tribunele stadionului și rămâne o legendă vie a culorilor roș-alb-albastre.

Comentarii   
  •  
  •  

#1 bogdan64 » 31-07-2014 18:03

Daca am fi avut echipa de atunci astazi nu am fi avut treaba cu nimeni! Steaua, Dinamo, Petrolul s.a erau mici copii pe langa OTELUL!

bogdan64

Login sau crează cont pentru a comenta              |