STIRI File de poveste “Dacă intram eu, Tănase și Vali Ștefan, tot scoteam 9 puncte din atâtea meciuri”

Danut OpreaDanut OpreaFostul jucător de legendă al Oţelului, Dănuţ Oprea, actualmente antrenorul naţionalei U21 a Moldovei a vorbit la DigiSport despre situaţia disperată în care a ajuns clubul fanion al Galaţiului.

Dănuţ Oprea: “După ce am plecat de la Brașov, unde am lucrat cu Isăilă, acum 6-7 ani, am preluat-o pe Rapid Ghidighici, apoi am ajuns la naționala U19. După a urmat cea mai frumoasă experienţă a mea ca antrenor, când am promovat cu Veris şi am fost desemnaţi cea mai bună echipă a anului în Moldova la toate sporturile. Acum sunt la U21 şi sper să ajung mai sus. Campionatul de aici este în creştere, dar nu se ridică la nivelul campionatului României. Nu există stabilitate, sunt 4-5 echipe bune, restul sunt de nivel slab. Cu problemele care sunt acum în Moldova va mai dura până se va regla situația. Aici se vorbeşte mai mult română, şi nu doar la Chişinău. Puteţi să-l întrebaţi şi pe tatăl lui Cătălin Carp, Ilie, care dacă s-ar putea, de mâine ar fi de acord cu Unirea României cu Moldova. Nu mă aşteptam ca Oţelul să ajungă în această situaţie. E dramatic ce se întâmplă acum cu Oţelul, eu am băiatul acolo, care a fost promovat la echipa mare, dar nu m-am gândit nicio secundă că poate ajunge în situația asta. Se pare că fotbalul moare în Galați. Este bine că Centrul de Copii şi Juniori produce în permanență. Au acolo un Sefer, care n-ar trebui să lipsească de la echipa națională la categoria lui de vârstă. Dar sunt și alții foarte buni, şi nu înțeleg de ce n-au jucat cu copiii în Liga a doua. Să mă ierte Dumnezeu, 9 puncte le făceau și veteranii. Dacă intram eu, Tănase și Vali Ștefan, tot scoteam 9 puncte din atâtea meciuri.”

