STIRI File de poveste 50 de ani/50 de legende: Ionuţ Neagu

Ionut Neagu a ajuns la nationala doar de la OtelulIonut Neagu a ajuns la nationala doar de la OtelulClubul nostru a împlinit 50 de ani de istorie, iar Dunărea Bătrână sărbătoreşte acest număr jubiliar printr-o serie de articole dedicate celor 50 de legende ale Oțelului, alese de noi şi prezentate într-o ordine aleatorie. Cum nu există o dată exactă de fondare a clubului, iar sigla şi actele oficiale ale FC Oţelul Galaţi indică doar anul 1964, suporterii au privilegiul de a se bucura pe tot parcursul anului 2014, aşa că în fiecare săptămână vom prezenta un nou erou care a ridicat numele formaţiei noastre la rang de mare echipă. A venit rândul unuia dintre oamenii de bază din echipa care a câştigat campionatul şi Supercupa.

Născut pe 26 octombrie 1989, în localitatea Smârdan din judeţul Galaţi, Ionuţ Neagu a luat primul contact cu fotbalul în cadru organizat la vârsta de 11 ani, când a fost legitimat la grupa de copii condusă de Iulian Smadu.
„Împreună cu fratele meu şi încă un prieten, prin clasa a patra cred că eram, am venit la Oţelul să ne înscriem la fotbal. Am fost acceptaţi imediat şi primul meu antrenor acolo a fost Iulian Smadu, am făcut parte din grupa lui”, a spus Ionuţ Neagu referitor la primii paşi în fotbal.
Junioratul l-a început pe postul de libero, unul dispărut din fotbalul mare până ca Ionuţ Neagu să crească, iar în timp a făcut trecerea către postul de mijlocaş central.

Aproape să se lase de fotbal
La finalul junioratului Ionuţ Neagu a fost aproape să se lase de fotbal. Deşi făcea parte din lotul echipei secunde, era folosit foarte puţin şi protagonistul nostru se gândea deja să renunţe, mai ales că avea nevoie să-şi clădească un viitor. „M-am gândit atunci să mă las de fotbal, am fost foarte aproape. Noroc că s-a schimbat antrenorul atunci şi am început să joc, altfel mă lăsam. Trebuia să mă gândesc la viitor, nu puteam să rămân în fotbal dacă nu ajungeam să joc la un anumit nivel, trebuia să-mi câştig existenţa”, a spus Neagu.
Salvarea a venit de la Viorel Tănase, proaspăt numit principal la echipa a doua, care a văzut potenţial în mijlocaşul care a devenit imediat titular. Evoluţiile sale au fost de-a dreptul încântătoare şi a devenit om de bază la echipa a doua.

A debutat în mandatul lui Grigoraş
Jocurile bune făcute la „satelit” l-au scos în evidenţă pe Ionuţ Neagu şi a fost chemat la prima echipă de către Petre Grigoraş, antrenorul perfect pentru lansarea tinerelor talente în fotbalul mare. Neagu a debutat în Liga I pentru Oţelul la un meci extrem de important, spre sfârşitul sezonului 2008-2009, la un meci cu FC Braşov. Cu trei etape înainte de final, Oţelul avea nevoie de un punct să fie sigură de salvare, iar gazdele, cu Răzvan Lucescu antrenor principal, luptau pentru un loc în cupele europene. În finalul partidei, la scorul de 1-1, Grigoraş l-a trimis în joc pe Ionuţ Neagu, care cu un tupeu fantastic a intrat şi la prima atingere a driblat un adversar şi a scos un fault în apropierea careului advers. A ţinut pericolul departe de propria poartă şi Oţelul a obţinut rezultatul dorit.
„Ţin minte cu mare plăcere momentul debutului. Intrasem în locul lui Bourceanu şi trebuia să ţinem de rezultat, depindeam de acel meci pentru a ne salva de la retrogradare. Am avut emoţii, dar totul a ieşit cum trebuia”.

