STIRI Liga I Cronica unei deplasări de neuitat…de rău de neuitat!
Nori negri deasupra OţeluluiNori negri deasupra OţeluluiUnirea Mirceşti – SC Oţelul Galaţi 1-0(1-0)
 Sâmbătă, 17.06.2017 va rămâne o zi de neuitat pentru cei aproximativ 200 de oţelari care s-au deplasat la Iugani, comuna Mirceşti, judeţul Iaşi, pentru partida tur a barajului de promovare în Liga a III-a.

Din păcate de neuitat pentru ca s-a dovedit un adevărat coşmar. Şi ca şirul gândirii negative să se menţină viu, cu 14 ani fără o zi în urmă, pe 18.06.2003, Oţelul pierdea barajul de menţinere-promovare pe prima scenă a fotbalului românesc, împotriva celor de la FC Bihor.

Din ciclul hai să râdem ca să nu plângem să vedem desfăşurarea ostilităţilor. Adunarea suporterilor la stadion s-a dat la ora 11:30 dar plecarea a avut loc abia o oră mai târziu. Cu bună dispoziţie şi optimism la bagaj am plecat cu elan spre Iugani.
Elan de prost augur pentru că la borcan am pierdut 30 de minute la un control „de rutină” al Poliţiei de Frontieră, postată acolo pentru a ne feri de transfugii brăileni, probabil.
Scăpaţi cu bine am ajuns la 17:30 la terenul din Iugani, după un drum fără peripeţii dar cu vreo 2 popasuri lungi. Prima impresie: iarba frumoasă pe teren, oameni primitori, o mini fanfară şi atmosferă de petrecere câmpenească.
Subsemnatul a beneficiat de ospitalitate suplimentară fiind suit în spatele unei camionete ce avea să servească drept platformă de filmare, dar care s-a dovedit un atentat la adresa ţesuturilor moi şi muşchilor de la picioare, în tentativa de a obţine nişte cadre mai de la înălţime.
Debutul partidei a destrămat treptat, treptat optimismul exacerbat al unora dintre suporteri. Terenul, deşi acoperit cu o iarbă frumoasă, era denivelat şi tare iar mingea sărea ca din colţul mesei uneori. Spre panica generală, ca din colţul mesei sărea şi din picioarele oţelarilor la unele acţiuni.
Jocul a fost supărător de echilibrat iar rezultatul de-a dreptul dezamăgitor. În prima parte oţelarii au avut posesia, au demonstrat că sunt, de departe, echipa mai tehnică iar aici se termină bilele albe. Majoritatea acţiunilor noastre de atac s-au oprit undeva la 20 de metri de poarta adversă, gazdele, o echipă cu experienţa câtorva vulpoi bătrâni, preferând să se apere organizat şi aglomerat şi să aştepte la cotitură. Nici măcar n-a fost nevoie să se apropie de poartă pentru a lovi bara de două ori, o dată din lovitură liberă de la 25-30 de metri lateral dreapta(13), la 0-0, iar a doua oară cu un şut din acţiune de la mare distanţă, când întervenţia lui Vlasie a trimis mingea în transversală şi ne-a salvat de 2-0(38).
Între ele s-a marcat şi golul, în minutul 37, în unrma unei lovituri de colţ, când Dragotă a marcat cu capul, de la 6 metri, dintre 3 jucători ai Oţelului!
Cea mai mare oportunitate a favoriţilor noştri i-a aparţinut lui Postelnicu, blocat în momentul şutului la 12 metri de poartă, fază la care jucătorul Unirii a şi căzut aparent cu mâna pe minge, fără ca centralul să arate punctul cu var, în ciuda insistenţelor oţelarilor.
Partea secundă a fost puţin mai bună pentru roş-alb-albaştri, aceştia dominând şi mai autoritar, de această dată şi cu ocazii mai multe şi mai importante de a marca. Încă din minutul 46 Tudosă putea aduce egalarea, însă şutul de la marginea careului mare nu a fost suficient de puternic. 
Cinci minute mai târziu Vlasie prindea o minge iar, când se pregătea să arunce mingea, un adversar i-a furat-o din mână şi a trimis puţin peste poarta goală, profitând de faptul că centralul a nu a fluierat fault.
În minutul 52 Ionuţ Codreanu a avut cea mai mare ocazie a Oţelului din cele 90 de minute, după o acţiune frumoasă şi un şut de la marginea careului care a lovit bara la vinclu!
Apoi Tudosă a reluat spectaculos, spre colţul lung, o centrare venită de la Năpârlică, însă portarul Unirii s-a întins şi a reuşit să reţină mingea(58).
Ionuţ Codreanu a ieşit din nou la rampă în minutul 62, tot cu o acţiune personală în urma căreia a lăsat în spate câţiva fundaşi adverşi, însă şutul său, dintr-o poziţie foarte bună, a trecut peste poartă.
Din păcate, după 20 de minute jucate la intensitate maximă şi cu ocazii bune, oţelarii nu au mai reuţit să se apropie periculos de poarta adversă, cu atât mai mult cu cât gazdele s-au retras şi mai mult în defensivă şi nu au mai lăsat spaţii.
Ba mai mult, pe final, în urma unui contraatac, scorul putea deveni 2-0, însă Vlasie a respins şutul jucătorului Unirii.
Dacă ar fi să tragem concluzii după această manşă tur, am putea remarca faptul că jucătorii noştri sunt de departe mai tehnici decât cei ai Unirii, doar Cîrjâ, jucătorul cu numărul 7, remarcându-se la acest capitol de la gazde. Din păcate tehnicitatea nu câştigă meciuri decât dacă este folosită când şi cum trebuie iar cei de la Unirea, din nou Unirea, au demonstrat că este important cum abordezi partida, nu cât de talentat crezi că eşti.
Jucătorii gazdelor au folosit toate mijloacele avute la dispoziţie, avantajul terenului(propriu), o bună aglomerare defensivă, plus câteva acţiuni ofensive lipsite de spectaculozitate dar pline de eficienţă, şi au reuşit să obţină o victorie importantă. Este clar ca experienţa a avut şi ea un rol foarte important, pregătirea fizică superioară a oţelarilor lovindu-se de zidul apărării gazdelor pe final.
O observaţie suplimentară ar fi asupra sincronizării barajului cu vârful de formă al echipei, în cazul nostru cele două fiind, în termeni matematici, complet paralele. Vârful de formă al Oţelului a fost acum o lună-două, când părea că nimeni nu ne poate sta în cale. Din păcate orice vârf este urmat de o cădere, iar elevii lui Stelian Bordieanu se află pe o pantă descendentă de 4 meciuri încoace.
Important ar fi ca jucătorii să fie scoşi din această stare şi, aşa cum bine punctau o parte dintre suporteri, să nu mai intre pe teren ca şi cum jocul ar fi câştigat din start. Avem de-a face cu un adversar viclean, experimentat, dar care poate fi înfrânt. Câştigarea barajului se poate obţine numai cu seriozitate şi implicare maximă, atât din partea celor de pe teren şi de la club, cât şi a noastră, a suporterilor.
Login sau crează cont pentru a comenta              |