Stadionul Otelul acum nici 4 aniStadionul Otelul acum nici 4 aniOţelul se află în poate cel mai greu moment al istoriei sale, echipa noastră fiind ameninţată cu extincţia. Cu toate că este penultima în clasament, suporterii adevăraţi nu au abandonat formaţia roş-alb-albastră. Nu toţi, cel puţin...

Dunărea Bătrână, site-ul suporterilor Oţelului Galaţi, încearcă să vină cu soluţii referitoare la modul în care clubul şi-ar putea recupera publicul de altă dată, dar în acelaşi timp să poată scoate şi banii de organizare a unei partide de Liga 1, ştiut fiind faptul că echipa noastră are mari probleme financiare, fiind în insolvenţă.
Recent, la întâlnirea cu suporterii Oţelului, team managerul Cristi Munteanu a declarat că formaţia gălăţeană are nevoie de aproximativ 9000 de euro / meci pentru a plăti cheltuielile integral la o partidă disputată pe propriul teren în Liga 1! Aşadar, este clar că formaţia noastră se află în imposibilitatea de a oferi intrarea liberă la partide, aşa cum au cerut unele voci. Totuşi se pot găsi alte soluţii...
Este clar că cei 9000 de euro, reprezentând aproximativ 40.000 de lei nu vor intra în contul clubului la 1200-1500 de spectatori câţi au fost cu FC Braşov, indiferent cât ar fi preţul biletelor, fie că vorbim de 10, 12, 15 sau 20 de lei tichetul.
În această iarnă, costul tichetelor a crescut, nu cu mult, dar destul încât să irite publicul gălăţean, dezamăgit deja de rezultatele echipei. Dunărea Bătrână nu încurajează gratuităţile şi nici “suporterii de rezultat”, dar este clar că în acest moment e nevoie de o schimbare a strategiei de marketing! Dacă vin doar 1000 de spectatori la meciurile de acasă, Oţelul nu va scoate nici cei 9000 de euro, dar mai grav nu va avea susţinerea propriiilor fani. Aşadar, soluţia care merită încercată în opinia noastră este următoarea: micşorarea preţului biletelor la suma de 8 lei! Opt lei intrarea generală pe stadion... Ca pe vremuri, să nu conteze tribuna, sectorul sau gradena! În anii ’90 nu conta numele adversarului Oţelului. Publicul gălăţean venea şi umplea stadionul din Ţiglina III meci de meci. Pe atunci nu existau preţuri diferenţiale în funcţie de zonele arenei. Toată lumea plătea la fel. Şi vorbim de o sumă pe care şi-o permitea oricine. La fel ar fi şi în cazul celor 8 lei...
De ce 8 lei? Pentru că ar fi suportabil pentru buzunarul spectatorilor, dar mai ales deoarece, cu numai 5000 de spectatori, Oţelul îşi va scoate banii cheltuiţi în prealabil pe organizare: 5000 de oameni x 8 lei/bilet = 40.000 de lei (aprox. 9000 de euro)! Nu numai că s-ar rezolva cu finanţele, dar cu cel puţin 5000 de suflete în tribună, Oţelul ar fi din nou o forţă acasă, în condiţiile în care am demonstrat că ştim să încurajăm echipa şi să-i dăm aripi, chiar dacă suntem doar 1000.
Ce facem cu restul de locuri până la 13.500? Păi să spunem că ar trebui lăsată intrarea liberă pentru femei şi copii. Cei mici vor păstra în memorie echipa Oţelul şi vor plăti bilet când se vor mări. Şi ştiu asta pentru că aşa am fost noi toţi la început! De asemenea, aceeaşi facilitate ar trebui oferită şi galeriei. Ştiu că o să-mi săriţi în cap, că acolo e doar 2 lei biletul deja. Tocmai, cei doi lei oricum nu contează prea mult, iar oamenii din peluză fac eforturi deja pentru a ajunge în deplasări şi cheltuie bani cu steaguri, bannere, etc., deci poate că mai bine s-ar lăsa intrarea liberă. În plus, ca şi Oţelul, galeria suferă! Amintiţi-vă ce galerie aveam între anii 2006 şi 2008. Istoria este ciclică, probabil vor mai veni vremurile acelea, dar deocamdată peluza are nevoie să fie în primul rând repopulată! Doar aşa vor reveni vremurile de glorie...
Să ne înţelegem, nu este o ruşine dacă retrogradăm, dar ar fi o mare ruşine dacă echipa asta s-ar desfiinţa, iar suporterii ar părăsi-o... Dacă vrem să reclădim Oţelul, în caz de intrare în “comă profundă”, nu o putem face dacă nu suntem destui. Uitaţi-vă ce s-a realizat la Timişoara, acolo unde săptămâna trecută am văzut 6500 de oameni în tribune şi peluze la un meci de Liga a 4-a, în timp ce noi abia am avut 1500 la un joc de Liga I. Să nu mă luaţi cu diferenţa dintre oraşe… 304.000 de oameni are Timişoara; 231.000 de suflete numără municipiul Galaţi conform ultimului recensământ. E adevărat suntem cel mai depopulat oraş, cetăţenii părăsesc masiv urbea, dar tot s-ar găsi destui cât să umple stadionul dacă se doreşte!
Să ne înţelegem, aceasta nu este o critică pentru oamenii care se ocupă de marketingul de la Oţelul. Aceştia au făcut lucruri foarte bune şi originale în ultimele luni. Avem fan-shop online, avem bilete pe internet de la Eventim, nu mai sunt problemele grave cu lipsa tichetelor la case din anii trecuţi! Noi doar căutăm o cale de mijloc care să mulţumească atât clubul, cât şi fanii. Acum trebuie să (re)aducem oamenii la stadion! Mai ales că Oţelul are suporteri! Când a fost nevoie aceştia au venit în număr de 22.000 la ultimele două meciuri de acasă din sezonul trecut. E adevărat intrarea a fost liberă, dar aportul fanilor a fost decisiv în salvarea de la retrogradare.
Din păcate, situaţia economică a Galaţiului afectează indirect şi Oţelul. Dunărea Bătrână a militat mereu pentru ca suporterii să-şi cumpere bilete şi abonamente, să ajute clubul, dar câteodată situaţiile disperate, cer măsur disperate! Nu cerem gratuitate, dar cerem o regândire a strategiei de ticketing ca măsură de urgenţă. Următorul meci de acasă, cel cu Iaşul, se joacă într-o miercuri de la 15.30. Gândiţi-vă cât de puţini suporteri ar veni în acea zi şi la acea oră! Gândiţi-vă cât de important e meciul cu o contracandidată!?
Dacă echipa se îndreaptă spre retrogradare şi spre desfiinţare cum spune chiar conducerea, atunci oricum nu se poate face mai nimic cu banii puţini rezultaţi din vânzarea de bilete. Dar mai avem o mică şansă măcar să murim cu suporterii alături. Ar fi oribil ca o echipă care a fost mereu în top la numărul de suporteri să moară singură şi părăsită!