STIRI Liga I DUNĂREA BĂTRÂNĂ: 8 momente inedite

Dunarea Batrana a implinit 8 ani !Dunarea Batrana a implinit 8 ani !Dunărea Bătrână, ziarul electronic al suporterilor echipei Oţelul Galaţi, împlineşte astăzi 8 ani de la apariţia sa oficială! A venit timpul să dăm din casă :) Vă prezentăm astăzi 8 momente inedite şi puţin ştiute legate de site-ul suporterilor şi de cei care timp de 8 ani au scris cu pasiune despre Oţelul şi pentru toţi cei care înconjoară cu dragoste această echipă.

1.GREVA “ANGAJAŢILOR”
Dunărea Bătrână este alături de Oţelul şi mai ales de suporterii roş-alb-albaştrii din februarie 2007, când 3 oameni cu state vechi în tribunele stadionului (Ionuţ Focşa, Marius Borş şi Vlad Drăgan) au pus la cale planul de bătaie pentru apariţia unei reviste PDF care avea să devină, în timp, poate cel mai complet site al suporterilor la nivelul fotbalului românesc. Cu timpul, tot mai mulţi voluntari din toate colţurile stadionului, mari fani ai Oţelului, s-au alăturat proiectului, aducându-şi contribuţia din pură pasiune. Site-ul a fost actualizat constant şi foarte rar s-a întâmplat ca suporterii să nu poată citi un articol despre echipa lor favorită într-o anumită zi. Cu toate acestea, au existat momente care nu au depins neapărat de noi, când Dunărea Bătrână nu a putut fi accesată din varii motive.
Totuşi au existat şi zile speciale, în care chiar noi ne-am luat o scurtă vacanţă. Una a fost atunci când am câştigat campionatul, iar la intrarea pe site suporterii erau întâmpinaţi cu vestea bucuriei aducerii primului trofeu la Galaţi, nicio altă ştire nefiind accesibilă. Un moment mult mai comic a fost gluma celor care lucrează zi de zi gratis pentru Dunărea Bătrână. Şugubeţi din fire, aceştia au închis site-ul suporterilor timp de câteva ore, pe motiv că redactorul-şef nu-i plătise de luni bune. Gluma a fost gustată de public, mai ales că toată lumea cunoaşte faptul că “angajaţii” DB fac totul din pură pasiune, fără câştiguri materiale. Iată mai jos un printscreen cu momentul amuzant.

PrintscreenPrintscreen

2. CÂND GLUMELE DEVIN REALITATE
1 Aprilie este o zi în care cu toţii încercăm să ne amuzăm păcălindu-ne amicii, prietenii sau rudele. Din păcate, ştirea folosită de Dunărea Bătrână de Ziua Păcălelilor, în 2008, a devenit realitate. La acea dată site-ul suporterilor a publicat un material prin care spunea că Oţelul a pierdut cu 3-0 la “masa verde” un meci cu FC Vaslui, care se încheiase 1-1 pe teren. La acel moment, era clar pentru toată lumea că ameninţările lui Adrian Porumboiu privind rezultatul stabilit la comisii erau doar hazlii. Numai că fostul finanţator al vasluienilor şi unul dintre principalii duşmani ai echipei noastre se baza pe prieteniile de la Ligă. Oţelul primise în prealabil de la LPF o scădere a suspendărilor lui Paraschiv şi Szekely şi i-a folosit pe aceştia cu bună credinţă în partida cu FC Vaslui. Numai că acesta era şi planul vecinilor de la nord. După ce o comisie ne-a permis să jucăm aşa, o altă comisie ne-a sancţionat pentru că i-am folosit pe cei doi jucători! Până în ziua de azi, acesta rămâne unul dintre cele mai mari furturi din istoria campionatului românesc, mai ales dacă ne gândim că punctele câştigate de vasluieni atunci i-au dus pe aceştia în Intertoto, în detrimentul Oţelului!
Revenind la gluma nevinovată a Dunării Bătrâne, trebuie precizat că în niciun moment, cei care au scris ştirea nu şi-au imaginat că poate exista asemenea mârşăvie la nivel înalt în fotbalul românesc. Astfel, la scurt timp după “păcăleala” noastră de 1 Aprilie, lucrurile s-au adeverit, iar Oţelul chiar a pierdut meciul la “masa verde”. De atunci, Dunărea Bătrână a folosit doar “păcăleli” care, chiar dacă s-ar fi dovedit adevărate, ar fi fost în avantajul Oţelului, un exemplu fiind acela când “am adus nocturna la Galaţi” cu un an mai devreme...