Titularizare surprinzătoare
După meciul de debut, Neagu a mai prins 15 minute şi din partida următoare jucată de Oţelul pe teren propriu, cu FC Argeş, scor 2-0. Apoi au urmat multe modificări în lotul gălăţenilor, iar Neagu părea doar că e păstrat să dea la număr. Surprinzător, după primele cinci etape dezastruoase ale echipei, cu Dorinel Munteanu pe post de antrenor principal, la meciul din deplasare cu Dinamo, câştigat de gălăţeni cu 1-0, Neagu a apărut direct titular şi s-a descurcat atât de bine, încât până în momentul plecării n-a mai fost dat la o parte.
„Jucasem în două amicale ca titular, cu Delta Tulcea şi Rapid, Dorinel Munteanu a vrut să îmi dea încredere şi am făcut tot posibilul să ajut echipa”.
Acel sezon, 2009-2010, a fost foarte bun pentru Neagu, care a avut evoluţii constante ce l-au propulsat către Echipa Naţională a României Under 21. A strâns 25 de prezenţe dintre care 24 ca titular şi a reuşit să marcheze şi primul său gol în tricoul Oţelului. A marcat unicul gol al partidei cu un şut din cădere, din afara careului, la o victorie frumoasă contra CFR-ului, echipa care avea să devină campioană în acel sezon.

Om de bază la câştigarea campionatului
Cuplul de mijlocaşi centrali Neagu–Giurgiu a fost o componentă extrem de importantă în obţinerea celor mai bune rezultate din istoria clubului: câştigarea campionatului şi a Supercupei. A adunat 26 de partide, toate ca titular în sezonul de vis (2010-2011) al Oţelului, perioadă în care a fost furnizorul multor pase decisive. A fost titular şi în meciul de Supercupă cu Steaua, câştigat de gălăţeni, la Piatra Neamţ, scor 1-0.
În sezonul următor câştigării campionatului, Neagu a fost titular la patru dintre cele şase jocuri ale Oţelului în Liga Campionilor, fiind unul dintre cei mai buni jucători ai gălăţenilor în cele două partide cu Manchester United.
În campionat a avut un mic declin odată cu echipa, unde a jucat 23 de meciuri în ediţia 2011-2012, dintre care doar 19 ca titular.

A plecat din postura de cel mai bun
A mai urmat un sezon de declin al Oţelului, cu probleme financiare considerabile, dar Neagu a fost unul dintre cei care a jucat peste media echipei. Ediţia 2012-2013 a însemnat şi cea în care mijlocaşul central a prins cele mai multe meciuri pentru Oţelul într-un sezon, cu 28 de prezenţe, dintre care 26 ca titular. Aflat pe o pantă ascendentă de formă, Neagu a marcat un gol frumos în victoria Oţelului, scor 3-2, cu Ceahlăul, în finalul sezonului.
Următorul sezon l-a prins pe Neagu în plină creştere de formă şi în primele şase etape de campionat a fost cel mai bun jucător al Oţelului. A reuşit să mai marcheze odată în meciul cu „U” Cluj de pe teren propriu, cu o execuţie de toată frumuseţea din lovitură liberă de la peste 25 de metri. Evoluţiile bune ale sale şi decăderea Oţelului au dus la vânzarea sa către Steaua Bucureşti, pentru suma de 630.000 de euro.
Per total a strâns 110 meciuri în Liga I pentru Oţelul, perioadă în care a câştigat campionatul cu formaţia roş-alb-albastră. Prin evoluţiile de la Galaţi, mijlocaşul la închidere s-a impus în fotbalul românesc, fiind selecţionat de 4 ori în reprezentativa de tineret a României, de 3 ori la naţionala de seniori, şi încă o dată în selecţionata U23.
„Au fost foarte multe momente frumoase petrecute în tricoul Oţelului. Dacă pun în balanţă părţile bune cu cele rele, din perioada de la Oţelul, în mod cert e înclinată cu foarte mult către părţile bune. Sunt fericit că am avut ocazia să trăiesc asemenea performanţe la Oţelul”, a spus Ionuţ Neagu.
În prezent face parte din lotul Stelei, iar actualii oficiali ai Oţelului încearcă repatrierea sa pentru returul actualei ediţii de campionat.

Comentarii   
  •  
  •  

#1 Lost » 31-10-2014 19:07

Speram sa fie imprumutat in iarna ca si asa freaca banca pe acolo...
+1

Lost

Login sau crează cont pentru a comenta              |