STIRI File de poveste 50 de ani/50 de legende: Dorin Arcanu

Dorin ArcanuDorin ArcanuClubul nostru a împlinit 50 de ani de istorie, iar Dunărea Bătrână sărbătoreşte acest număr jubiliar printr-o serie de articole dedicate celor 50 de legende ale Oțelului, alese de noi şi prezentate într-o ordine aleatorie. Cum nu există o dată exactă de fondare a clubului, iar sigla şi actele oficiale ale FC Oţelul Galaţi indică doar anul 1964, suporterii au privilegiul de a se bucura pe tot parcursul anului 2014, aşa că în fiecare săptămână vom prezenta un nou om care a ridicat numele formaţiei noastre la rang de mare echipă. Astăzi a venit rândul lui Dorin Arcanu, portarul care a apărat accidentat în victoria de poveste din Giuleşti, scor 4-3, contra Rapidului, şi a făcut parte din frumoasa generaţie a Oţelului din anii ’90.

A început fotbalul la 15 ani!
Dorin Arcanu s-a născut pe 29 martie 1970 la Bumbeşti-Jiu, în judeţul Gorj. Fotbalul l-a început foarte târziu, abia la vârsta de 15 ani, după o întâmplare mai puţin obişnuită. Dorin Arcanu juca fotbal cu ai săi colegi de clasă din liceu, aşa cum se practică în rândul puştilor. Pentru că portarul echipei liceului era accidentat, a fost propus de colegi către antrenor pentru a apăra în locul goalkeeperului absent. Profesorul de sport a mers pe mâna sugestiilor primite de la propriii elevi, iar Arcanu s-a remarcat cu evoluţii senzaţionale. A fost decisiv în obţinerea unor performanţe remarcabile pentru echipa liceului său. Aşa a fost îndrumat către fotbalul de performanţă.
Cu toate că părinţii săi n-au fost de acord ca fiul lor, Dorin, să practice fotbalul, eroul nostru a făcut un pact cu tatăl său: se duce la fotbal dacă nu ia nicio notă sub 7 până la finalul clasei a 12-a. Zis şi făcut. Dorin s-a ţinut de cuvânt şi a avut numai note mari, iar în paralel a început să practice fotbalul la Metalurgistul Sadu.
„Eu am început fotbalul la 15 ani, direct ca portar. Am ajuns la recomandarea colegilor în echipa liceului pentru că titularul era accidentat. I-am şocat pe toţi cu evoluţiile mele. Astfel, am fost îndrumat către fotbalul de performanţă. Părinţii mei n-au fost de acord, a trebuit să negociez mult cu ei pentru a mă lăsa. În cele din urmă am făcut un pact pe care l-am respectat până la capăt”, ni s-a confesat Dorin Arcanu.

Ascensiune formidabilă
După doar patru luni de la începutul practicării fotbalului într-un cadru organizat, Dorin Arcanu a participat la un trial al echipei naţionale de juniori. După un an, a intrat de pe primul loc la Centrul Olimpic Viitorul Craiova, având statut de profesionist.
„Din păcate pentru mine n-am avut antrenor de portari până la vârsta de 25 de ani. A contat enorm. Un antrenor de portari contează foarte mult. Te ajută cu experienţa lui, sfaturile sale, antrenamente specifice. Atunci era diferit, nu aveam aşa ceva”, ne-a spus Arcanu.
La seniori a jucat în liga secundă pentru Gloria Reşiţa, iar după un an a trecut în primul eşalon la Poli Timişoara. A revenit în Craiova pentru a evolua la Universitatea în anul 1991. A petrecut patru sezoane de succes aici, perioadă în care echipa sa a ajuns de trei ori în Cupa UEFA, unde a şi apărat în cinci partide.

Oţelul, punctul culminant al carierei
Deşi era unul dintre cei mai apreciaţi portari români ai momentului, a fost nevoit să plece de la Universitatea Craiova. Aşa a apărut oferta de la Oţelul, locul unde a petrecut cele mai frumoase momente ale carierei.
„O duceam bine la Craiova din punct de vedere profesional. La un moment dat am simţit că nu-s compatibil cu Sorin Cârţu, cel care era antrenor atunci, şi am preferat să plec. Am zis că mai bine mă duc oriunde să joc. A apărut oferta Oţelului, pe care am acceptat-o fără mari ezitări”, a spus Arcanu.
La Oţelul, Arcanu a atins punctul culminant al carierei, făcând parte dintr-o generaţie memorabilă pentru fotbalul gălăţean şi nu numai. A apărat în 64 de partide în primul eşalon la Oţelul. În al doilea sezon la Galaţi a contribuit decisiv la calificarea echipei în Cupa UEFA, fiind titularul postului de portar. O accidentare l-a făcut să rateze jocurile internaţionale.
„Într-o perioadă în care echipele titrate făceau blaturi pentru a se menţine în top, noi am avut tupeul, nebunia, obrăznicia pentru ei, de a juca cinstit. Şi i-am călcat în picioare pe toţi! Bineînţeles, în fiecare meci simţeam contrele. Era un curent împotriva noastră din partea arbitrilor şi nu numai. Noi jucam atunci împotriva tuturor. Eram curaţi şi ne apreciau oamenii pentru asta. Am avut o generaţie fantastică atunci cu Vali Ştefan, Tase, Maleş, Pelin, Tofan, Haraga, Bordeianu, Bosânceanu, State, Ion Viorel, Arhire şi mulţi alţii. M-am mai întâlnit cu ei şi destul de recent, mai păstrăm cât de cât legătura”, a spus Arcanu.