3. MESAJUL DE LA MIEZUL NOPŢII
După cum aţi putut observa, membrii DB, deşi oameni serioşi în viaţa de zi cu zi, sunt puşi mai mereu pe şotii, iar câteodată o comit chiar şi când nu acesta e interesul. Bunăoară, mulţi suporteri, mai ales cei din peluză, cunosc povestea şicanelor dintre nonconformistul reporter de teren Vali Comănescu şi Daniel Ursu. Primul chiar i-a dedicat un întreg blog celui de-al doilea, ba mai mult realizase un newsletter prin SMS prin care informa oamenii, de obicei la ore târzii din noapte, despre ultimele realizări ale lui Ursu, încheind mereu cu aceeaşi frază, pentru care noi vom folosi doar iniţialele “UBMC”.
Dacă la început a fost amuzant, după câteva luni interminabile, oamenii care primeau aceste mesaje au devenit tot mai iritaţi, unii ajungând să-şi închidă mobilele pe timp de noapte:) Şi nu putem decât să ne închipuim ce faţă a făcut Marius Stan, pe atunci director general al Oţelului, în momentul în care a primit acelaşi SMS interminabil în miez de noapte! Ce se întâmplase? În încercarea de a trimite mesajul către Marius Borş, Vali Comănescu greşise Mariusul :)

4. DE CE NU TRAGE DE TIMP FOTOGRAFUL!?
Este mai 2011 şi Oţelul joacă la Chiajna unul dintre cele mai importante meciuri din istorie contra Victoriei Brăneşti. Adversarul, unul foarte slab valoric şi retrogradat, dar care se agaţă cu disperare de orice minge, fiind motivat de “cărămizile” de bani primite de la Vaslui şi Timişoara în încercarea disperată de a opri Oţelul din drumul ei spre titlu! Oţelarii deschid scorul prin Buş, dar speriaţi de ce ar putea realiza joacă închis chiar şi în faţa unei retrogradate şi sunt egalaţi în repriza a doua. Începe calvarul, cu gazdele trăgând de timp cu neruşinare la orice fază, iar roş-alb-albaştrii simt cum pământul le fuge de sub picioare.
Undeva în spatele porţii celor din Brăneşti, fotograful Dunării Bătrâne şi totodată cel care a “desenat” site-ul suporterilor în forma lui actuală, Marian Brăilescu, se trezeşte din ameţeala deplasării. Orice minge şutată aiurea de oţelari este readusă în teren de cel cunoscut sub porecla de Alessio, sub privirile mirate ale portarului brăneştean care încerca să tragă de timp cât mai mult posibil la auturile de poartă! Fotograful Dunării Bătrâne le dă dracu de poze, care şi-aşa ieşeau cam strâmbe, tot de la ameţeala deplasării:), îi goneşte pe copiii de mingi ai gazdelor din zonă şi recuperează cu stoicism orice balon din spatele porţii la care atacam. Nu contează că puţinii fani ai gazdelor sau portarul acestora îl apostrofează!
Şi vine minutul 90, în care Paraschiv ne duce de la agonie la extaz. Faza o puteţi vedea aici, iar la secunda 50 îl puteţi observa şi pe Alessio bucurându-se fără nicio reţinere alături de jucătorii oţelari care formaseră un meleu al bucuriei.
După meci, Dunărea Bătrână avea să fie prima publicaţie care avea să demonstreze prin imagini că golul victoriei de la Brăneşti nu a fost marcat din ofsaid, aşa cum au încercat să insinueze ziarele şi televiziunile aservite lui Iancu şi Porumboiu. DOVADA AICI!

