STIRI Liga I Oţelul merită o stemă reprezentativă

Una din stemele care ne-ar reprezenta mai mult decat cea actualaUna din stemele care ne-ar reprezenta mai mult decat cea actualaOdată cu dispariţia unor oameni din conducere, cărora poate nici nu merită să le menţionăm numele, se încearcă şi revenirea la rădăcini, iar actualii oficiali au renunţat la imnul realizat în iarna trecută, întorcându-se la cel al lui Adrian Enache, din cea mai bună perioadă a clubului nostru. Suporterii nu vor fi însă pe deplin mulţumiţi până nu îşi vor primi şi o mult dorită stemă care să îi reprezinte.

În rândurile de mai jos vom face o trecere prin istoria emblemelor care au reprezentat Oţelul în competiţii, iar spre final vom încerca să aducem în discuţie actuala siglă, una care ar trebui schimbată şi dată uitării cât mai curând posibil. Bineînţeles, ne dorim în aceeaşi măsură şi o emblemă nouă, care să fie pe placul fanilor, iar cea mai bună metodă ar fi probabil ca cei din conducerea actuală să ţină cont şi de părerea suporterilor, dacă vor lua o decizie în această privinţă. Cu acestea spuse, să ne începem călătoria pe firul istoriei siglelor care au reprezentat echipa-fanion a Galaţiului în cei 50 de ani de la înfiinţare.
Anul 1958 reprezintă momentul ZERO al lanţului de evenimente care au contribuit efectiv sau doar şi-au adus influenţe foarte mici la crearea campioanei de fotbal din 2011.
Spunem asta deoarece în acel an se discută pentru prima dată despre înfiinţarea pe meleaguri româneşti a unui mare combinat siderurgic. Ideea aparţine Partidului Muncitoresc Romîn (aşa cum se ortografia la acel moment), iar deciziile de demarare a proiectului şi de finanţare vin în 1960.
Investiţia este însă departe de a fi pe un drum drept, dat fiind că Uniunea Sovietică se opune construirii mastodontului. Logica sovietică este una oarecum justă având în vedere că România are un potenţial agricol mare. Finanţarea proiectului va veni din Occident, însă canalele publice nu vorbesc foarte amănunţit despre sursele precise.
În ceea ce priveşte localizarea exactă pe teritoriul românesc, din câte se pare, s-a dorit dispunerea viitorului mastodont în Dobrogea, mai cu seamă la Constanţa, Năvodari sau Mangalia. O astfel de dispunere şi-ar fi găsit explicaţie în faptul că distanţa şi în consecinţă şi costul transporturilor de oţel, către şantierele navale ale vremii, ar fi fost reduse. În plus, poluarea provocată de un astfel de combinat nu ar fi afectat agricultura locală, superioară din punct de vedere al performanţelor, celei dobrogene.
Însă Gheorghe Gheorgiu-Dej are descendenţă moldovenească şi decide construirea în Galaţi. În consecinţă apar şi studiile ştiinţifice care atestă capacitatea lui Gheorghiu-Dej de a alege locul potrivit pentru investiţie. În 1960, ICMRS Galaţi începe construcţia combinatului, iar în 1963 apare prima unitate de producţie. În 1966 Ceauşescu taie panglica inaugurală.
Aşadar, ar fi putut fi astfel Oţelul Mangalia sau Oţelul Năvodari sau ar fi putut să nu existe deloc. Însă, înainte de finalizarea combinatului, apare OŢELUL GALAŢI. Şi începe legenda...

Fig. 1 – Prezentarea principiului de funcţionare a unui furnalFig. 1 – Prezentarea principiului de funcţionare a unui furnal

Logo-ul vremii este împrumutat de la Combinatul Siderurgic Galaţi. În acele momente, marketing-ul nu exista pe la noi. Pentru că nici nu era nevoie de el... Sigla unui gigant la nivel mondial devine astfel o banală reprezentare a unui furnal. Grafica secţiunii longitudinale a acestuia este utilizată, probabil, destul de des în explicarea proceselor ce au loc la producerea oţelului.