A apărat accidentat la mână în victoria istorică din Giuleşti!
Dorin Arcanu a avut multe evoluţii încântătoare în tricoul Oţelului. Era un portar cu un reflex foarte bun, care dădea siguranţă suporterilor chiar şi atunci când juca accidentat. Un episod de acest gen s-a petrecut în primul său an la Oţelul. Formaţia gălăţeană avea meci în Giuleşti, contra Rapidului. Singurul portar valid era Constantin Bădan, care a fost şi titular. Arcanu a fost trecut pe foaia de joc ca rezervă de portar, cu toate că avea o accidentare serioasă – smulgere de tendon la cotul drept. Rapid conducea cu 2-1 şi a beneficiat de un penalti, plus eliminarea lui Bădan, încă din prima repriză. A fost nevoie să intre Arcanu, aşa accidentat cum era. A luat gol din penaltiul executat de Târţău, dar apoi a apărat într-o singură mână validă. Totul a fost de necrezut. Intervenţiile sale au uimit pe toată lumea prezentă la meci. Oţelul a reuşit să câştige cu 4-3, în condiţiile în care evolua cu un om mai puţin şi cu portarul accidentat. Arcanu a închis perfect poarta, iar colegii săi au oferit lecţii de contraatac prin încrederea primită de la intervenţiile fantastice ale goalkeeperului. După meci, Arcanu a resimţit din plin efortul depus şi a lipsit apoi patru luni de pe teren. Au fost trei puncte obţinute plătite cu o accidentare dureroasă.
„Mi-am riscat cariera atunci. Putea să se termine rău de tot pentru mine, dar nu mi-a păsat atunci, am vrut să-mi fac treaba. Am reuşit să apăr tot după penalti. La doar câteva minute accidentarea s-a agravat. Am făcut entorsă de cot şi am rămas în teren aşa mai bine de o repriză. Iar la portar nu e ca la un jucător de câmp, unde poţi să eviţi contactele. A fost adrenalina la maximum, am avut o victorie superbă”, a spus Arcanu.

Primul jucător cu nota 10!
Isprăvile lui Arcanu din poarta Oţelului n-au scăpat neobservate. La un succes al Oţelului din deplasare cu Universitatea Craiova, când din nou Arcanu a apărat având probleme medicale, s-a întâmplat o premieră în fotbalul românesc. Datorită evoluţieie sale fantastice în condiţii vitrege, Oţelul a reuşit să câştige într-o deplasare foarte grea în urma intervenţiilor sale, iar Arcanu a fost primul jucător din România care a primit nota 10 în Gazeta Sporturilor. Numele său era scris cu albastru şi în dreptul său era trecută nota maximă. A fost pur şi simplu de netrecut într-un meci în care Craiova ar fi trebuit să se impună lejer la ce ocazii a avut. Arcanu le-a scos pe toate...

Plecare forţată, declin în carieră
Dorin Arcanu a trebuit să părăsească Oţelul după patru sezoane petrecute cu succes la Galaţi, făcând aluzie că a plecat din cauza lui Mihai Stoica, iar apoi nu şi-a mai găsit liniştea de la formaţia roş-alb-albastră.
„A fost o plecare forţată. Se punea problema atunci să rămân definitiv la Galaţi, să mă stabilesc şi cu familia. A intervenit o combinaţie a unui om care acum are probleme. A fost pedepsit de lege pentru una dintre neregulile făcute. De altfel, în România, oamenii care n-au nicio legătură cu fenomenul apar mereu în faţă şi nu ştiu să îi respecte pe cei care merită”, a spus Arcanu.
De la Oţelul a trecut la ROCAR, după care a petrecut trei sezoane la FC Braşov. A urmat o perioadă la Politehnica Iaşi, în care a reuşit promovarea în prima ligă cu formaţia ieşeană. Finalul carierei la prins la FC Săcele, în liga secundă, unde a mai jucat două sezoane.
„În 2007 m-am retras, eram la FC Săcele. La un moment dat ajungi la o vârstă la care orice ai face oamenii te privesc ciudat şi de suspectează de lucruri şi mai ciudate. Pentru a mă feri de asemenea lucruri am preferat să mă dau deoparte. Să-mi protejez numele şi familia. Puteam să mai joc lejer câţiva ani, eram şi într-o formă bună”, ni s-a confesat Arcanu.

