STIRI Liga I Totul despre noul format al Ligii I

Noua ediție a Ligii I va avea la start 14 echipeNoua ediție a Ligii I va avea la start 14 echipeÎncepând din stagiunea următoare, Liga I își va schimba modul de desfășurare, fiind implementat în premieră sistemul cu play-off și play-out. Astfel, Liga Profesionistă de Fotbal a prezentat fundamentele ce au stat la baza modificării celei mai importante competiții din fotbalul românesc, avantajele implementării acestui sistem, dar și forma în care se va disputa campionatul național. În sezonul actual, în Liga I evoluează 18 echipe. La sfârșitul acestui sezon 6 dintre echipe vor retrograda în Liga a 2-a, iar câștigătoarele celor două serii din Liga a 2-a vor promova în Liga I, astfel că începând cu sezonul 2015/16, în Liga I vor evolua 14 echipe.

Fundamentele schimbării sistemului competițional

Conform LPF, situația economică precară din România reprezintă principalul motiv al reducerii numărului de echipe din stagiunea următoare. Lipsa banilor a afectat cluburile din fotbalul nostru, cauzând o scădere vizibilă a nivelului fotbalistic. Dacă ne raportăm la starea infrastructurii stadioanelor din Liga I, cele mai multe dintre arene nu au beneficiat de investiții din partea proprietarilor sau a cluburilor, iar efectul imediat a fost audiența redusă a pectatorilor, coroborat cu valoarea scăzută a încasărilor realizate în ziua jocului. Alte motive ce au stat la baza acestei modificări au fost lipsa know-how-ului în managementul cluburilor de fotbal, valoarea scăzută a unor jucători legitimați la cluburile din Liga I, dar și a unora dintre antrenorii carepregătesc echipe din Liga I.

Avantajele noului sistem

Noul mod de desfășurare al campionatului va oferi o serie de beneficii precum: posibilitatea creșterii standardelor pentru clubrile din Liga I și a valorii calitative a produsului Liga I (infrastructură mai bună, concentrarea valorilor și eliminarea jucătorilor mediocri, creșterea valorii resursei umane angajate în administrația cluburilor); creșterea veniturilor cluburilor din Liga I prin reducerea numărului de echipe; creșterea valorii drepturilor media și a drepturilor de marketing; creșterea vizibilității cluburilor de fotbal în media; creșterea valorii arbitrilor din România; meciuri echilibrate (creșterea echilibrului concurențial în cadrul competiției Liga I) și creșterea mizei fiecărui meci de fotbal din cadrul competiției –mai multe momente de glorie sau dezastru și mai puțin meciuri lipsite de miză; piața poate absorbi din punct de vedere comercial toate cele 14 cluburi din Liga I.

Faza I - Sezonul regular

În prima faza a competiției Liga I, denumită sezonul regular, vor evolua toate cele 14 echipe, iar fiecare echipă va disputa jocuri în sistem tur-retur cu toate celelalte echipe din Liga I (14 echipe –26 de etape x 7 jocuri/etapă = 182 de jocuri). La finalul sezonului regular, se vor cunoaște echipele clasate în play-off (locurile 1-6) și play-out (locurile 7-14).

Faza a II-a - Play-off

La finalul sezonului regular, se va trece la cea de-a doua fază a competiției Liga I (play-off și play-out), urmând ca echipele clasate pe locurile 1-6 la finalul sezonului regular să fie calificate în play-off. Echipele calificate în play-off vor începe faza a II-a a competiției cu jumătate din punctele obținute în sezonul regular (sistemul belgian). În situația în care în sezonul regular s-a obținut un număr impar de puncte, numărul de puncte rezultat după împărțirea la 2 va fi rotunjit cu 0,5 (exemplu: în situația în care o echipă va obține în sezonul regular un număr de 31 de puncte, ea va începe play-off-ulcu 16 puncte –31/2 = 15,5+0,5 = 16). Fiecare echipă calificată în play-off va disputa jocuri tur-retur cu toate celelalte echipe calificate în play-off (6 echipe –10 etape x 3 jocuri/etapă = 30 de jocuri)
În situația în care la finalul play-off-ului două sau mai multe echipe se află la egalitate de puncte, departajarea se face în primul rând ținându-se cont dacă a fost sau nu aplicată rotunjirea cu 0,5. În caz de egalitate după aplicarea acestui criteriu, departajarea se va face conform ROAF.

