STIRI Liga I “Cernat are un plus față de Sânmărtean”

Iulian Apostol stie valoarea adevarata a Diamantului CernatIulian Apostol stie valoarea adevarata a Diamantului CernatFostul jucător al Oţelului, gălăţeanul Iulian Apostol, a afirmat la DolceSport că Florin Cernat este un fotbalist mai bun chiar şi decât Lucian Sânmărtean, dar a precizat că lumea nu ştie acest lucru încă, deoarece “Diamantul” a jucat în afara graniţelor de la o vârstă fragedă. Fost coleg de generaţie cu Cernat, Apostol nu înţelege de ce fotbalişti cu asemena talent, precum cei doi, nu au fost selecţionaţi mai des la naţională.

Iulian Apostol: "Cernat are un plus față de Sânmărtean. Este un fotbalist talentat cum nu vom mai vedea în următorii 30 de ani, dar n-a fost exploatat. A plecat repede din țară, lumea de aici nu prea îl știe. Are talent de la Dumnezeu. Eu îl știu de la 7 ani. E ca Messi, care se joacă la fotbal. Nu a dezvoltat ceva anume, are calități native. Cernat sau Sânmărtean merită un salariu foarte mare, pentru că sunt jucători care fac diferenţa, care încîntă spectatorii, nu mai e nimeni ca ei. Cernat are vreo 14 selecții la națională, iar Sânmărtean vreo 10... De ce n-am fructificat astfel de jucători? Noi ne luăm de ei. Dar numai ei sunt de vină? Selecţionerii trebuiau să fie mai atenţi la aceşti jucători. România nu a ştiut să profite de pe urma unor astfel de fotbalişti.”

Iulian Apostol a fost la rândul său unul dintre cele mai bune produse pe care le-a dat fotbalul gălăţean în ultimele două decenii. Din păcate, mijlocaşul nu a reuşit să se impună aici, având performanţe de greu de egalat, dar mereu la echipe din afara oraşului nostru.
S-a născut la Galaţi pe 3 decembrie 1980 şi şi-a început cariera la Dunărea din localitate. La numai 16 ani a debutat în Divizia B, evoluând timp de 4 sezoane la Dunărea, cu o mică pauză în 1997-1998 când a fost împrumutat la Oţelul, dar nu aprins niciun meci în culorile roş-alb-albastre, nereuşind să se impună în “Echipa de Aur” de atunci. Neînţelegerile dintre concitadinele Oţelul şi Dunărea au făcut ca tânăra speranţă să ajungă la formaţia de primă ligă Astra Ploieşti, contra sumei derizorii de 5000 de dolari. Nu a jucat însă niciun meci pentru prahoveni, fiind trimis la satelitul acestora – Metalul Plopeni, pentru ca apoi să fie transferat la Gloria Buzău, cu care a ratat de puţin promovarea la barajul cu Poli AEK Timişoara.
La acelaşi baraj, Oţelul Galaţi avea să retrogradeze fiind învinsă de FC Bihor, iar drumurile jucătorului şi echipei fanion a Galaţiului aveau să se întretaie din nou. Deşi retrogradată, Oţelul revenea în Liga I, după fuziunea dintre Astra şi Petrolul, iar Iulian Apostol se întorcea în sfârşit acasă, adus de preşedintele de atunci Nicolai Boghici, dar doar ca împrumut. Sezonul care a urmat, a fost unul în care Apostol avea să demonstreze în sfârşit de ce era în stare. Cu 20 de meciuri jucate şi două goluri, mijlocaşul era unul dintre artizanii calificării formaţiei noastre în finala Cupei României, urmată de o participare meritorie în Cupa UEFA. Din păcate, în timp ce cota lui Apostol a crescut enorm, Oţelul s-a lovit de grave probleme financiare din nou şi nu l-a putut păstra. Mijlocaşul a ajuns la Farul Constanţa, care a plătit suma cerută de defuncta Astra Ploieşti.
Şi totuşi, chemarea Galaţiului nu i-a fost indiferentă, iar jucătorul a revenit acasă în 2006, punând umărul alături de alţi 17 fotbalişti nou-veniţi la salvarea Oţelului de la retrogradare. Ca de fiecare dată însă, a trebuit să plece după numai un sezon. Directorul general Marius Stan a declarat pe atunci că Oţelul nu beneficiază de 200.000 de dolari pentru a-l cumpăra definitiv de la Farul, iar Apostol a fost nevoit să revină la malul Mării Negre.
A fost ultima oară când fotbalistul a îmbrăcat tricoul Oţelului. Dar regretele rămân, deoarece, din acel moment, Iulian Apostol a cunoscut o perioadă extraordinară pentru el cu o finală de Cupă în tricoul Farului, meciuri în Intertoto sau Europa League, totul culminând în 2009, când a câştigat titlul alături de Unirea Urziceni, pentru care a  bifat apoi 6 partide în Champions League! Aceste succese au fost încununate de prima convocare la naţională, pentru care a jucat în total 7 meciuri, marcând un gol.

Login sau crează cont pentru a comenta              |