Fig. 2 – Probabil prima stemă a echipei Oţelul GalaţiFig. 2 – Probabil prima stemă a echipei Oţelul Galaţi

Drept urmare şi stema echipei de fotbal va avea ca element central convertizorul. Restul elementelor sunt pur estetice (chiar şi spicele de grâu, acestea neavând vreun înţeles în industrie sau sport). Însă ce este de observat este cromatica folosită. Culorile echipei sunt roşu-negru (mai târziu chiar portocaliu-negru), roşul trăgându-se din culoarea fierului topit, iar negrul din cenuşa rezultată.
Cu această stemă şi variaţiunile ei minore va activa echipa vreme de 41 de ani. Cu acest element central, echipa va promova, va retrograda, se va califica în UEFA şi va juca cu marele Juventus din Torino.
În sezonul 1978-1979, în Divizia C, Tudorel Călugăru, Emanoil Savin şi restul jucătorilor vor fi primii purtători ai unei embleme pe tricourile de joc.
În acelaşi trend de simplitate şi eficienţă, grafica seacă, dar destul de deşteaptă, ne oferă un joc de litere şi forme. Culorile iniţiale nu le-am putut identifica în cartea lui Cristian Socianu - „Străjerii Moldovei” -, însă bănuiesc că este vorba de roşu şi alb. Broderia prescurtează denumirea echipei în OGL şi plasează grupul „GL” (semn că reprezintă întreaga comunitate gălăţeană din judeţ) pe un scut circular, ce ţine loc şi de litera „O”. Am găsit ultima utilizare a sa pe un tricou de joc în sezonul 1981/1982, în Divizia C.

Fig. 3 – Prima stemă de pe tricoul de joc (reprezentare aproximativăFig. 3 – Prima stemă de pe tricoul de joc (reprezentare aproximativă

Utilizarea elementului siderurgic central apare de-a lungul timpului pe programele de meci, pe afişe, pe fanioane şi cam oriunde s-a considerat necesar. Folosirea sa alternează însă cu articole similare în care era prevăzut doar numele echipei, „Oţelul Galaţi” însoţit, sau nu, de elemente grafice în dungi verticale.
Imaginile suprinse de aparate foto nu ne dezvăluie o stemă exactă sau evoluţia variaţiilor de-a lungul timpului fiindcă panourile existente fac doar reclama dorită de partidul comunist Daciadei sau altor competiţii sau organisme.
În 1990, după căderea regimului comunist, apare prima reprezentare, pe panourile stadionului, a unei steme. Este vorba de prima emblemă, cea originală. Pe al doilea panou apare, aproape identică, stema redenumitului SIDEX Galaţi.
În sezonul 1993/1994 vedem pe unul din panouri şi prima mascotă din istoria clubului. Cei din generaţiile mai vechi încep să şi-o aducă aminte probabil acum. Între timp, diverşii manageri de marketing au propus diferite steme sau mascote uitând, din păcate, ca şi o mare parte din suporteri, faptul că avem de mult timp unele.

Fig. 4 – Mascota echipei în anii ‘90Fig. 4 – Mascota echipei în anii ‘90

Tot pe undeva prin anii ’90, probabil 1995, are loc prima variaţie majoră a stemei. Astfel, ea devine mult stilizată şi va însoţi echipa în două variante vreme de 10 ani. Sub acest scut echipa Oţelul va deveni Campioana Provinciei, „Bestia Nera”, stadionul va deveni Cimitirul Granzilor, iar galeria va deveni Sidexplozia Ultra. Este şi perioada de trecere de la „clasicul” roşu(portocaliu)-negru la mult iubitul roş-alb-albastru.

