STIRI Liga I “Am jucat la Chelsea cu Mutu”

Yves Makabu-Ma-KalambayYves Makabu-Ma-KalambayNoul portar al formaţiei noastre, Yves Makabu-Ma-Kalambay a debutat în poarta Oțelului la partida de verificare cu LASK Linz şi a reuşit să închidă austriecilor drumul spre gol în repriza a doua, după ce roş-alb-albaştrii încasaseră două “boabe” în primul mitan. Congolezo-belgianul a vorbit despre românii alături de care a jucat în cariera sa.
Yves Makabu-Ma-Kalambay: "Când am fost la Chelsea am jucat cu Adrian Mutu. Și el mi-a povestit multe despre România. Nici nu bănuiam eu că mulți ani mai târziu aveam să ajung și eu în România. Când eram copil și jucam la Anderlecht, Alin Stoica juca în prima echipă, pe când eu aveam doar 12 ani.”

Yves Makabu-Ma-Kalambay (29 de ani) s-a născut pe 31 ianuarie 1986 în Belgia, din părinţi congolezi şi, din acest motiv, are dublă cetăţenie: congoleză şi belgiană. A crescut în Bruxelles în acelaşi cartier cu atacantul Jeanvion Yulu-Matondo, fiind posibil ca acesta din urmă să-l fi propus la Oţelul. Şi-a făcut junioratul la Anderlecht şi PSV Eindhoven şi a fost cumpărat în tinereţe de faimoasa Chelsea Londra, dar nu a jucat niciun meci, devenind a cincea soluţie de portar pentru echipa la care juca la acea vreme şi Adrian Mutu. A fost împrumutat la Watford, dar soarta nu i-a surâs şi a rămas pironit de banca de rezerve. Prima şansă adevărată a primit-o de la Hibernian, echipă din prima ligă a Scoţiei, pentru care a debutat în sfârşit la seniori. Portarul de 1.98m şi 96 de kilograme a stat 3 sezoane aici, dar după un început bun, cu 29 de meciuri în 2007-2008, a urmat o serie cu 21 de meciuri în 2008-2009 întreruptă de o gafă monumentală într-o partidă cu Aberdeen, pe care o puteţi vedea mai jos. Deşi avusese o medie de doar 1,19 goluri primite/meci, Ma-Kalambay a văzut mai mult banca de rezerve, iar în 2009-2010 a jucat doar 7 meciuri, chiar dacă a avut o medie de fix 1 gol/meci primit. A fost transferat de Swansea, dar nu a jucat niciodată în campionat pentru această echipă, fie că a fost vorba de prima sau a doua divizie. A prins doar 4 meciuri, două în Cupa Ligii şi două în Cupa Angliei. Sătul de banca de rezerve, portarul s-a întors în Belgia natală, dar nici aici nu a avut succesul scontat. A jucat doar 180 de minute într-un întreg sezon la Mechelen şi a ajuns la Royal Antwerp în eşalonul secund. După doar 3 meciuri, în care şi-a menţinut media de 1 gol primit per partidă, a rămas liber de contract şi a semnat cu Oţelul.
Ma-Kalambay are în palmares două titluri de campion, o Cupă a Angliei, două Cupe ale Ligii şi o Supercupă, dar toate sunt cucerite cu Chelsea, pentru care nu a jucat niciun minut! Este unul dintre puţinii jucători de fotbal care au avut şansa să joace pentru două naţionale! Astfel, el are 22 de minute bifate pe teren la o victorie a naţionalei olimpice a Belgiei în faţa Italiei, plus 3 meciuri ca titular în poarta Republicii Democrate Congo, ca senior. La capitolul părţi negative poate fi trecut faptul că el nu a mai jucat un meci oficial de peste un an de zile! Conform transfermarkt valorează 100.000 de euro, valoarea sa de piaţă ajungând cel mai mult la 550.000 de euro în 2011.

Comentarii   
  •  
  •  

#1 Aruon » 06-02-2015 16:51

Oare va juca titular la noi?

Aruon

  •  
  •  

#2 claudiuFCOG » 06-02-2015 17:55

Din cate am vazut cu Lask Linz cred ca se va impune ca titular

claudiuFCOG

Login sau crează cont pentru a comenta              |