Faza a II-a - Play-out

La finalul sezonului regular, se va trece la cea de-a doua fază a competiției Liga I (play-off și play-out), iar echipele clasate pe locurile 7-14la finalul sezonului regular vor participa la play-out. Echipele participante în play-out vor începe faza a II-a a competiției cu jumătate din punctele obținute în sezonul regular (sistemul belgian). În situația în care în sezonul regular s-a obținut un număr impar de puncte, numărul de puncte rezultat după împărțirea la 2 va fi rotunjit cu 0,5 (exemplu: în situația în care o echipă va obține în sezonul regular un număr de 31 de puncte, ea va începe play-out-ulcu 16 puncte –31/2 = 15,5+0,5 = 16). Fiecare echipă participantă la play-out va disputa jocuri tur-retur cu toate celelalte echipe participante la play-out (8 echipe –14 etape x 4 jocuri/etapă = 56 de jocuri).
Echipele clasate la finalul play-out-ului pe locurile 7 și 8 vor retrograda direct în Liga a 2-a, în timp ce echipa clasată pe locul 6 va disputa un joc de baraj tur-retur cu câștigătoarea jocurilor dintre echipele clasate pe locul 2 în cele două serii ale Ligii a 2-a.
Echipele participante la play-out clasate la finalul fazei a II-a pe locurile 7 și 8 au obligația să obțină în play-out minimum 15 puncte, în caz contrar urmând a începe sezonul următor în Liga a II-a cu o penalitate de puncte calculată ca diferență între punctajul minim (15) și numărul de puncte obținut în play-out.
În situația în care la finalul play-out-ului două sau mai multe echipe se află la egalitate de puncte, departajarea se face în primul rând ținându-se cont dacă a fost sau nu aplicată rotunjirea cu 0,5. În caz de egalitate după aplicarea acestui criteriu, departajarea se va face conform ROAF.

Faza a III-a - Joc de baraj

Echipa clasată pe locul al 6-leala finalul play-out-ului va disputa un meci de baraj în două manșe pentru rămânerea în Liga I în sezonul următor cu echipa câștigătoare a meciului în două manșe dintre echipele clasate pe locul 2 în cele 2 serii ale Ligii a 2-a. Așadar, la sfârșitul sezonului, 4 jocuri vor decide cine va participa în sezonul următor în competiția Liga I, respectiv echipa din Liga I clasată la finalul play-off-ului pe locul al 6-lea sau încă o echipă din Liga a 2-a, pe lângă cele două clasate pe primul loc în cele două serii din Liga a 2-a.

Comentarii   
  •  
  •  

#1 Aruon » 30-01-2015 11:45

Sper sa nu fie brambureala care a fost in liga 2 cu acest tip de sistem.
Chiar sunt curios sa vad si aceasta noua fata a ligii 1,dar presimt ca nu o sa faca multi purici..
Era mai bine cu 16 echipe zic eu..acum sa vedem
Important e sa se salveze Otelul!
+1

Aruon

  •  
  •  

#2 granata » 30-01-2015 12:22

O panarama Made in LPF!!!Nu cred ca va dura mai mult de un sezon!!Sa vezi acum meciuri trucate,anul trecut in liga 2 ultimile etape inainte de play off au fost niste miute cu public!
+1

granata

  •  
  •  

#3 Alexandru C. » 30-01-2015 13:57

Speram ca vom prinde si noi sezonul 2015-2016 in liga1 cu noile reguli..:))

Alexandru C.

  •  
  •  

#4 claudiuFCOG » 30-01-2015 14:21

cea mai mare prostie,numai in Romania se pot intampla asemenea aiureli :-x

claudiuFCOG

Login sau crează cont pentru a comenta              |