5. DE CE S-A SUPĂRAT DORINEL PE CRONICARUL NOSTRU
Cu siguranţă că, în atâţia ani de când urmăriţi Dunărea Bătrână, aţi zâmbit măcar o dată la articolele şi mai ales cronicile pline de haz ale lui Ionuţ Bădăluţă, acest Grigore Ureche al site-ului suporterilor oţelari.
Atât de cunoscut a devenit cronicarul nostru în Galaţi, încât la una dintre conferinţele de presă, antrenorul Dorinel Munteanu l-a certat în absenţă pentru că nu scrie mai des pe site. Evident antrenorul-campion căzuse în capcana de a confunda Dunărea Bătrână, cu site-ul oficial al Oţelului, cum au păţit mulţi alţii, mai ales după o absenţă mai lungă de pe web a paginii clubului.
Tot Dorinel Munteanu a fost auzit în mai multe rânduri parafrazând titluri de pe DB, acesta răspunzând la un moment dat ziariştilor aflaţi în parcarea clubului Oţelul cu: “LALA revedere identitate!” Acesta este titlul unui editorial scris exact în acea perioadă de către Daniel Ursu şi pe care îl puteţi citi AICI!   

6. N-A FOST O FARSĂ!
Într-un moment în care Alexandru Bourceanu era doar un tânăr jucător muncitor, scos la suprafaţă de Oţelul, el a fost intervievat de Dunărea Bătrână. Era perioada în care “Abu” nu era personajul devenit între timp, după timpul petrecut la Timişoara şi Steaua, ci un fotbalist modest, foarte apreciat de suporterii roş-alb-albaştri...
Colegul Mihai “Mitea” Manău a avut ideea de a face un interviu cu “Gatusso de la Dunăre”, numai că s-a lovit de o piedică neaşteptată. Abia venit din Liga a III-a şi neauzind de site-ul suporterilor, mai ales că şi acesta era în primul an de existenţă, Bourceanu s-a distrat pe toată perioada interviului, fiind ezitant cu suporterul de la celălalt capăt al firului şi întrebându-l în mai multe rânduri dacă nu cumva era vorba de o farsă. Atât de neîncrezător a fost jucătorul, încât a încheiat crezând până la capăt că cineva i-a jucat o festă. Mai mult, a terminat interviul apoteotic: “Dacă a fost o glumă, eşti tare de tot.”
Interviul îl puteţi citi aici, cu precizarea că autorul n-a trecut toate momentele în care Bourceanu a râs, crezând că e o farsă. Şi dacă tot vorbim de umor, nu putem trece peste faptul că Mihai Manău este cel care vă oferă în fiecare an Pluguşorul DB, cea mai hazlie urare printre oţelari, la fiecare final de an. EXEMPLU AICI.   
La fel de surprinzător a fost momentul în care încercând să comunice cu Gabriel Alejandro Viglianti în engleză, cei de la Dunărea Bătrână şi-au dat seama că argentinianul învăţase deja limba română!

7. PEPINIERA DUNĂREA BĂTRÂNĂ
Pentru a avea un site al suporterilor e nevoie de oameni care să-l întreţină. Din acest motiv, subsemnatul este cel care a încercat de-a lungul anilor să aducă noi oameni, pasionaţi de culorile Oţelului, care să ajute la crearea şi păstrarea comunităţii în bune condiţii. A fost nevoie de scriitori, reporteri şi jurnalişti amatori, fotografi, graficieni sau webdesigneri. Toţi au fost aleşi de subsemnatul dintre suporteri. Nici nu s-ar fi putut altfel până la urmă. Cine ar fi făcut toate aceste lucruri pe gratis, din pură pasiune, dacă nu suporterii? Nu a fost aşa uşor să conving lumea, dar, câteodată, oamenii au venit şi singuri.
În 2007, un tânăr de nici 16 ani, Marian Săvăstru pe numele său, mă aborda pe Messenger şi mă ruga să-l las să scrie pentru revista suporterilor. Bineînţeles că a primit şansa şi, chiar dacă era stângaci în exprimare datorită vârstei, a reuşit să vină în cel mai scurt timp cu o exclusivitate, anunţând cu două săptămâni înainte transferul portarului Kouha la Oţelul! Anii au trecut, Many a devenit între timp jurnalist cu acte în regulă, dar chiar şi în ziua de azi îşi găseşte timp să mai scrie şi pentru DB, să realizeze o carte despre istoria Oţelului alături de Marius Cernat sau Vlad Drăgan sau să organizeze un eveniment de amploare pentru suporteri precum a fost 50 de ani/50 de legende!
În acelaşi spirit, acela de a creşte tinere talente precum o echipă de fotbal, Dunărea Bătrână îl are şi pe “Marinică” Istrate, cel mai tânăr membru al actualei redacţii. Cel care face avancronicile înainte de fiecare meci este şi “director de marketing” la DB:), practică arbitrajul, este viitor farmacist şi fost membru de brigadă în peluza gălăţeană, semn că oamenii de la site-ul suporterilor sunt "multifuncţionali".