Fig. 5 – Steme ale a anilor 1995-2005Fig. 5 – Steme ale a anilor 1995-2005

Anul 2005 reprezintă anul schimbării majore de imagine. Oţelul intră într-o nouă eră odată cu revenirea lui Marius Stan la conducere. Vor urma schimbări majore de lot, de organizare, de mentalitate.
Vechiul şi frumosul imn cântat de Aurel Moldoveanu, unul din cele mai reprezentative din România, este schimbat cu cel mai alert al lui Adrian Enache. Din păcate, noua stemă nu prea bate cu spiritul echipei şi istoria ei. Originalitatea, subtilitatea şi apartenenţa la „ceva”, existente în varianta anilor trecuţi dispare total. Surogatul, compus din scutul Barcelonei cu o cetate deasupra şi un soare indian, este mai mult un plagiat şi, în plus, îi lipseşte total ideea fermă şi ancorarea în istorie.
Această stemă realizată pe fugă de un necunoscut şi-a dorit probabil să sensibilizeze persoane din Combinat pe care le considera stupide, dat fiind că mesajele pe care le transmite sunt brute şi directe.
Zidul de cetate doreşte crearea unei apartenenţe la Galaţi. Heraldica însă se rupe de „patronul” ultimilor 41 de ani care a născut şi crescut echipa. Soarele indian, mascat de o minge de fotbal, probabil vrea să arate o altă apartenenţă şi anume cea faţă de patronii vremii: indienii lui Lakshmi Mittal. Ne ducem în penibil astfel mutându-ne la Bombay în loc de Galaţi şi scăldându-ne în Gange în loc de Dunăre.

Fig. 6 – Stema cu care ne-am prezentat in UCLFig. 6 – Stema cu care ne-am prezentat in UCL

De asemenea, scutul catalanilor apare total inexplicabil. Logica nu există! Orice argument se pierde atunci când revedem tragerea la sorţi din Champions League. Asemănarea e evidentă. E ca un Eurovision în care românul cântă piesa spaniolului, tradusă pe aceeaşi linie melodică.

Fig.7 – Suprapunere a stemelor FC Oţelul şi FC BarcelonaFig.7 – Suprapunere a stemelor FC Oţelul şi FC Barcelona

Iar atunci când vine vorba de stema aniversară pierdem orice pretenţie la frumos şi istorie. Stema e identică ca formă, însă în locul anului de naştere ni se prezintă numărul 50, încadrat de ceva ce pare a fi o minge de fotbal. Numele echipei este scris parcă sfidător, pentru prima dată în istorie, fără numele oraşului nostru! Soarele indian dispare (în mod plăcut chiar) doar pentru a face loc unei seci descrieri cronologice, 1964-2014, cu aer de piatră funerară!
Odată cu apariţia site-ului www.fotbalclubotelul.ro în forma sa „finală”, stema prezentată anterior va primi noi elemente. În urma unui program rebranding, Oţelul va beneficia de o stemă aniversară diferită ca aspect, din nefericire nu şi ca mesaj.

Rebrandingul propus de CiofoaiaRebrandingul propus de Ciofoaia

Scutul e acelaşi, cel ce plagiază stema FC Barcelona, însă există câteva diferenţe majore. În primul rând, dispare elementul de apartenenţă la Municipiul Galaţi, cel care era reprezentat prin turnurile de cetate din partea superioară a stemei. Apoi, fontul este modificat vizibil cu unul ceva mai arhaic, putem spune mai în ton cu pretenţiile de echipă de fotbal semicentenară. De asemenea, partea de jos a scutului nu mai e roşie, ci aduce o serie de 7 dungi alternative roşii şi albe, asemenea echipamentului de joc principal preferat de suporteri.
Ultima schimbare majoră e reprezentată de adăugarea a doi lei pe laterale care susţin scutul. În ideea în care nu a fost făcută nici o explicaţie privind apariţia leilor, codul de heraldică rămâne singurul care poate lămuri ceva. Cei doi lei care susţin scutul reprezintă conform definiţiei curajul şi vitejia, demonstrate în teren, cu care oţelarii s-au putut mândri de-a lungul anilor, dar şi rezistența, care ne poate ajuta să trecem peste poate cel mai dificil moment din istorie. De asemenea, ar mai putea reprezinta şi regalitatea, dar aici nu găsim asemănări cu realitatea. Tot heraldica face diferenţieri între diferitele poziţii în care leii respectivi se regăsesc. Conform codului de heraldică, leii din noua stemă a Oţelului au o atitudine şi poziţie agresivă. Fără a avea o însemnătate specială, atitudinea şi poziţia sunt cele mai comune printre stemele în care a fost folosit simbolul. Un exemplu ar fi stema României în perioada sa de monarhie.
Leul a fost elementul central al campaniei de marketing din 2014, fiind reprezentat şi de o mascotă prietenoasă prezentă la meciurile de pe stadionul „Oţelul” şi care face deliciul copiilor. Însă adevărul este că totul este paralel cu istoria noastră, mai mult suprapunându-se cu leii „tradiţionali” olteni. Aşa cum deja am menţionat, Oţelul a avut o mascotă, iar istoria sa bogată poate aduce destule elemente care să ajute un grafician să creeze o stemă conformă cu primii 50 de ani!
Numărul „50” încadrat de minge rămâne, însă inscripţia cu aer funebru „1964-2014” din partea inferioară se separă şi se duc spre stânga, respectiv spre dreapta, în partea superioară.
Un amendament: „GALAŢI” lipseşte în continuare!!! Asta determină un protest spontan, desfăşurat în special în mediul online care îl va determina pe Ciofoaia să declare că cele prezentate anterior reprezintă doar un draft şi nu o formă finală. Astfel apare varianta a doua.

