STIRI Cupe europene Oţelul aplică strategiile ECA

Narcis Raducan alaturi de Edwin van der Sar (membru al Comitetului Exevutiv al ECA)Narcis Raducan alaturi de Edwin van der Sar (membru al Comitetului Exevutiv al ECA)FC Oţelul Galaţi a fost reprezentată de către directorul general Narcis Răducan la seminariile pe tema rezultatelor unui studiu complex privind sistemul de transferuri în Europa, organizate de către Asociaţia Cluburilor Europene (ECA). A 12-a întâlnire a celor mai importante echipe ale fotbalului european a avut loc la începutul lunii martie în Barcelona (Spania), unde au fost prezenţi reprezentanţii a peste 150 de cluburi europene.  


Această onoare rezervată clubului nostru arată cât de importantă a fost participarea echipei noastre în Liga Campionilor, dar şi faptul că FC Oţelul are un Centru de Copii şi Juniori puternic, recunoscut la nivel european. De altfel, marile cluburi de pe continentul nostru pun mare preţ pe sectorul juvenil, mai ales că în curând va intra în vigoare Regulamentul Fair-Play-ului Financiar, ceea ce înseamnă că un club nu va mai putea achiziţiona jucători de zeci de milioane de euro dacă are datorii, aşa că fiecare încearcă să-şi clădească baza piramidei prin creşterea de tinere talente în propriile pepiniere. În acest mod, costurile cu salariile sau transferurile vor fi limitate în mod raţional, pentru ca fiecare echipă să se poată baza pe profitul obţinut şi nu pe împrumuturi, în timp ce academiile au şanse mai mari să prospere.
La întâlnirea de la Barcelona, Asociaţia Cluburilor Europene a prezentat un studiu cu privire la sistemul de transfer din Europa. Raportul bazat pe cifre reale din surse oficiale a fost comandat de ECA pentru o mai bună înţelegere a factorilor implicaţi în sistemul de transferuri. Studiul realizat timp de doi ani a relevat, printre altele, faptul că industria fotbalului nu este diferită faţă de restul economiei, că majoritatea jucătorilor împrumutaţi au sub 23 de ani, că cel mai des se aduc jucători liberi de contract, dar şi faptul că impresarii primesc sume foart mari pentru anumite transferuri.
Acest raport a făcut trecerea către următorul subiect şi anume Regulamentul Fair-Play-ului Finaciar care va intra în vigoare cât de curând în fotbalul european. Președintele ECA, Karl-Heinz Rummenigge, a reiterat sprijinul asociaţiei pe care o conduce cu privire la corectitudinea financiară cu care se vor realiza transferurile pe viitor. El a reamintit faptul că membrii afiliaţi au aprobat în unanimitate proiectul acesta în 2010, ba mai mult s-a colaborat cu UEFA în această privinţă. Germanul a mai ţinut să precizeze că fair-play-ul financiar nu este o pedeapsă pentru cluburile mari, ci o oportunitate de a dezvolta sectorul juvenil.
Modelul prezentat mai sus, poate fi văzut şi la Oţelul care a adus în această iarnă doar jucători liberi de contract (Tritz, Lovin, Goicoechea) sau tineri de perspectivă ca împrumut, dar cu opţiune de cumpărare (Prestia, Bocar Djumo). În plus echipa noastră pune mare accent pe Centrul de Copii şi Juniori, de unde au fost promovaţi recent la echipa mare jucători precum: Andrei Marus, George Miron, Robert Moglan, Mihai Adăscăliţei sau Alexandru Tudorie.

Narcis Răducan: “Includerea FC Oţelul Galaţi la seminariile ECA reprezintă enorm în anvergura clubului și recunoașterea sa pe plan internațional. Simpla prezență a echipei în Liga Campionilor, în 2011, nu a trecut neobservată și suntem monitorizați și implicați în proiectele marilor puteri fotbalistice.” Pentru mine personal n-au fost singurele contacte cu astfel de evenimente internaționale, am participat frecvent în ultimii 5 ani la astfel de acțiuni, dar de fiecare dată există un specific aparte, o particularitate care îmi îmbogățește zestrea de informații, în beneficiu personal și bineînțeles, instantaneu, în folosul clubului nostru.

Login sau crează cont pentru a comenta              |