8. DIVERSE
- Când diferite persoane s-au supărat pe articolele apărute pe site-ul suporterilor, toţi ne-au pocit numele, poreclindu-ne Dunărea Albastră! Confuzia a apărut din cauza faptului că doar suporterii roş-alb-albaştri cunosc faptul că numele revistei electronice vine bineînţeles de la cel mai vechi şi apreciat cântec al galeriei Oţelului. Dunărea Albastră, în schimb, este un vals compus de Johann Strauss (fiul). Ar mai fi de precizat că Vali Comănescu a ameninţat în mai multe rânduri că va fonda un site rival care va purta numele Dunărea Albastră, dar nu s-a ţinut niciodată de cuvânt :) Numele Dunărea Bătrână a fost votat de suporteri înainte de apariţia revistei! La fel de bine ne puteam numi acum “Roş-alb-albaştrii” sau “12”, care au fost folosite ca variante la sondaj...

- Dunărea Bătrână a avut în 8 ani mai multe embleme decât a avut Oţelul în 51 de ani de istorie! Ăsta fiind dezvantajul când ai graficieni talentaţi, dar şi prolifici, precum Ducu, Alessio, Valentin Munteanu sau Vitzamina în echipă :)

- De-a lungul timpului Dunărea Bătrână a strâns entuziaşti din toate colţurile stadionului, fie că vorbim de Tribuna I, a II-a, Peluza Nord sau Sud. Ba mai mult, din echipa noastră face parte şi suporterul globe-trotter, Dan-Dumitru Neculcea, cunoscut mai bine după porecla de Jancker, cel care strâns zeci de mii de kilometri alergând după echipa favorită!

- Dunărea Bătrână a ieşit de cele mai multe ori pe ultimul loc la campionatele de fotbal organizate de suporterii de la Peluza Sud. Totuşi, redacţia noastră se poate mândri cu o finală la Cupa Peluza Sud şi cu un titlu câştigat la Cupa Presei!

- Sediul Dunării Bătrâne a rămas barul “Isharo”, acolo unde au avut loc nenumărate şedinţe şi discuţii cu privire la tot ce ţine de site-ul suporterilor. Acolo am acordat şi premiile pe care le-am oferit de-a lungul timpului suporterilor oţelari. Să urăm viaţă lungă stabilimentului respectiv ca să nu rămânem în stradă:)


Cu astea spuse, încheiem povestioara noastră de 8 ani şi vă invităm la secţiunea de comentarii să ne spuneţi ce înseamnă pentru voi Dunărea Bătrână. Opt dintre voi vor fi premiaţi prin tragere la sorţi cu o carte 50 de ani/50 de legende! Vă mulţumim că sunteţi alături de Oţelul şi asta se vede şi prin prisma faptului că sunteţi la ora asta pe www.dunareabatrana.ro!

Comentarii   
 •  
 •  

#1 vitzamina » 23-02-2015 07:34

LA MULTI ANI, ALATURI DE OTELUL, DB !!!
+1

vitzamina

 •  
 •  

#2 Uzzy » 23-02-2015 10:12

La multi ani Dunarea Batrana si tuturor celor care au pus si pun umarul la "treaba" in fiecare zi, pentru ca noi, suporterii sa fim mereu informati cu privire la echipa noastra de suflet, Otelul Galati. Sper sa continuati mereu asa!
Ps: Numele de "Dunarea Batrana" a fost alegerea perfecta, nu cred ca altul s.ar potrivi asa de bine cu acesta avand in vedere localizarea echipei noastre si cei 50 de ani de existenta ai clubului, la urma urmei, site.ul o reprezinta 100% pe Otelul!
+1

