In tur a fost 0-0In tur a fost 0-0Cu sabia deasupra capului, aşteptând tot astăzi decizia finală a judecătorului sindic cu privire la soarta clubului, juniorii gălăţeni mai au pe cap şi faptul că dispută cel mai important meci al anului, finala retrogradării în Liga a III-a, contra Ceahlăului Piatra Neamţ. Cele două adversare sunt despărţite de un punct, un punct de care depinde totul, deoarece ultima poziţie, a 13-a, retrogradează direct, odată cu terminarea sezonului regulat şi nu mai prinde nici măcar play-out-ul!

În sezonul trecut de Liga 1, Oţelul Galaţi şi Ceahlăul Piatra Neamţ au retrogradat braţ la braţ, de pe locurile 17 şi 18 ale campionatului. Acum, la aproape un an distanţă, cele două formaţii moldovene se află tot pe ultimele două locuri ale clasamentului în Seria I a Ligii a 2-a. Acest lucru demonstrează fără de tăgadă situaţia disperată în care au ajuns aceste echipe de tradiţie ale fotbalului românesc, iar asemănările nu se opresc aici. Ambele echipe sunt în insolvenţă şi trăiesc de pe o zi pe alta, iar locurile ocupate în clasament nu sunt decât oglinda a ceea ce se întâmplă în curtea celor două cluburi. Numai că, spre deosebire de Oţelul, care a rămas cu juniorii A să-i apere blazonul, Ceahlăul Piatra Neamţ are în componenţă inclusiv jucători străini de calitate, marea lor majoritate aduşi în iarnă, tocmai cu scopul de a întrece măcar echipa Galaţiului şi de a scăpa de retrogradarea directă.
Până în prezent, cele două formații s-au întâlnit în 49 de partide la nivelul primelor două divizii, „oţelarii” având în palmares 19 victorii, iar Ceahlăul Piatra Neamţ 17, în timp ce 13 jocuri au consemnat remize, golaverajul fiind 62-57, de asemenea în favoarea formației noastre. Ultima partidă disputată de cele două echipe la Piatra Neamţ a avut loc în Liga I, pe 22 noiembrie 2014, când Oţelul s-a impus cu 1-0, prin golul marcat de Cristian Cristea, după o pasă luminoasă a lui Florin Cernat. Per total, la Piatra Neamţ s-au disputat 24 de partide între cele două formaţii, din care gălăţenii au câştigat doar 5, nemţenii nu mai puţin de 13, în timp ce 6 meciuri s-au încheiat la egalitate.
Aşadar, partida de astăzi este una absolut capitală pentru formaţia noastră care mai poate rămâne cu speranţe de doi bani doar dacă nu pierde. Chiar şi aşa, dacă noi mai avem un meci cu Rapid Bucureşti şi apoi stăm în ultima etapă, pietrenii vor mai întâlni pe ACS Berceni şi CS Baloteşti, deci au toate şansele să ne întreacă, chiar dacă nu ne înving în meci direct, deşi şi acest lucru este foarte greu de crezut.  
Pentru acest joc, antrenorii Stelian Bordieanu şi Sorin Haraga întâmpină câteva probleme de lot, asta dacă nu era de ajuns faptul că jucăm doar cu juniori pe teren. De partea cealaltă, la Ceahlăul Piatra Neamţ vor lipsi Mendy şi Gomis (plecaţi pe la naţionale), în timp ce spaniolul Galan ar fi plecat deja de la echipă, pentru că nu şi-a primit banii.
Partida de azi va fi arbitrată de Cristian Codrea din Baia Mare. El va fi ajutat la cele două margini de arbitrii asistenţi Ionuţ Cîmpeanu (Cluj-Napoca) şi Marius Bălan (Dej), în timp ce rezervă va fi Cosmin Braşovean din Cluj-Napoca. Observator al brigăzii de arbitri va fi Ionel Popa (Paşcani), în timp ce de buna organizare a partidei se va ocupa Flaviu Pop din Bacău.

ECHIPE PROBABILE:
Ceahlăul: Barna - Cerra, Napoli, Castells, Mitrofan - Călin – Lupei (Drăghiceanu), Hidalgo, Margină – Bamba, Bleda Rodriguez. Antrenor: Stefano Maccoppi
Oţelul: Bordieanu – Oprea, Iorguş, Maftei, Ciurea – Codreanu, Chiriac – Istrate, Toma (Sefer), Blănaru – Perju. Antrenori: Stelian Bordieanu şi Sorin Haraga

DECLARAȚII ÎNAINTE DE MECI:
Lidi Chertic (antrenor secund Ceahlăul Piatra Neamţ): „A fost un joc mai puțin reușit din partea noastră la Bacău și unul bun al echipei gazdă, pe care o felicit pentru prestație. După cum s-a prezentat, cred că echipa băcăuană e îndreptățită să joace în play-off, o formație masivă, puternică, închegată, cu relații de joc bune și în care se vede mâna antrenorului. Părerea mea e că Bacăul e o echipă de primele 3 locuri. În ceea ce ne privește, șansele noastre de a evita retrogradarea sunt mici. Obiectivul nostru e acela de a evita ultimul loc și de a ajunge în play-out. Sper ca, după meciul de miercuri, cu Oțelul, să ajungem mai departe în play-out dar, după aceea, șansele noastre sunt mici, din păcate.”

Stelian Bordeianu: ”Noi, în primul rând, încercăm să jucăm fotbal, asta este cel mai important. Nu vreau să pun presiune pe jucători, mergem la Piatra Neamț să jucăm fotbal. O să încercăm să scoatem un rezultat bun, egal sau să învingem Ceahlăul. Va fi destul de greu, în pauza de iarnă Ceahlăul a transferat 10-12 jucători, nu mai este echipa din tur. Cei de la Ceahlăul sunt tot o echipă de seniori spre deosebire de noi. Mergem acolo să jucăm, să vedem ce condiții vor fi acolo, avem ceva jucători accidentați.”