STIRI Editoriale Prezentare adversari UCL: BENFICA

Paraschiv sau Aimar?

Prima confruntare pe teren propriu în grupele Ligii Campionilor pentru Paraschiv şi compania va fi cu Benfica, pe 27 septembrie. Benfica Lisabona este un club galonat, cu o istorie bogată şi un buget de 100 de milioane de euro pentru 2011-2012. Clubul lusitan este în ascensiune în ultimele două sezoane, iar după ce a câştigat campionatul la pas în faţa marii rivale, FC Porto, în urmă cu două sezoane, acum caută să-şi recapete gloria pe plan european, prinzând totuşi o semifinală de Europa League în ediţia trecută.

Pe banca tehnică, Benfica este condusă de Jorge Jesus, venit la club în aceeaşi perioadă în care Dorinel Munteanu ajungea la cârma Oţelului. Jesus a implementat un joc extrem de ofensiv şi spectaculos, alternând două sisteme: 4-1-3-2 şi 4-2-3-1.
Portughezii au probleme pe faza defensivă, încasând sezonul trecut 31 de goluri în 30 de partide, iar în startul noului campionat, a primit deja 3 goluri în 3 partide cu echipe destul de slab cotate şi 4 goluri în 4 meciuri în calificările pentru Liga Campionilor. Ceea ce poate fi exploatat este lipsa concentrării echipei portugheze în anumite momente ale partidei, când apare relaxarea şi totodată apar spaţii ce pot fi exploatate de o echipă inteligentă şi bine pregătită fizic. În apărare se mizează foarte mult pe experienţa fundaşului central şi căpitanul echipei, Luisao, dar schimbările de la un meci la altul în linia defensivă, bulversează întreg sistemul de apărare.
Cel mai bine cotat fotbalist pentru Benfica este atacantul Oscar Cardozo, care este cotat la cel puţin 15 milioane de euro. Acesta este un vârf de careu autentic, înalt de 194 cm, un stângaci incomod pentru apărările adverse, un oportunist, marcator de meserie, cu 72 de reuşite în 106 partide sub culorile Benficăi, fiind şi un foarte bun executant de lovituri libere din preajma careului sau penalty-uri. Reprezintă reperul de atac în jocul lusitanilor, mai ales în sistemul 4-2-3-1, când echipă evoluează de foarte multe ori în funcţie de forma sa. În acest start de sezon a punctat deja de două ori în două meciuri.
În această vară Benfica a realizat două mişcări foarte bune pe piaţa transferurilor, prin aducerea mijlocaşului Axel Witsel de la Standard Liege (curtat intens de-a lungul timpului de cele mai importante echipe din Europa) şi a atacantului Nolito de la Barcelona. Primul, constituie un punct fix la centrul terenului, este un fotbalist extrem de agresiv, dispus la efort şi cu o inteligenţă aparte. Nolito s-a dovedit a fi un om de gol, marcând în cinci partide consecutive în acest start pentru Benfica, incluzând aici şi partidele de calificare în Liga Campionilor. 
Experienţa europeană nu mai este un secret la portughezi, mai ales atunci când îi au în lot pe Pablo Aimar şi Javier Saviola. Cei doi argentinieni au fost oameni de bază în naţionala lui Messi şi Tevez, strângând 52 de selecţii, respectiv 40. Aimar, 31 de ani, un coordonator de joc cu fantezie şi pase luminoase, are în urma sa şi peste 200 de partide în Primera Division, dintre care 150 în tricoul Valenciei, o forţă europeană mult peste ceea ce este acum. 
Celălalt argentinian care asigură experienţa la Benfica, Saviola(29 de ani), este un atacant căruia golul nu-i este deloc o necunoscută, reprezintă cel mai scump jucător vândut de River Plate(o “maşină” de vândut fotbalişti), are 123 de prezenţe în tricoul Barcelonei şi 49 de goluri, plus evoluţii bune la AS Monaco, FC Sevilla sau Real Madrid.
Cei doi jucători se cunosc foarte bine din tinereţe, de la River Plate, iar acum la Benfica îşi trăiesc a doua tinereţe, formând o echipă redutabilă şi fiind responsabili cu calitatea în jocul de atac al vicecampioanei Portugaliei.
Ca să ajungă în grupe, Benfica a trecut pe rând de Trabzonspor, 2-0 la Lisabona şi 1-1 în Turcia şi de olandezii de la FC Twente, 2-2 în tur în deplasare şi 3-1 pe teren propriu. De remarcat este uşurinţa prin care a trecut de aceste două echipe redutabile, nu doar prin rezultat, ci mai mult ca joc. Pe teren propriu nu au acordat nicio şansă adversarilor, fiind la cârmă partidei din primul minut.
Sezonul trecut, Benfica, a fost în grupă cu Lyon, Schalke şi Hapoel Tel-Aviv, fără a avea un parcurs prea bun, prinzând abia locul trei în grupă în ultimul minut, datorită golului marcat de Lyon împotriva Hapoelului. Rezultate: 2-0(a) cu Hapoel, 0-2(d) cu Schalke, 0-2(d) cu Lyon, 4-3(a) cu Lyon, 0-3(d) cu Hapoel şi 1-2(a) cu Schalke. 
În urma locului trei obţinut în grupă, Benfica a trecut în Europa League, unde s-a descurcat destul de bine, ajungând până în semifinale, unde a fost eliminată de Braga, echipă mult mai slab cotată, cu un stil de joc asemănător Oţelului.
Parcurs Europa League: 16-imi: 2-1(a), 2-0(d) cu Stuttgart, 8-imi: 2-1(a), 1-1(d) cu PSG, sferturi: 4-1(a), 2-2(d) cu PSV Eindhoven, semifinale: 2-1(a), 0-1(d) cu Braga.
De remarcat la Benfica este experienţa vastă pe plan european şi în rândul jucătorilor din lot, un stil ofensiv concretizat mult mai bine pe teren propriu(dacă prinde o zi bună "acasă" poate face scor cu oricine), cu ceva probleme în jocurile din deplasare. De amintit şi faptul că în această vară portughezii au transferat 25 de jucători noi printre care: campionul european şi mondial, Joan Capdevilla(Villarreal), creierul echipei naţionale a Belgiei, Axel Witsel(Standard), Emerson(Lille), Ezequiel Garay(Real Madrid), Nolito(Barcelona), Nemanja Matic(Chelsea).