Uzzy

 •  
 •  

#3 whitesmith » 23-02-2015 11:28

Aşa cum unii nu pot trăi fără facebook, ţigara şi cafeaua de dimineaţă nu merg fără o vizită pe siteul DB. Nu pot începe ziua fără ultimile noutăţi, suferim, ne bucurăm, sperăm împreună chiar dacă uneori ne luăm in beţe in comentarii. Asta arată adevărată valoare a muncii voastre dusă cert la un nivel profesionist chiar dacă pt voi e un hobby.Vă mulţumim şi La Mulţi Ani alături de echipa noastră draga. P.S. Un moment memorabil pt mine: v-am trimis o idee prin email şi imediat am primit răspunsul că proiectul e deja în lucru (este vorba despre cartea 50 ani 50 legende). Asta arată ca suporterii adevăraţi gândesc la fel şi chiar suntem o familie....
+1

whitesmith

 •  
 •  

#4 Dregan » 23-02-2015 11:33

Citez pe whitesmith:
P.S. Un moment memorabil pt mine: v-am trimis o idee prin email şi imediat am primit răspunsul că proiectul e deja în lucru (este vorba despre cartea 50 ani 50 legende). Asta arată ca suporterii adevăraţi gândesc la fel şi chiar suntem o familie....


Tin minte :D Chiar a fost o mare surpriza pentru mine avand in vedere ca nu stia nimeni de proiect. Ai dreptate, suporterii gandesc la fel :-)

Dregan

 •  
 •  

#5 Tudor » 23-02-2015 12:24

Pentru mine Dunarea Batrana reprezinta cea mai serioasa sursa de informatii despre clubul nostru. Acest site este accesat de catre mine zilnic. Este si normal, deoarece aceste artiole sunt scrise de catre suporteri adevarati. La multi ani Dunarea Batrana!
+1

Tudor

 •  
 •  

#6 under_tz » 23-02-2015 13:12

Este un demers unic in Galati, un proiect 100% sustinut din pasiunea unor suporteri adevarati, martori a intregii istorii otelare post-decembriste.
In 2000 cumparam ProSport si Gazeta Sporturilor zilnic, in speranta a 2,3 randuri dedicate favoritilor. Aparuse Editie de Moldova, veneau 2-3 la chiosc, plateam in avans, doar doar sa mai aflu ceva. Presa locala sportiva era intr-o letargie continua, pana sa scrie Danut Lungu la Monitorul, apoi VLG, dedicand rubrici zilnice Otelului. Imi aduc aminte o seara inaintea publicarii formatului .pdf discutam cu Vlad pe messenger si s-a oferit sa mi-l trimita in avans, satul fiind de intrebarile mele:), am refuzat, cu greu, considerand ca toti suntem egali in ceea ce priveste dreptul la informatie. Sunt multe de spus, meritele voastre nu pot fi exprimate in cuvinte si nu ne ramane decat sa va felicitam si de ce nu, sa punem osul la treaba mai mult in ceea ce priveste Otelul si DB. Nu imi pot imagina subiectul principal al Dunarii Batrane, daca Otelul s-ar desfiinta! Frumos ar fi un gest din partea conducerii otelare, cu un "premiu" pentru intreaga activitate si colaborare, pentru adevaratul site oficial al Otelului Galati.
+1

under_tz

 •  
 •  

#7 Viciu » 23-02-2015 15:42

Prima data am aflat de dunareabatrana in sectiunea comentarii de la prosport , unde eram chemati sa venim la un adevarat site al suporterilor Otelului .

Dunarea Batrana sunt eu : cand rad la victoriile Otelului, cand plang la infrangeri si la castigarea campionatului , cand sunt acasa , cand nu sunt singur departe . Dunarea Batrana a devenit cu timpul parte mare din insusi Otelul iar pe teren tricoul capata greutate pe jucator si in urma vocii mele catre el , de pe Dunarea Batrana .

Dupa fiecare infrangere ma simt singur , singur , singur . Dunarea Batrana si cei de aici , sunt singurii care ma plang cu mine , care simt la fel si cu care nu mai sunt singur. Dunarea Batrana suntem noi .
+1

Viciu

 •  
 •  

#8 Aruon » 23-02-2015 16:09

La multi ani Dunarea Batrana si la cat mai multi ani de existenta!Jos palaria in fata voastra!
+1

Aruon

 •  
 •  

#9 Dregan » 24-02-2015 11:18

Multumim mult pentru cuvintele frumoase. Acum se vad otelarii adevarati:)

Castigatorii premiilor constand intr-o carte 50 de ani/50 de legende sunt: under_tz, Viciu, whitesmith, Uzzy, Tudor si AlynAvaloh. Cel mai probabil premierea se va face la urmatoarea sedinta a suporterilor, dar va voi contacta pe adresa de mail cu care v-ati inscris pe site pentru alte detalii.

Dregan

Login sau crează cont pentru a comenta              |