Imagine de la un amical dintre Otelul si CF BrailaImagine de la un amical dintre Otelul si CF BrailaDeşi e meci de divizie secundă, cele două formaţii au fost programate să joace la o oră care rivalizează cu celebra competiţie Champions League. Astfel, după un parcurs foarte slab la nivelul Ligii a II-a, acolo unde nu a mai simţit gustul victoriei de 11 etape, formația noastră este obligată să se revanşeze în meciul din această seară, în faţa marii rivale, Dacia Unirea Brăila. După zeci de ani în care Oţelul a dominat fotbalul din zonă, iată că acum, după 15 runde disputate, suntem pe penultimul loc în eşalonul secund, în timp ce brăilenii ocupă poziţia a 4-a, ba chiar se află la egalitate de puncte cu echipa de pe locul 2!

Rivalitatea dintre cele două oraşe vecine este arhicunoscută şi datează din vremuri de demult, iar această competiţie eternă între locuitorii celor două aşezări nu putea să nu ajungă şi în fotbal. Duelul aprig dintre Oţelul şi Dacia Unirea Brăila a început încă din anii ’70 şi s-a purtat cu precădere în diviziile inferioare, cele două rivale făcând meciuri memorabile una împotriva celeilalte, indiferent de locul ocupat în clasament. În epoca modernă a fotbalului nostru echipa noastră a progresat enorm, reuşind chiar să-şi adjudece titlul de campioană în 2011, în timp ce vecinii noştri au stagnat din punct de vedere fotbalistic şi nu au mai simţit gustul Ligii 1 de foarte multă vreme.
Partidele dintre cele două rivale de moarte s-au disputat mereu la intensitate maximă, orgoliul ambelor oraşe fiind pus în joc şi servind drept catalizator pentru luptele aprige de pe gazon. Dacă este să urmărim istoria exactă a celor două formaţii şi ne întoarcem la precursoarele acestora, prima întâlnire dintre Oţelul LBR şi Dacia Unirea Brăila a avut loc pe 13 noiembrie 1977 şi s-a încheiat cu victoria gălăţenilor scor 3-0, returul fiind favorabil brăilenilor care s-au impus cu 5-3. Unul dintre cele mai fierbinţi momente al acestui adevărat război fotbalistic s-a consumat în 1990, când Oţelul pierdea pe propriul teren în faţa brăilenilor, care se intitulau pe atunci Progresul şi la care evolua fostul “oţelar” Marius Stan. Deşi a dominat categoric partida disputată în faţa a 15.000 de spectatori, Oţelul a părăsit terenul învinsă, într-un meci ce s-a dovedit decisiv în ecuaţia promovării în prima ligă.      
Per total, gălăţenii au avantaj în palmaresul întâlnirilor directe cu 14 victorii în 24 de dueluri care au avut loc în diferite eşaloane ale fotbalului românesc, în timp ce brăilenii s-au impus de 8 ori, iar 2 meciuri s-au terminat la egalitate. În luna septembrie a anului curent am avut parte şi de cele mai recente dueluri dintre cele două formaţii, ambele jocuri disputându-se la Brăila. Astfel, în Cupa României s-a impus Dacia Unirea, care a câştigat în prelungiri, după ce în timpul regulamentar se înregistrase scorul de 1-1, iar în campionat Oţelul s-a impus în tur pe terenul marii rivale, uimind multă lume, mai ales dacă luăm în considerare că eram ultimii în clasament, iar brăilenii erau primii la acea oră! Ultimul meci jucat în nocturnă între cele două echipe vecine a avut loc în 2012, în optimile Cupei României, când Oţelul a spulberat pe CF Brăila cu 3-0, având foarte multe rezerve în teren.
Trebuie precizat şi faptul că rivalitatea dintre cele două cluburi, care dăinuie de aproape 40 de ani, este şi mai mare în rândul fanilor, gălăţenii mergând în trecut, în deplasare, cu miile pe terenul adversarei. Nici brăilenii nu s-au lăsat mai prejos, iar un bun exemplu ar fi partida din 18 decembrie 1993, disputată la Galaţi, când stadionul era practic împărţit în două, cu oaspeţii ocupând actuala tribună a II-a aproape în totalitate. A fost atunci 4-3 pentru ai noştri, după un meci absolut spectaculos.
Trebuie precizat şi faptul că suporterii din galerie le-au transmis deja jucătorilor roş-alb-albaştri că o victorie în meciul de azi va şterge cu buretele rezultatele foarte slabe din ultima perioadă!
Având în vedere scurtul istoric de mai sus, Oţelul – Dacia Unirea Brăila rămâne un meci pe care niciun suporter nu are motive să-l rateze, spectacolul fiind garantat, mai ales că rivalitatea oraşelor vecine va anula cu siguranţă diferenţa de puncte din clasament, aşa că o astfel de partidă ar fi onorată mai bine şi dacă Tribuna 1 a stadionului nostru se va umple ca pe vremuri.  
Partida din această seară va fi arbitrată de Adrian Illyeş din Ploieşti. El va fi ajutat la cele două margini de arbitrii asistenţi Ionel Dumitru (Gherghiţa), respectiv Romică Bîrdeş (Piteşti), în timp ce rezervă va fi Andrei Moroiţă din Ploieşti. Observator al brigăzii de arbitri va fi Vasile Bratu (Slobozia), în timp ce de buna organizare a partidei se va ocupa Lucian Cârje din Constanţa.

ECHIPE PROBABILE:
Oţelul: Grecu - Cojoc, R.Codreanu, Asanache, Murgoci - Tătar, Ştefan - Chipirliu, Sefer, Miron – Cîrjan. Antrenor Daniel Florea
Dacia: Mitrea - Niţă, Ivan, Ghiocel, Stănciulescu - Olenic - Necoară, Puşcaşu, Frunză – Onofraş, Muscă. Antrenor Alin Pânzaru

DECLARAȚII ÎNAINTE DE MECI:
Daniel Florea: “Eu tot timpul mi-am dorit să câștigăm cele trei puncte. Trebuie să facem orice este posibil pentru a lua puncte, indiferent că jucăm cu Brăila sau Rapid. Jucătorii trebuie să aibă aceeași atitudine la fiecare meci.”

Alin Pânzaru (antrenor Dacia Unirea Brăila): “Atmosfera în sânul echipei este bună, ora la care vom juca este puţin ciudată, dar ea a fost stabilită de televiziunile care vor transmite partida.”