Galatiul pus la mistoGalatiul pus la misto

Identică, dar care aduce doar adăugirea GALAŢI undeva sub scut, sub o formă ce nu poate păcăli pe nimeni! Cu siguranţă adăugirea s-a făcut rapid, la viteză, oriunde, numai ca să fie şi să liniştească suporterii. Altfel, în cazul unui design atent lucrat, am fi avut parte de adăugirea aceasta undeva pe scut, cel mai logic în imediata apropiere a cuvântului „OŢELUL”, cum ar fi fost normal.

Cristi Sirghi cu noua sigla in pieptCristi Sirghi cu noua sigla in piept

Toate bune până la apariţia stemei de pe tricourile de joc. Ceea ce se poate observa pe echipamentul legendarului Sîrghi „Kamikaze” este sigla folosită în mod real de club, televiziuni şi producători de echipament, fie că vorbim de Puma sau Cawila! Probabil versiunea e cea mai apropiată de ceea ce se dorea începând cu 2015. Leii dispar, cum e şi firesc! Durerea mare e însă aceeaşi lipsă a oraşului GALAŢI de pe stemă! Adusă ca soluţie de compromis, adăugirea nu a fost implementată până la final. Ar rămâne de văzut care va fi forma finală, întrucât numărul „50” încadrat de balonul de fotbal ar trebui oricum să dispară de la anul...
Primită cu reticenţă şi de susţinătorii vechi, care au un sentiment deosebit pentru stema „convertizorului”, dar şi de cei mai noi care aduc mereu în atenţie că stema „Stan” e cea cu care ne-am prezentat în Liga Campionilor, noua emblemă ar putea suferi noi modificări. Asta se şi înţelege din declaraţiile noii conduceri, Babicu, Burcă sau Răpişcă înţelegând că stema nu reprezintă comunitatea oţelară şi luând deja măsura revenirii la imnul din perioada Champions League.
Dacă această stemă va apărea sub o formă nouă, va fi aşteptată cu interes. Suntem de părere că ar trebui ales un scut care să nu mai plagieze în primul rând, o alternativă corectă putând fi reprezentată de forma circulară, care ne-a însoţit cea mai mare parte a drumului de 50 de ani. Apoi, elementele ar trebui să împace cele două tabere principale oţelare şi să ia în componenţă atât „convertizorul”, cât şi elemente din stema implementată în 2005. Cel mai bun exemplu este sigla realizată de un suporter rămas anonim, în perioada 2006-2007, una care a făcut furori pe site-ul suporterilor şi pe facebook când a fost readusă în discuţie anul acesta de Dunărea Bătrână. Aceasta e o îmbinare perfectă între trecut(convertizorul) şi prezentul reprezentat de o grafică modernă, cu mult peste stemele propuse în ultima vreme! Probabil de aici ar trebui să plecăm dacă vorbim de o nouă emblemă! Iat-o mai jos:

Sigla realizata de un suporter si poate cea mai reprezentativa pentru faniSigla realizata de un suporter si poate cea mai reprezentativa pentru fani

Mişcarea, una câştigătoare şi dacă aduce un singur suporter înapoi la stadion, e una care nu necesită nici eforturi umane, de timp sau financiare. Oţelul s-ar putea lăuda că are suporteri cu imaginaţie, mai ales că s-a văzut de-a lungul timpului că există destui fani cu o bună capacitate de a crea grafică de calitate. Rămâne de văzut dacă procesul va fi început, şi cât de mult va implica suporterii. Cert este că Oţelul are nevoie de o emblemă care să ne reprezinte pe toţi cu mândrie în noul an care vine!

Comentarii   
 •  
 •  

#1 Tudor » 17-11-2014 15:48

Chiar imi place sigla si nu m-ar deranja sa apara in mod oficial pe tricouri. Chiar daca se va face alta, vreau sa aiba acelasi aspect simplist si aerisit. Ne trebuie o sigla care sa poata fi desenata si de o un copil la ora de desen. Cred ca va avea un impact mai puternic decat orice actiune de marketing.
+3

Tudor

 •  
 •  

#2 dCu » 17-11-2014 15:55

frumos articol... cu mentiunea ca "Fig. 6 – Stema cu care ne-am prezentat in UCL" e stilizata de mine in Photoshop :lol:
Oțelul NU moare!
+3

dCu

 •  
 •  

#3 Dregan » 17-11-2014 15:57

Citez pe dCu:
frumos articol... cu mentiunea ca "Fig. 6 – Stema cu care ne-am prezentat in UCL" e stilizata de mine in Photoshop :lol:
Oțelul NU moare!

Este! Si mai trebuie facuta mentiunea ca daca s-ar face un concurs de sigle eu as paria pe Ducu :lol:
+2

Dregan

 •  
 •  

#4 bigsorin » 17-11-2014 17:08

as merge pe figura 6
+2

bigsorin

 •  
 •  

#5 Steel Dany » 17-11-2014 19:52

Citez pe Tudor:
Chiar imi place sigla si nu m-ar deranja sa apara in mod oficial pe tricouri. Chiar daca se va face alta, vreau sa aiba acelasi aspect simplist si aerisit. Ne trebuie o sigla care sa poata fi desenata si de o un copil la ora de desen. Cred ca va avea un impact mai puternic decat orice actiune de marketing.

tocmai forma si gradul de dificultate o facea pe a noastra speciala... acum 70% din echipe au forma sigle un cerc...
Al lui Wolfsburg iti place? upload.wikimedia.org/.../...
sau Werder Bremen? upload.wikimedia.org/.../...
+1

Steel Dany

 •  
 •  

#6 Johnny8 » 17-11-2014 19:56

pe fig 6 merg si eu e cea mai reprezentativa pentru noi! restu :-s
+1

Johnny8

 •  
 •  

#7 vitzamina » 17-11-2014 20:26

Citez pe Steel Dany:
Citez pe Tudor:
Chiar imi place sigla si nu m-ar deranja sa apara in mod oficial pe tricouri. Chiar daca se va face alta, vreau sa aiba acelasi aspect simplist si aerisit. Ne trebuie o sigla care sa poata fi desenata si de o un copil la ora de desen. Cred ca va avea un impact mai puternic decat orice actiune de marketing.

tocmai forma si gradul de dificultate o facea pe a noastra speciala... acum 70% din echipe au forma sigle un cerc...
Al lui Wolfsburg iti place? upload.wikimedia.org/.../...
sau Werder Bremen? upload.wikimedia.org/.../...

