STIRI Editoriale

Poate mulţi s-ar fi aşteptat ca poziţia ocupată de Oţelul în acest moment în clasament să stârnească râuri de cerneală, iar ziarele centrale să fie pline de ştiri despre echipa noastră iubită. Bineînţeles că presa sportivă românească, mereu în căutare de senzaţional, nu a făcut acest lucru, ba mai mult promovează în continuare aceleaşi echipe prăfuite oricât de penibil s-ar prezenta acestea în campionat sau în Europa.

Poate că mulţi suporteri înclină să creadă că motivaţia jucătorilor noştri într-un meci cu Steaua ar trebui să vină de la sine. E adevărat, “oţelarii” noştri “sunt în priză” pentru meciul cu steliştii, sunt motivaţi de prima pe care o vor primi în caz de victorie  şi de ideea de a-şi păstra fotoliul de lider dobândit mai ales prin muncă, decât prin talent, descrierea perfectă a fostului jucător şi actual antrenor – Dorinel Munteanu.

Meciul cu Steaua se apropie cu paşi repezi, iar acest lucru aduce cu sine o problemă spinoasă şi mai veche a suporterilor gălăţeni: Cum împiedicăm steliştii să îşi facă loc în tribunele stadionului “Oţelul” ?

(SAU LUPTA DINTRE TRADIŢIE ŞI MODERNITATE)

“Românul s-a născut poet”, spunea Vasile Alecsandri în încercarea de a evidenţia spiritul creator din fiecare român. Şi cum poetul trebuie să fie şi un pic filozof, românul s-a născut şi filozof.

Primaria isi face de cap, as fi zis primarul, dar e cam greu de imaginat un asemenea aspect. Face "Gollum" ce face si tot nu da pace clubului. Cica se pregateste ceva pe la Otelul si unii se sperie de o constructie monstru, beculete intr-un picior, ghici nocturna ce-i. Acum, tovarasul Nicolae, invoca o lista de 44 de persoane ce locuiesc in apropierea stadionului, care depun memoriu de tip OTV pentru a nu se monta nocturna.Asa cum bine stiti, stimabilul, vorbeste si gandeste mai greu si cred ca i-au ramas in minte cele 44 de pahare (hac!), care au trecut ce-i drept de ceva vreme, insa nu e de mirare, cunoscandu-l de multa vreme, parca de prea multa vreme...

Nu sunt pesimist din fire, dar ce-i drept am sa va dau cam multe vesti proaste, iar prima dintre ele este ca nu exista nicio veste buna.
In primul rand, transferul de senzatie al verii, anuntat de ceva ani incoace, intarzie sa apara. Nocturna, fata morgana, care trebuia sa fie transferul sezonului la Galati, ne ocoleste inca odata, iar dupa 15 septembrie este posibil sa ne facem bagajele catre Piatra-Neamt, Constanta sau Bacau, atunci cand vom juca "acasa". Pana la urma, lasam numarul 10 liber, pentru ziua in care vom transfera si noi Nocturna la Galati, care ar umple garantat stadionul inca de la prima partida.

Deşi acest articol conţine elemente politice, precizez din start că nici “Dunărea Bătrână” şi nici eu nu susţinem vreun partid sau vreo ideologie politică, principala noastră preocupare fiind promovarea imaginii sportului în general şi a echipei de fotbal Oţelul în special.În decembrie 1989, în urma Revoluţiei, s-a bătut monedă pe faptul că România a trecut de la comunism la democraţie. Trecând peste implicaţiile strict politice ale evenimentelor din ’89 şi perioadei care a urmat, nu ar fi rau să aruncăm o privire asupra felului în care noi, românii, am profitat de libertăţile dobândite. Din nefericire este evident, chiar şi pentru cei mai simpli oameni, că democraţia a fost percepută greşit de mulţi români. Oare cum de au ajuns unii dintre conaţionalii noştri la concluzia că democraţia înseamnă numai drepturi şi libertăţi şi nicio obligaţie? Restricţiile suportate în perioada comunistă în contrast cu posibilităţile nelimitate din perioada post-decembristă, dar şi o serie de alte elemente, au dus la întipărirea acestei mentalităţi deficitare în rândul unui procent mare din populaţia României.

Aşa cum era de aşteptat, după meciul dintre Oţelul şi Rapid s-a încercat minimalizarea greşelilor făcute de centralul partidei, atenţia fiind redirecţionată spre incidentele “provocate de jucătorii şi suporterii gălăţeni”, aşa cum s-a afirmat în mass-media, deşi, pentru cei care au IQ de măcar 90, este evident că reacţia dură a fost provocată de deciziile arbitrului. De altfel, faptul că o singură dată în istoria recentă a Oţelului terenul echipei a fost “suspendat” este o dovadă că gălăţenii sunt spectatori civilizaţi, care nu creează probleme.Excepţia de la regulă a avut loc în sezonul 2000-2001, în urma meciului de pe teren propriu împotriva Forestei Suceava, la sfârşitul căruia centralul a primit un pumn în stomac de la un spectator, pe tunelul de acces spre teren. Atunci am jucat un meci în exil, la Constanţa, în timp ce acum, neavând loc nicio agresiune fizică şi ţinând cont de derapajele nepedepsite ale suporterilor bucureşteni, pedeapsa logică ar fi cel mult o amendă. Dar cum noi suntem Oţelul Galaţi şi implicit nu o echipă favorizată orice decizie pare posibilă.

Contractul pentru nocturnă este semnat conform celor care conduc frâiele clubului, însă suporterii au rămas în beznă totală. Nimeni nu ştie şi nimeni nu poate spune când vor începe lucrările, de terminarea acestora nici nu încape vorba momentan, mai ales că sunt şanse foarte mari ca în turul campionatului următor să jucăm meciurile de pe teren propriu din nou la orele bine cunoscute de fanii înfocaţi. Nici derogarea nu pare bătută în cuie, nu s-a precizat nimic concret în privinţa a ceea ce se poate întâmpla pentru faptul că nu avem nocturnă la începerea noului sezon, deşi acest aspect este unul foarte important în dosarul de licenţiere pe care unii spun că l-am obţinut cu brio… După episodul cu turnichetele, când am fost nevoiţi să jucăm un meci de pe teren propriu fără accesul suporterilor pe stadion, fanii se gândesc la ce este mai rău: meciuri jucate "acasă" în alte oraşe, partide fără accesul suporterilor sau chiar retrogradare!

În apropierea finalului de sezon, trupa de la malul Dunării pregăteşte deja campionatul următor, în care un loc de cupă europeană nu mai trebuie ratat. Pentru acest lucru trebuie o strategie clară în ceea ce priveşte mai ales componenţa lotului pregătit şi din sezonul viitor de Dorinel Munteanu. Există deja anumite certitudini, cum ar fi transferul mijlocaşului ofensiv Laurenţiu Bus, un fotbalist de 23 de ani, din vară liber de contract, care poate evolua pe mai multe posturi de la mijloc în sus, acesta fiind şi un bun executant de lovituri libere, reuşind să marcheze 3 goluri în acest sezon până acum pentru Arieşul Turda. Buş a mai cochetat cu prima ligă când Hagi antrena pe Poli Timişoara, însă apoi a fost îndepărtat de la formaţia din Banat şi a revenit la U.Cluj, unde a fost pregătit de actualul tehnician al gălăţenilor.

Mai multe articole..

Pagina 10 din 13

10
Login sau crează cont pentru a comenta              |