Liber profesionist, pe punctul de pleca în străinătate
L-am găsit pe Dorin Arcanu pe picior de plecare din România pentru că nu mai are loc de muncă aici. După ce s-a retras din cariera de jucător profesionist, a fost timp de cinci ani antrenor de portari al loturilor naţionale de juniori. Se poate mândri cu pregătirea lui Laurenţiu Brănescu şi Andrei Radu. Primul a ajuns la Juventus, iar al doilea la Inter. Amândoi sunt rodul muncii sale, iar în viitor e de aşteptat ca cei doi să fie portarii echipei naţionale de seniori.
„În momentul de faţă stau acasă şi îmi caut de lucru. Locuiesc în Braşov, dar aştept un telefon de la cineva pentru a pleca în străinătate să muncesc”, ne-a spus Arcanu.
Pentru că a apărat accidentat grav la mână într-un succes de legendă, pentru că a primit prima notă de 10 din România fiind în poarta Oţelului, plus contribuţiile aduse la performanţele din anii ’90, Dorin Arcanu merită din plin un loc în rândul celor 50 de legende ale Oţelului.

Comentarii   
 •  
 •  

#1 giu » 03-09-2014 17:55

Felicitari Dorin Arcanu! felicitari pentru articol.
+1

giu

 •  
 •  

#2 geo007ro » 03-09-2014 18:36

O adevarată legendă. Nu îl țin minte să fi gafat vreodată.
+1

geo007ro

 •  
 •  

#3 Issos » 03-09-2014 18:46

Citez pe geo007ro:
O adevarată legendă. Nu îl țin minte să fi gafat vreodată.

Daca imi aduc bine aminte, Arcanu a comis o gafa antologica intr-o partida contra Universitatii Crioava, cand a incercat sa opreasca cu piciorul o minge simpla, procedeu care nu i-a reusit, balonul scurgandu-se in poarta. Probabil aceasta gafa a fost exceptia care confirma regula, ca Arcanu a fost unul din marii portari ai Otelului.
P.S. Daca isi aminteste cineva mai bine decat mine si cel care a comis acea gafa nu a fost Arcanu, rog sa ma contrazica. Nu incerc sa stirbesc cu nimic activitatea lui Arcanu.
+1

Issos

 •  
 •  

#4 Dregan » 03-09-2014 19:24

Citez pe Issos:
Citez pe geo007ro:
O adevarată legendă. Nu îl țin minte să fi gafat vreodată.

Daca imi aduc bine aminte, Arcanu a comis o gafa antologica intr-o partida contra Universitatii Crioava, cand a incercat sa opreasca cu piciorul o minge simpla, procedeu care nu i-a reusit, balonul scurgandu-se in poarta. Probabil aceasta gafa a fost exceptia care confirma regula, ca Arcanu a fost unul din marii portari ai Otelului.
P.S. Daca isi aminteste mai bine decat mine si cel care a comis acea gafa nu a fost Arcanu, rog sa ma contrazic. Nu incerc sa stirbesc cu nimic activitatea lui Arcanu.

El a fost :-) I-a trecut pe sub picior si am luat 4-0, acela fiind golul de 1-0. Dar per total a fost un portar de netrecut, clar una din legendele Otelului.
+1

Dregan

 •  
 •  

#5 bogdanmihai » 03-09-2014 19:48

unul din preferatii mei. Statea vizavi de scoala mea si avea un Espero verde inchis:)
+1

bogdanmihai

 •  
 •  

#6 Leviathan » 04-09-2014 07:17

"... A apărut oferta Oţelului, pe care am acceptat-o fără mari ezitări”, a spus Arcanu" , ce vremuri, acum nu stii cum sa dai flit cand auzi ca te vrea Otelul, e normal.. vremuri..

Leviathan

 •  
 •  

#7 bogdanmihai » 04-09-2014 07:37

Citez pe Leviathan:
"... A apărut oferta Oţelului, pe care am acceptat-o fără mari ezitări”, a spus Arcanu" , ce vremuri, acum nu stii cum sa dai flit cand auzi ca te vrea Otelul, e normal.. vremuri..

si el vendea de la Universitatea Craiova, care nu era oricine atunci!

bogdanmihai

Login sau crează cont pentru a comenta              |