Fotbaliştii străini din lot:
Artur Moraes(Brazilia, 0 selecţii/0 goluri), Emerson(Brazilia, 0/0), Luisao(Brazilia 42/3), Javi Garcia(Spania, 0/0), Oscar Cardozo(Paraguay, 38/5), Bruno Cesar(Brazilia, 0/0), Nolito(Spania, 0/0), Pablo Aimar(Argentina, 52/8), Maxi Pereira(Uruguay, 59/1), Rodrigo(Spania, 0/0), Nicolas Gaitan(Argentina, 3/0), Nemanja Matic(Serbia, 2/0), Ezequiel Garay(Argentina, 3/0), Axel Witsel(Belgia, 19/5), Javier Saviola(Argentina, 40/11), Jardel(Brazilia, 0/0), Enzo Perez(Argentina, 4/1), Joan Capdevila(Spania, 60/4).

Formaţie tip(4-1-3-2):
Artur Moraes - Maxi Pereira, Luisao, Garay, Capdevila (Emerson) - Javi Garcia - Saviola, Witsel, Nolito -Aimar, Cardozo. Antrenor: Jorge Jesus

Puncte tari:
- forţa ofensivă, cu multă creativitate şi fantezie ce pot destabiliza orice adversar;
- pe propriul câştigă peste 90% din meciuri pe sezon;
- experienţa vastă pe plan european. 

Puncte slabe:
- lipsa omogenităţii în cadrul lotului, au transferat în această vară 25 de jucători;
- probleme pe faza defensivă, nu s-a fixat încă o linie de apărare;
- puţine victorii în deplasare pe plan European.

Dezavantaje:
- ultimul meci din grupă, care se poate dovedi important în ecuaţia locului 3 pentru Oţelul, se joacă la Lisabona;
- campionatul portughez nu îi solicită foarte tare pe fotbaliştii Benficăi, diferenţe fiind foarte mari între primele 3-4 echipe, faţă de restul.

Avantaje:
- vor trata de sus Oţelul în primul meci şi se poate specula acest aspect;
- nu există un înlocuitor adecvat pentru Cardozo, principalul lor om de gol, în cazul în care acesta lipseşte.

Program:
Etapa 1: Benfica - Manchester Utd
Etapa 2: OŢELUL - Benfica
Etapa 3: FC Basel - Benfica
Etapa 4: Benfica - FC Basel
Etapa 5: Manchester Utd - Benfica
Etapa 6: Benfica - OŢELUL

Curiozităţi:
*Vulturul reprezintă mascota echipei, iar înaintea fiecărui meci de pe teren propriu acesta zboară desupra stadionului.
*Ultimul român aflat în lotul Benficăi este Laszlo Sepsi, aflat pe teren pentru Timişoara, în “finala campionatului” câştigată de Oţelul cu 2-1.
*A eliminat fără emoţii pe FC Twente, echipă care a trecut la rândul ei fără probleme de FC Vaslui în turul precedent.
*S-a întâlnit cu Trabzonspor în turul 3 al Ligii Campionilor, trecând cu 2-0 şi 1-1, în timp ce Oţelul, în 2007, a trecut de formaţia turcă în finala Intertoto prin două victorii cu acelaşi scor: 2-1.

Login sau crează cont pentru a comenta              |