Exact forma nu numai ca nu o face speciala dar mai e si un mare plagiat. Orice echipa decenta tine la istoria ei, iar Otelul Galati are o istorie frumoasa.
De ce sa nu tinen cont de ce e al nostru ? Sa tinem cont de ce al Barcelonei ?
Stema trebuie sa tina cont si de trecut !!!
−2

vitzamina

 •  
 •  

#8 Aruon » 17-11-2014 21:52

Felicitari pentru articol.
Mie unul imi place stema cu care ne-am prezentat in CL.E frumoasa si placuta la vedere.Insa si sigla realizata de suporter e buna.Important e ca echipa sa nu moara ca steme se gasesc cu putina vointa si timp.Hai Otelul!
+2

Aruon

 •  
 •  

#9 Laguna GT » 17-11-2014 22:45

Felicitari pentru articol.

As merge pe figura 6, cu 2 schimbari :
- Fara 'zidul cetatii' de deasupra;
- Fond albastru in loc de cel rosu (in zona unde este mingea de fotbal), ca sa amintim de ceea ce este cel mai reprezentativ pentru Galati : Dunarea.
+2

Laguna GT

 •  
 •  

#10 Steel Dany » 17-11-2014 22:48

Citez pe vitzamina:
Citez pe Steel Dany:
Citez pe Tudor:
Chiar imi place sigla si nu m-ar deranja sa apara in mod oficial pe tricouri. Chiar daca se va face alta, vreau sa aiba acelasi aspect simplist si aerisit. Ne trebuie o sigla care sa poata fi desenata si de o un copil la ora de desen. Cred ca va avea un impact mai puternic decat orice actiune de marketing.

tocmai forma si gradul de dificultate o facea pe a noastra speciala... acum 70% din echipe au forma sigle un cerc...
Al lui Wolfsburg iti place? upload.wikimedia.org/.../...
sau Werder Bremen? upload.wikimedia.org/.../...

Exact forma nu numai ca nu o face speciala dar mai e si un mare plagiat. Orice echipa decenta tine la istoria ei, iar Otelul Galati are o istorie frumoasa.
De ce sa nu tinen cont de ce e al nostru ? Sa tinem cont de ce al Barcelonei ?
Stema trebuie sa tina cont si de trecut !!!


poate, dar cand eu am intrat in lumea fotbalului Otelul avea sigla asta si pentru mine aceasta va fi cea mai frumoasa mereu, nu conteaza ce sigle vor mai fi, chiar daca seamana cu a barcei, aia mi se pare incompleta, a noastra e cea mai completa si frumoasa.
+2

Steel Dany

 •  
 •  

#11 Tudor » 18-11-2014 00:42

Daca tot vreti figura 6, se poate pune in locul mingii, acel furnal sau convertizor pe negru. Se mai pot face si alte modificari, forma scutului, si zidul de sus sa fie diferite putin.

Tudor

 •  
 •  

#12 octavian » 18-11-2014 14:41

6 indiscutabil
:lol:
+2

octavian

 •  
 •  

#13 Damian » 19-11-2014 12:58

Fig. 6 este cea mai potrivita, cea mai corecta.

Parerea mea este ca ar trebui pastrata stema actuala si ma refer aici doar la forma, ar trebui pastrat forma de scut pentru ca este cea mai potrivita: anul infiintarii, numele complet FC Otelul Galati, mingea de fotbal. Dar fara acei lei care mi se par o prostie.

Si am tot auzit pe unii ca nu ii vad rostul acelei cetati, zidul cetatii din capul stemei. A existat Cetatea Moldovei. Figura 6 mi se pare cea mai potrivita, iar celor carora ziceau ca nu ii vad rostul cetatii de deasupra stemei, atunci ar merge si asa:

s30.postimg.org/.../...


Dar consider ca forma actuala e cea mai potrivita.
+1

Damian

 •  
 •  

#14 Lupino » 12-02-2015 16:56

Eu as merge pe ceva in genul Fig. 5. Poate ca sunt subiectiv, avand in vedere ca cel ce le-a facut a fost tatal meu - Dumnezeu sa-l odihneasca.

Totusi, sunt reprezentative. Bineinteles ca pot fi aduse la o forma mai moderna. Sper sa am timp sa fac chiar eu asta!

Lupino

Login sau crează cont pentru a comenta              |