STIRI Liga I Nu scăpăm de insolvenţă nici în 2015

DRG PhotographyDRG PhotographyAdministratorul special Vlad Alexandru Răpişcă a declarat recent că Oţelul nu va ieşi din insolvenţă nici anul acesta, acest lucru fiind programat pentru 2016. Oficialul roş-alb-albastru speră ca în acest an să rezolve problemele financiare ale clubului, pentru ca echipa să se poată salva de la retrogradare, iar de la anul să ne putem gândi şi la ieşirea din insolvenţă.

Vlad Răpişcă: "Multe aşteptări am eu de la 2015. În primul rând, sper să ne rezolvăm problemele financiare, ăsta e un lucru foarte important. În al doilea rând, odată cu rezolvarea problemelor financiare, sper să ne rezolvăm şi problema în clasament şi să privim altfel sezonul 2015-2016. Nu cred că o să ieşim din insolvenţă în 2015, dar nu asta este problema. Problema este că strategia privind insolvenţa este una, strategia privind menţinerea în Liga I e alta. Sunt două lucruri complet diferite.”

Oţelul a intrat în insolvenţă în luna iulie a anului 2013 la solicitarea TNG-ului, în urma unui sechestru asigurator impus de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. De altfel, clubul nostru se judecă şi acum cu ANAF-ul pentru o datorie de milioane de euro provenită din faptul că jucătorii erau plătiţi în baza unor convenţii civile şi nu pe contracte individuale de muncă. Mai multe echipe din Liga I s-au lovit de această problemă, dar au câştigat în Justiţie procesele cu ANAF. Mai mult, Oţelul este una dintre puţinele, dacă nu singura echipă din prima ligă, care a trecut la contracte de muncă, ca urmare a acestor probleme.

Patronul echipei, Dan Grigore Adamescu are în continuare probleme cu legea, Direcţia Naţională Anticorupţie considerând că omul de afaceri şi-ar fi băgat mai multe firme, inclusiv Oţelul, ilegal în insolvenţă. “Miliardarul fără chip” a stat în arest preventiv cel puţin 2 luni, iar momentan se află în arest la domiciliu, aşteptând să fie judecat.

La momentul la care FC Oţelul S.A. Galaţi a intrat în insolvenţă, fostul director general, Narcis Răducan, a declarat în două rânduri că formaţia noastră va ieşi din starea de insolvenţă în 2014, dar acest lucru nu s-a întâmplat bineînţeles. Totuşi, planul de reorganizare al clubului a fost aprobat, iar clubul poate sta în insolvenţă până în 2016, timp în care se reeşalonează datoriile. Printre creditorii care au bani de primit de la Oţelul se numără Evrika Eurodips, Security WBC, Ecosal, Arabesque, Apă Canal, Şantierul Naval Damen, Silvano SRL, SNTFC CFR Călători, Apaterm, Codoban Ioan, Viorel Tănase, Ion Balaur, Tudorel Pelin, Marian Dinu, Ioan Dănuţ Moţei, Tudorel Călugăru, Gabriel Giurgiu, Cristian Sîrghi, ArcelorMittal Galaţi, întregul municipiu Galaţi, Societatea Asigurare-Reasigurare ASTRA SA, Compania Hotelieră Intercontinental România!

Narcis Răducan (ianuarie 2014): “Am respectat până acum toate recomandările insolvenţei, ar trebui să fim OK din acest punct de vedere. Data limită în care putem sta în insolvenţă ar fi de maxim 3 ani, însă noi vrem să ieşim din asta până la sfârşitul anului, în urma discuţiilor pe care le-am avut cu patronul echipei. Sunt şi dezavantaje destule, aşa că odată cu organizarea clubului într-un mod corect n-ar mai trebui să rămânem în insolvenţă. Administratorul judiciar nu se implică pe partea sportivă, dar este adevărat că avem unele limite salariale. Jucătorii au văzut ca nu e sfârşitul lumii, e doar o situaţie specială pe care o putem parcurge cu bine. În ultimul an am fost echilibraţi, s-au redus cheltuielile şi în consecinţă ne-a fost admis planul de reorganizare. Au fost temeri că se va instala falimentul şi, indiferent de asigurările pe care le-am dat, doar o astfel de decizie putea să-i liniştească pe suporteri. După cum ştiţi au fost ceva probleme la nivelul acţionariatului în această perioadă, dar în ultimele 2-3 luni lucrurile s-au aranjat foarte bine, datoriile au ajuns la zi, mai sunt doar întârizeri normale care se întâmplă peste tot în România, dar faptul că am adus un antrenor din Bundesliga este dovada reală că nu se desfiinţează clubul. Nu dă faliment Oţelul, lucrurile merg înainte şi odată cu ieşirea din statutul de insolvenţă chiar cred că putem vorbi de o nouă echipă cu potenţial de a ajunge în cupele europene în viitor.”

Legat de problemele patronului Adamescu, fostul administrator special, Lucian Ciofoaia,  explica că Oţelul ar fi intrat legal în insolvenţă, deşi procurorii DNA susţineau altceva.

Lucian Ciofoaia (iulie 2014): “La Oțelul nu se pune problema să fi intrat ilegal în insolvență. Erau conturile blocate de către ANAF, din cauza datoriei strânse din perioada 2005-2008, iar alte două-trei firme ne-au cerut în instanță insolvența.”

Procesul de reorganizare judiciară prin care trece clubul Oțelul și-a consumat un nou episod la Tribunalul București în noiembrie 2014. Astfel, instanța care se ocupă de planul de insolvență al clubului gălățean a decis să admită cererea de schimbare a administratorului judiciar Beta Insolvency, reprezentat de Borza Monica Angela. Noul administrator judiciar a fost desemnat MB Management, care va stabili strategia de redresare financiară a Oțelului. Noul administrator judiciar al Oțelului are sediul în Timișoara și realizează lucrări în domenii precum lichidare judiciară, lichidare voluntară sau reorganizare judiciară, etc și oferă soluții pentru reabilitarea economico-financiară a societăților comerciale.

Concluzia este că în 2016 clubul Oţelul este obligat să iasă din insolvenţă, altfel instaurându-se falimentul...

Login sau crează cont pentru a comenta              |