Legendarul Dănuț Stelian Oprea s-a născut pe 2 septembrie 1972 în orașul Săveni din județul Botoșani. A ajuns în Galați foarte repede, începând fotbalul la CSŞ 1 la vârsta de 8 ani sub comanda lui Constantin Ploieşteanu, fostul secund al lui Vasile Simionaş în anii ’90. La 11 ani avea să treacă sub îndrumarea șlefuitorului de talente nea Zoly David, iar primele contacte cu echipa de seniori au venit la 16 ani, mai precis din sezonul 1988-1989, sezon în care Oțelul a retrogradat.
Fiind un puşti extrem de talentat, Oprea a debutat la echipa gălăţeană în Divizia B, terminând pe 3 în primul an, pentru ca apoi să ajute echipa să promoveze în A de pe prima poziție, strângând 11 meciuri jucate şi înscriind primul său gol la Oțelul în minutul 61 al victoriei cu 2-0 contra Olimpiei Râmnicu Sărat, cu mențiunea că și la golul al doilea, cel al lui Chebac, tot juniorul Oprea II (cum era cunoscut) a contribuit decisiv.
La doar 19 ani debutează și în primul eșalon, într-un egal în fața rivalilor de la Dacia Unirea Brăila, intrând în minutul 48 în locul lui Profir și obținând penalty-ul din care portarul Tudorel Călugăru marca un gol de legendă! Probabil Oprea și-ar fi dorit să bată el însuși lovitura de pedeapsă, dar el nu va trebui să mai aştepte decât 7 etape pentru primul gol în Divizia A, la un 2-1 cu FC Ploieşti.
A urmat apoi o perioadă agitată în care a schimbat des formațiile. A fost împrumutat mai întâi la Gloria CFR Galați (Dunărea) pentru care a marcat 6 goluri în Divizia B, a avut o revenire puțin fructuoasă la Oțelul, pentru care a înscris o singură dată în 23 de partide jucate, un alt sezon pentru Constant Galați (aceeaşi Dunărea) în “B”, plus un an ceva mai exotic la Györi ETO FC în prima ligă maghiară. A trecut apoi la Dacia Unirea Brăila în eşalonul secund, unde a ratat la limită promovarea, a revenit în A cu Farul Constanţa și a mai bifat un sezon și jumătate la FC Onești, cu care a promovat în prima divizie, revenind apoi în sfârşit la Oțelul.
Întors la Galaţi, a prins finalul epocii de aur a fotbalului gălăţean sub comanda lui Vasile Simionaş. În primul sezon a jucat doar 13 meciuri, învingând de unul singur cu o dublă pe Olimpia Satu Mare şi apoi înscrind golul de 2-0, din penalty, la o mare victorie cu Steaua. Imediat după reuşită, Oprea s-a bucurat în stilul caracteristic lui, cocoţat pe gardul stadionului “Oţelul”, aproape de spectatorii în delir. În 1999-2000, atacantul devine mult mai important pentru echipa noastră, o formaţie aflată în plină schimbare care va termina abia pe locul 8, după câţiva ani de glorie. În acest sezon joacă 28 de partide şi se clasează între primii 3 golgeteri ai echipei cu 6 reuşite, formând un cuplu ofensiv demn de istorie împreună cu Dragoş Mihalache. Jocul său bun este remarcat tocmai în Germania şi prinde un transfer neaşteptat la Dynamo Berlin, echipă de legendă a fotbalului nemţesc, unde a mai marcat 6 goluri, deşi trebuie specificat că formaţia respectivă juca în a cincea ligă germană la acea vreme.
Ultima revenire la Galați a fost una de lungă durată, “fiul risipitor al Oțelului” jucând timp de 5 sezoane în roş-alb-albastru cu evoluţii oscilante, dar trebuie precizat că aceasta a fost clar cea mai bună perioadă a sa la formaţia fanion a Galaţiului. Astfel, în sezonul 2001-2002, Oţelul face un retur fantastic sub comanda lui Marius Lăcătuş şi ajunge chiar să se gândească la titlu pe final! Oprea devine arma secretă a antrenorului, totul începând cu golul cu care Oţelul învinge Gloria Bistriţa în minutul 86, deşi atacantul intrase abia în minutul 65 al jocului. Galaţiul devine “oraşul interzis granzilor” după cum scria pe bannerul istoric afişat de suporterii care veneau meci de meci îmbrăcaţi în roşu, colorând spectaculos tribunele. În meciul cu FC Argeş, 15.000 de oameni exultă când Oprea, intrat de 2 minute pe teren, aduce o nouă victorie senzaţională, sărbătorită bineînţeles pe gardul arenei, alături de fani! Din păcate, după 6 victorii şi un egal, Oţelul este răpusă de problemele financiare şi pierde la Sportul Studenţesc, deşi jolly-jokerul Oprea deschisese scorul din postura de rezervă intrată de 3 minute! Acelaşi jucător de legendă, folosit în sfârşit ca titular marchează un gol extrem de important, cu un şut la vinclu, în victoria cu 2-1 de la Petrolul. Meciul capital, care ne mai putea păstra în cursa pentru câştigarea campionatului, devine cel cu Astra, disputat la ora 11, în Ajunul Paştelui. Oţelul îşi trece în cont o sumedenie de ocazii incredibile, printre care şi două penalty-uri (unul ratat chiar de către Oprea) şi rămâne să se bată doar pentru cupele europene. Din păcate şi acest obiectiv este ratat pe final, echipa noastră plătind tribut rezultatelor slabe din tur în care antrenor a fost Victor Roşca. Dezastrul financiar de la club îşi spune cuvântul în sezonul următor când Oţelul retrogradează în barajul blestemat cu FC Bihor Oradea, Dănuţ Oprea fiind al doilea golgeter al echipei, cu 4 goluri marcate în 23 de partide jucate. Formaţia noastră rămâne totuşi în prima ligă după celebra fuziune dintre Astra şi Petrolul, iar Oprea, prin cursele sale extrem de rapide pe linia de tuşă, contribuie la clasarea echipei pe locul 5 şi ajungerea în finala Cupei României, pierdută în faţa lui Dinamo cu 2-0. Îmediat după va juca și singurele sale 4 meciuri europene, în Cupa UEFA, nereuşind să marcheze vreun gol.
Aportul său la echipă scade încet-încet, Dănuţ marcând un singur gol în 24 de meciuri în sezonul următor. Ultimul său an la Oţelul este şi cel mai controversat şi, după un conflict cu Aurel Șunda, sub comanda căruia Oțelul va aduna doar 9 puncte în întreg turul campionatului 2005-2006, este dat afară. Lui Oprea i se reproşase şi faptul că a plecat la nunta finului Dănuţ Munteanu înainte de un meci, iar acest lucru îl determină pe Marius Stan să îl alunge de la echipă exact înaintea primei descălecări la Galați a lui Petre Grigoraș.
Chiar şi aşa, Dănuț Oprea rămâne unul dintre fotbaliştii cu prezenţe notabile pentru Oțelul, adunând 159 de meciuri, în care a marcat de 22 de ori, unul dintre aceste goluri reprezentând borna 600 în istoria semicentenară a clubului!

Comentarii   
  •  
  •  

#1 ADYtza74 » 04-02-2016 17:55

Frumoasa descriere a fostului jucator Danut Oprea dar daca citesti (cum e deobicei ) inceputul cu dedebutul le echipa mare ,echivalent cu retrogradare si incheierea activitatii cu acte de indisciplina , ai zice ca a fost o belea . dar a fost un mare jucator pentru Otelul. Succes in continuare Danut !!!

ADYtza74

Login sau crează cont pentru a comenta              |