FOTO Vali MunteanuFOTO Vali MunteanuSite-ul Telekom Fussball a alcătuit un top al celor mai surprinzătoare nume prezente vreodată în UEFA Champions League. Pe locul 1 în acest top al germanilor se clasează Oţelul Galaţi, echipă considerată a fi avut cele mai mari şanse de a fi victimă în grupele celei mai titrate competiţii fotbalistice intercluburi. Iată topul Telekom Fussball:


În istoria Ligii Campionilor au participat alături de cluburi de top din lume şi câteva echipe cărora nimeni nu le dădea vreo şansă. Am adunat zece dintre cei mai mari outsideri din istoria Champions League:

10. Maccabi Haifa - Sezonul 2002/2003
Maccabi Haifa a fost prima echipă din Israel calificată în Liga Campionilor. Într-o grupă cu Manchester United, Bayer Leverkusen și Olympiakos Pireu, campioana israeliană a ieşit cu fruntea sus, strângând 7 puncte şi reuşind o victorie colosală: 3-0 cu Man. United.

9. Willem II Tilburg - 1999/2000
După ce a terminat surprinzător pe locul 2 în 1999, Willem II Tilburg s-a calificat pentru prima oară Liga Campionilor. Echipa din Olanda a întâlnit în grupe pe Spartak Moscova, Girondins Bordeaux si Sparta Praga, dar nu a reușit nicio victorie. Echipa care a avut mereu rezultate bune în anii ’90, nu s-a mai clasat niciodată mai sus de locul 7 după 2000, ba a şi retrogradat în două rânduri de atunci.

8. FC Kaiserslautern - Sezonul 1998/1999
Din a doua divizie în sferturile de finală ale Ligii Campionilor în doar doi ani! Ascensiunea meteorică a celor de la FC Kaiserslautern a început sub comanda lui Otto Rehhagel, care a preluat echipa din cea de-a doua divizie germană, iar la numai un an distanţă sărbătorea câştigarea titlului în Bundesliga! Povestea de succes a continuat şi în Liga Campionilor, iar Kaiserslautern a dominat grupa cu Benfica, PSV Eindhoven și HJK Helsinki, fiind eliminată abia în sferturi de către viitoarea finalistă, Bayern Munchen.

7. Lierse SK - Sezonul 1997/1998
Pentru prima dată în Liga Campionilor belgienii au scos doar un punct într-o grupă cu AS Monaco, Bayer Leverkusen și Sporting Lisabona, terminând pe ultimul loc cu un golaveraj de 3-12.

6. Artmedia Bratislava - Sezonul 2005/2006
Artmedia Bratislava este un club slovac, care în istoria sa de 117 de ani a fost redenumit de zece ori! Clubul devenit între timp FC Petrzalka 1898 a avut parte de cel mai mare succes în grupele Ligii Campionilor, reuşind o victorie cu 3-2 în faţa celor de la Porto, după ce au fost conduşi cu 2-0. Cele şase puncte obţinute la final, le-au adus un binemeritat loc 3 în faza frupelor.

5. FC Nordsjælland - Sezonul 2012/2013
Prin obţinerea titlului de campioană a Danemarcei în sezonul 2011/2012, FC Nordsjælland a fost direct calificată pentru faza grupelor în Liga Campionilor. Chiar dacă a suferit înfrângeri umilitoare în faţa lui Chelsea, a înregistrat totuşi un 1-1 cu Juventus.

4. Unirea Urziceni - Sezonul 2009/2010
O poveste foarte curioasă o are clubul de fotbal românesc Unirea Urziceni. După 50 de ani în ligile de amatori, echipa a reușit să promoveze în prima liga românească, având un leu drept logo oficial. La finalul sezonului 2008/2009 a reuşit câştigarea campionatului românesc. În faza grupelor UCL s-a întâlnit cu VFB Stuttgart, Sevilla FC și Glasgow Rangers, dar a fost eliminată în ciuda obţinerii a două victorii și opt puncte per total. Eșecurile sportive și economice din anii următori, au dus la dizolvarea clubului în 2011.

3. MŠK Žilina - Sezonul 2010/2011
După mai multe încercări nereușite, pentru Mšk Žilina 2010/2011 a fost sezonul în care a ajuns în faza grupelor Ligii Campionilor. Echipa a încheiat însă grupa cu zero puncte și 3-19 golaveraj. De asemenea, a înregistrat un 0-7 pe teren propriu, cu   Olympique Marseille.

2. VSC Debrecen - Sezonul 2009/2010
Din 2005, clubul de fotbal maghiar Debrecen VSC a câştigat de şapte ori campionatul național. Numai sezonul 2009/2010 le-a adus însă şi mult dorita reprezentare în Champions League. Succesul nu a fost uşor de gestionat, iar ungurii nu au reuşit niciun punct, primind şi 19 goluri de la Fiorentina, Olympique Lyon și Liverpool.

1. Oțelul Galați - Sezonul 2011/2012
Cu primul campionat câştigat în istorie, Oțelul Galați şi-a asigurat calificarea directă pentru faza grupelor Ligii Campionilor. Dar rebelii nu au avut nicio șansă împotriva echipelor Benfica Lisabona, FC Basel și Manchester United. Chiar dacă jocurile au fost echilibrate şi s-au încheiat la scoruri strânse, tot nu au obţinut niciun punct. Aventura din Liga Campionilor s-a încheiat pentru clubul român cu zero puncte și 3-11 golaveraj.